NK run-bike-run landt 8 april in Sittard; Sterke teamcompetitiecoördinator gezocht; EDO Sports betrekt nieuw pand – WTJ 2744

VRIJDAG – Tegenover de vele triathlons en ook crossduathlons steekt het aantal wegduathlons schril af. In de hoogtij-jaren waren er maar liefst veertig wedstrijden op jaarbasis, nu is nog een handjevol over gebleven. Een spijtige constatering, temeer daar de Nederlandse duatleten internationaal lange tijd een woordje meespraken. Maar met zo weinig wedstrijden binnen de landsgrenzen valt ook dat niet mee. Trouwens ook internationaal is een terugval te bespeuren. De kalender van de Powerman Series bijvoorbeeld telt (voorlopig) slechts vier wedstrijden. Powerman-president John Raadschelders is de eeuwige optimist hierin, maar wellicht moeten er eens nieuwe impulsen aan de uitrol van dit circuit gegeven worden.

Dennis Looze en Armand van der Smissen

Er is binnen Nederland eigenlijk maar 1 promotor van de run-bike-run en dat is Armand van der Smissen. Als multisportcoördinator nadrukkelijk bij alle disciplines van de NTB betrokken, maar vurig pleiter voor de variant, waarin hij vele titels behaalde. De Tilburger beseft hoe moeilijk het is om het tij te keren en organisaties weer zo ver te krijgen dat ze duathlons gaan organiseren. Alles valt of staat met voldoende deelnemers. Om die reden zijn er in het verleden wedstrijden gecanceld en zeker voor commerciele partijen als Start2Finish en de DTS-series is dat voorwaarde om een race wel of niet door te laten gaan. Enige uitzondering lijkt jaarlijks de run-bike-run van Borne, hartje zomer. Daar komen zowel veel individuele als gigantische veel duo’s op af.

Doe iets voor duathlon en de andere multisport-varianten!

Het zou goed zijn als de NTB zodra de rust enigszins is wedergekeerd in haar beleidsplannen ook aandacht schenkt voor de niet-Olympische disciplines die onder de bond vallen. Nu hangt het er maar een beetje bij, terwijl duathlon toch een goede instap kan zijn in de multisport.

Moeizaam is ook de zoektocht naar een geschikte NK-organisatie. Armand heeft voor dit jaar het heft in handen genomen en een NK uitgeschreven op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen. Daar wordt op 8 april voor elite en junioren gestreden om de nationale titels duathlon. Het gaat om twee aparte series over 5 km. lopen, 20 km. fietsen en 2,5 km. lopen. Voor de jeugd gaat het om 2,5/10/1,2. De jeugdwedstrijd geldt mee in het Jeugd- en Juniorencircuit 2023. Het zijn stayerwedstrijden, zodat Nederlandse duatleten hier meer ervaring mee opdoen. Ervaring met NK’s heeft Armand voldoende; in zijn eigen Tilburg organiseeerde hij reeds vijf keer ditzelfde NK.

Ander bondsnieuws: de NTB is naarstig op zoek naar een nieuwe algemeen coördinator Teamcompetities Triathlon. Het betreft een dienstverband van 8 uur per week. De functie is slechts een jaar ingevuld door Groninger John Knol. Bij zijn aanstelling – als opvolger van Berteke de Jong – zei Knol het fantatisch te vinden onderdeel te mogen zijn van het bevlogen team dat de Teamcompetities faciliteert. En ook: ,,We gaan er – na twee door COVID-19 lastige jaren – weer mooie, sportieve en hopelijk goed bezochte competities van maken.”

Zwaar jaar

Hij heeft niet kunnen verhinderen dat de Teamcompetities een zwaar jaar meemaakten. Eerst was daar het op het laatste moment terugtrekken van de triathlonorganisatie Weert, vervolgens de misrekening dat Tri Nijmegen een waardige finale kon worden van de Teamcompetities. Tri Series heeft deze wedstrijd inmiddels geschrapt evenals die in Huizen. De kalender biedt niet altijd voldoende alternatieven. Aan het einde van het seizoen besloten vervolgens nogal wat topteams er voor 2023 de brui aan te geven.

 

Het keurslijf waarin de wedstrijden worden opgelegd past niet altijd in het wedstrijdprogramma van veel topatleten. Bovendien is het te verdelen prijzengeld vaak minder lucratief dan in een individuele race (zowel in binnen- als buitenland). Tenslotte is het voor de mainstream media moeilijk om de races in allerlei formats te volgen. Uit eigen ervaring weet ik dat het wedstrijdverslag van triathlon Oud Gastel ook in de jaren dat er 1e Divisie gesport werd, alleen over de 1/3e wedstrijdtriathlon ging. Dat was het hoofdnummer, daar ging alle aandacht naar uit. Deze conclusies voor een terugval van het fenomeen Teamcompetities zijn geen hogere wiskunde en daar hoeven we ook geen anonieme triatleten voor op te voeren.

Moraal: er is een sterke persoonlijkheid nodig, die de Teamcompetitie weer nieuw elan gaat geven.

EDO Sports haalt mannenteam uit Eredivisie

Want de neerwaatse spiraal begon met het afhaken door Ferro Mosae en Squadra in het verleden. Eind vorig jaar volgden in rap tempo TriCan-Visma, Oceanus, TC Twente en nu stapt ook EDO Sports uit de Eredivisie. ,,Het is met pijn in het hart”, aldus grondlegger Edo van der Meer van EDO Sports. ,,We willen vooral uit eigen gelederen atleten opstellen en geen anderen inhuren. Omdat Ere- en Eerste nog wel eens samenvallen, hebben we steeds negen atleten nodig. Die kunnen we, mede door internationale wedstrijden, niet altijd leveren.”

Het is volgens Edo dus deels een zakelijke beslissing, gezien de investering, maar EDO Sports zal niet verdwijnen in de Teamcompetities. Het is alleen het mannen Eredivisieteam en vrouwen 1e Divisieteam dat niet terugkeert. In 2e, 3e en 4e divisie blijft de Zuid-Limburgse formatie actief met de intentie om ook weer te promoveren zodat op den duur de Eredivisie weer bereikt wordt. Edo: ,,Er is geen onvrede met divisie-triathlon, we overleggen regelmatig over verbeterpunten, no hard feelings.” Vorig jaar waren de EDO-mannen goed voor een negende plaats, de vrouwen werden zelfs derde.

Prachtig nieuw pand in Maastricht

Er was ook mooi nieuws van het ‘Edo-front’, want op 15 januari openden Edo van der Meer en zijn compagnon Robert de Korte het nieuwe Edosports Home. Een nieuwe uitvalsbasis voor de teamleden en aspirant-Edosporters. In een prachtige ruimte aan de Heerderdwarsstraat te Maastricht heeft het ondernemend duo een splinternieuwe testruimte en kantoor ingericht.

EDOsports is destijds opgericht voor de begeleiding van triatleten en duursporters van alle niveaus. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de uiteenlopende wensen van atleten werkt  EDOsports met vijf triathlon coaches. Edo, Robert, Edwin, Joran en Tanya zijn enthousiast, gedreven, ruim opgeleid en hebben ieder hun eigen achtergrond en specialismen.

Namens Trikipedia wensen we deze bevlogen groep mensen veel succes met de nieuwe accommodatie en de verdere activiteiten en ontwikkelingen in Maastricht en omgeving.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.