Jetze Plat wereldkampioen tijdrijden; Green en Vilaca winnen Coimbra; Lotte 6e; Preview Huatulco – WTJ 1890

ZATERDAG Het sportweekend begon gisteren al voor twee paratriatleten op het wereldkampioenschap tijdrijden voor handbikes in het Portugese Cascais. Aan de stad bewaren we goede herinneringen, want in 1989 bezochten een eerste keer een EK. Het was de eerste keer dat Rob Barel verslagen werd op een Europees kampioenschap kwart (in dit geval door de Fransman Yves Cordier).

Terug naar onze tijden. Jetze Plat en Geert Schipper vormen de Nederlandse inbreng op dit WK handbiken, vandaar dat ze de World Cup triathlon in Frankrijk laten schieten. De tijdrit over 25,2 km. opende het WK. En net als twee jaar terug in Emmen haalde Jetze goud op de tijdrit. Zijn eindtijd was 35.27 minuten. 35 seconden langzamer was Thomas Fruhwirth (eveneens paratriatleet). De Oostenrijkers behaalden ook brons dankzij Alexander Gritsch. Met een eindtijd van 37.23 werd Geert vijfde.

Jetze was na afloop Frank Jol en Wolturnus dankbaar voor het verder optimaliseren van zijn handbike. Zijn titel begroette hij met net zo veel enthousiasme als zijn eerste jaren geleden. ,,Wereldkampioen tijdrijden! Wauw en wat voor één. Super moeilijke omstandigeden met wind(vlagen), en selectief parkoers en een afstand van 25 kilometer. Een goed voelende eerste ronde, altijd het gevoel hebben dat je iets inhoud en mijn vermogens meter in de gaten houdend zat ik er direct goed in. De tweede ronde voelde al veel zwaarder en de laatste ronde was ik in staat niet ‘stil te vallen’ en alles eruit te pushen. Eigenlijk alleen de eerste ronde heb ik echt tijd kunnen pakken op een wederom sterk rijdende Thomas Fruwirth en dit daarna niet meer te verliezen, 35 seconden voorsprong op de finish. Vandaag onderstreept dat iedere tijdrit weer anders is maar super trots dat ik wederom kon winnen!”

Sophie Green wint in ’typical English weather’

Sporten in Portugal gaat toch al wat makkelijker dan bij ons. Handbiken in Cascais, triathlonnen in Coimbra. Zaterdag was daar de Europe Triathlon Cup race met twee Nederlanders bij de mannen aan de start. De wedstrijddag werd geopend door de vrouwen. Geen zomers weertje trouwens, want het regende gedurende de hele race. Typisch Brits weer dus en dat speelde Sophia Green in de kaart. Ze bouwde haar voorsprong op bij het fietsen en verspeelde die niet meer bij het lopen. Cecilia Santamaria Surroca uit Spanje was 14 seconden later tweede en de Portugese Melanie Santos op 24 seconden. Geen Nederlandse vrouwen aan de start, wel de Belgische Jolien Vermeylen, die een elfde plaats haalde.

Vilaca wint thuiswedstrijd in Coimbra

Dan de mannenwedstrijd. Een stevig hagelbui kort voor de start, waardoor de atleten op het ponton sterk afkoelden. Dan ook nog eens natte wegen en opnieuw veel regen. Bij gevolg veel valpartijen. De wedstrijd werd gewonnen door de Portugees Vasco Vilaca. De tweede plaats ging naar Ricardo Batista en het brons was voor Christophe Dekeyser, de Belg. Na Marten van Riel vorige week in Leeds, dus nu brons voor Christophe in Coimbra. Lars van der Knaap finishte op een 41e en Dorian Horsten op een 49e plaats in het grote veld van 70 atleten, klasseringen die de mannen te danken hadden aan gedegen fiets- en loopnummers. De foto’s zijn afkomstig van Dorians vader, Peter. Oftewel PeterSportsPics. Dank je wel.

Lotte Wilms prima zesde op Oceanische titelstrijd

De beste Australische en Nieuw-Zeelandse atleten ontmoeten elkaar jaarlijks op de Oceanische kampioenschappen. Waar Europa volgende week in Kitzbuhel de continentale titels beslecht, was dat Down Under afgelopen nacht Nederlandse tijd al in Port Douglas. De Olympische afstand werd gewonnen door Luke Willian en Jaz Hedgeland. In het vrouwenveld haalde Lotte Wilms een prima zesde plaats. Ze was sowieso de enige, die niet in aanmerking kwam voor de titels. Na een matige start vanaf het strandje zesde uit het water, tweede fietstijd en negende looptijd. Precies vier minuten scheidden Lotte van winnares Jaz Hedgeland. Zilver ging naar Kelly-Ann Perkins (2e in Holten 2018) en brons was voor de drie jaar jongere zus van Jaz, Kira Hedgeland. Bij de mannen volgden na Luke Willian eerst Matthew Hauser en dan Nieuw-Zeelander Tayler Reid.

Laatste Olympische strohalm voor Donald

Donald Hillebregt gelooft er nog heilig in dat hij zijn Olympische ambities waar kan maken. ,,Als ik dat niet zou hebben, kon ik beter meteen stoppen. Met tegenslag heb ik al lang leren omgaan, de weg erheen is voor geen enkele sporters eenvoudig, maar juist daar ligt de uitdaging.”

In de Mexicaanse stad Huatulco liggen de laatste kansen voor deelname aan de Spelen. Niet alleen voor hem overigens, nog diverse triatleten beschouwen de World Cup zondag als laatste strohalm. Een sprint afstand langs de kust van Santa Cruz, vier rondes fietsen, twee rondes lopen en finish op Santa Cruz Plaza. Alles weer live te volgen via www.TriathlonLive.tv

Tyler Mislawchuk is topfavoriet. De Canadees won twee jaar terug en is na een trainingsblok op Hawaii en Arizona klaar om die stunt te herhalen. Hij reed lek in Lissabon, maar verkeert wel degelijk in Olympische vorm. Aaron Royle en Luke William gaan op jacht naar de resterende Olympische startbewijzen voor Australie. Zij nemen het op tegen sterke thuisfavorieten Crisanto Grajales en Rodrigo Gonzalez. De Amerikanen Eli Hemming en Kevin McDowell richten de focus ook nog steeds op Tokyo. Ran Sagiv was twee jaar terug goed voor een top vijf klassering in Huatulco en wil dat vast herhalen. Voor Donald komt de top 140 dichterbij als hij zich bij de beste 17 weet te klasseren. O ja, en ook Mohamad Alsabbagh doet nog een ultieme poging om namens Syrie naar de Spelen te mogen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.