Oceanische en Afrikaanse titelstrijd; paratri Besancon; Jetze WK; Stelleplas zwemloop – WTJ 1893

MAANDAG – Australische triatleten hebben het druk met wedstrijden in eigen land. Na de Oceania Cup aan de Gold Coast – gewonnen door Matthew Hauser en Jaz Hedgeland – kwamen de Oceanische kampioenschappen eraan. Dat is dus het EK voor de 14 Oceanische landen al zien we in de praktijk veelal alleen Australische en Nieuw-Zeelandse deelnemers. Zeker nu met het reisverbod in deze landen. Maar de archipel eromheen telt dus ook landen als Fiji, Nauru, Samoa, Tonga en Papua-Nieuw Guinea bijvoorbeeld.

De Hedgelandjes doen het goed

Bovendien was het in Port Douglas een open titelstrijd, dus kon ook Lotte Wilms mooi mee doen. We schreven al dat ze zesde geworden was in die titelstrijd met vlak voor haar Nicole van der Kaay. De race werd gedomineerd door de zusjes Hedgeland. Jaz won, Kira werd derde met daartussen Kelly-Ann Perkins. Bij de mannen werd Matthew Hauser nu geklopt door Luke Willian, brons ging naar Tayler Reid. Het was voor zowel Willian als Hedgeland de eerste Oceanische titel. Hauser en Kira Hedgeland werden wel beloftenkampioenen.

Schoeman pakt vijfde Afrikaanse titel, Ackermann klopt Sanders

Ook in de Egyptische badplaats Sharm El Sheikh was een week na de African Cup weer een belangrijke race: de Afrikaanse kampioenschappen. Ander deelnemersveld, maar zeker zo sterk. De titel ging naar Henri Schoeman. De nummer drie van de Olympische Spelen in Rio veroverde hiermee zijn vijfde Afrikaanse titel, maar de laatste dateerde al weer van 2016. Zilver ging naar landgenoot Jamie Riddle (u23-kampioen), brons naar Nicholas Quenet. De top 4 bestond uit Zuidafrikanen. Toch namen al weer 14 Afrikaanse landen deel aan het kampioenschap, tot uit Rwanda, Ghana, Guinee en Burundi toe. Bij de vrouwen klopte Simone Ackermann de zevenvoudig Afrikaans kampioene Gilian Sanders. Brons ging naar de talentvolle Egytpische triatlete Basmla Elsalamoney, een weer eerder vierde en nu de U23-titel. Vierde werd de Zuidafrikaanse met oer-Nederlandse naam Bridget Theunissen. Maar ja, zo heette de Technical Delegate uit Zuid Afrika: Jan Sterk.

Wint voor Nico van der Burgt in Besancon

Iets minder prijzen dan normaal op de World Cup paratriathlon in het Franse Besancon. Jetze en Geert waren in Portugal, zoals we al schreven en zo dadelijk ook de wegwedstrijd hier nog ter sprake komt. Bij hun klasse PTWC herstelde Margret Ijdema zich enigszins van de pech in Leeds. Maar de Noordhollandse is zeker nog niet in de vorm, waarin ze de afgelopen jaren verkeerde. Corona is daar overigens ook debet aan geweest. In de Franse wedstrijd eindigde ze vijf minuten na de Italiaanse winnares Rita Cuccuru als vierde van de vijf deelneemsters. Toch sluipt ze weer dichterbij en het zwemonderdeel ging prima. Bij de mannen kwam Brendan Bischoff tot een zevende plaats. Kijken we specifiek naar handicap H2 erbij dan was Brendan de nummer drie van de dag. Hij noteerde een achterstand van 18 minuten op de Oostenrijker Florian Brungraber.

Joleen Hakker terug in competitie

 

Maurits Morsink kampte bij de PTS2 met zijn eeuwige rivaal Jules Ribstein. De Fransman bleef onze man een krappe drie minuten voor, iets meer dan in Leeds. De traditie van bij elke paratriathlon een Nederlandse winnaar werd gered door Nico van der Burgt. Hij bleef de concurrentie maar liefst acht minuten voor en trok het duel Nederland-Frankrijk recht, want de nummer twee was de Fransman Michael Herter. Bij de PTVI debuteerde Sander Koomen samen met Davy Heijsteeg met een achtste plaats op een totaal van 12 deelnemers. Joleen Hakker tenslotte koestert na het moederschap niet meteen weer Olympische ambities. Ze vindt het wel leuk om zich af en toe weer te meten met de internationale top. De deelneemster aan de Spelen van Rio finishte in de PTVI samen met pilot Laura van Leeuwen als zesde. Al met al goed dat ook nieuwkomers in de paratriathlon een kans krijgen, precies zoals Jetze en Geert het graag zien. Hoe meer concurrentie, hoe liever zij het hebben.

Wereldtitelverzamelaar Jetze Plat

Over Jetze en zijn tweede wereldtitel binnen drie dagen, nu dus handbiken wegwedstrijd, komen we de komende dagen nog te spreken. Het klinkt allemaal zo makkelijk bij Jetze, maar hij moet het wel allemaal even doen. Wat een weelde om zo’n groot sportman in eigen land te hebben!

In eigen land: zwemloop Stelleplas

Tussen almaar buitenlandse wedstrijdverslagen door dan toch een Nederlands evenement(je). Zondag organiseerden triatleet Chris Steenbakker en CIOS-student Nando Rentmeester op verantwoorde wijze een zwemloop in Stelleplas. De tweede editie feitelijk, nadat Chris in 2019 het initiatief nam in zijn eigen Heinkenszand. Chris legt ons uit dat Nando een afstudeeropdracht nodig had. ,,Wat is dan mooier dan een zwemloop te organiseren?! De lijntjes waren daarbij vrij kort, het is een dorpsgenoot en hij werkt ook op het zwembad. Gaandeweg in mei afspraken gemaakt. Van TVB, de club waar ik ben aangesloten, kregen we een pakketje bier omdat ze zo blij waren met eindelijk een evenement.”

In totaal kwamen 37 deelnemers opdagen. Van TVBreda, Maresia, Niels Koole met een groepje, het RTC Tilburg, TVS en een paar individuele atleten. De beloning was er naar. Het was zondag prachtig weer, iedereen behulpzaam om te helpen en er ontstond een mooie strijd. De klompen waren traditiegetrouw weer de prijzen.

Na afloop was iedereen enthousiast. Chris: ,,Er waren atleten die zich tijdens corona aangesloten hebben bij verenigingen maar nog nooit een wedstrijd gedaan hadden. Dit was hun eerste, ook de jonkies waren enthousiast en we hadden een debuterende paratriatlete: Sanne Koopman.

Gastels trio zwemt sterk
De lange afstand (1 km zwemmen/5 km. lopen) werd gewonnen door Pim Bakker en Roos Englebert. Pim leverde een sterk loopnummer af en passeerde daarbij de sterke zwemmers Janne Englebert en Sem Lazeroms, allebei uit Oud Gastel. Zij wisten zich wel op de plaatsten twee en drie te handhaven, hetgeen vooral voor de debuterende broer van Roos een verrassing heette. De vierde plaats ging naar Valentin van Wersch, waarover we het hier al eens hadden. Hij is later dit jaar te zien op het EK duathlon.
Roos Englebert heeft al meer ervaring in triathlons en zwemlopen. Bij de kwalificatie in Alkmaar liep het nog niet zo gesmeerd, maar in Stelleplas lag ze weliswaar 18 seconden achter op topzwemster Nikita van den Ouden, maar die achterstand werd tijdens het lopen snel weg gewerkt. Nikita finishte twee minuten later als tweede, Willemijn Fuite (voormalig junioren wereldkampioene crosstriathlon) werd derde.
De korte afstand werd gewonnen door Stijn Koole en Elske van de Ven. En bij de mini’s was Noud zo snel dat ie vergat zijn achternaam op de startlijst in de vullen. Bij de meisjes won Lisa Koole. Chris was na afloop vol lof over alles en iedereen: ,,Iedereen heeft het top gedaan! Enorm veel jeugd en de jeugd heeft de toekomst! Dit is iets wat ik wil doortrekken. Zoveel jeugd is prachtig!”
Colonel versus Frodo

De plaagstootjes over en weer op social media tussen Lionel Sanders en Jan Frodeno vinden ook wij wel vermakelijk. De twee giganten komen elkaar ongetwijfeld in een wedstrijd tegen. Wij vermoeden ergens op een archipel in de Pacific…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.