Geen Europese titel voor Barbara de Koning, ze eindigt veertiende – WTJ 1900

ZATERDAG – Twee inschattingsfoutjes in de wisselzones hebben Barbara de Koning een hogere klassering op het Europees kampioenschap triathlon gekost. In Kitzbühel kwam ze als veertiende over de finish. Gezien de voorgaande Europese wedstrijden was op meer gehoopt. Maar de ene wedstrijd is de andere niet. Het is feitelijk ook wat triathlon zo spannend maakt. De sport is zo geëvolueerd dat in elke categorie tientallen kanshebbers opduiken voor goud.

In deze wedstrijd was het de Duitse Jule Behrens (17 jaar pas), die de Europese titel veroverde. Zilver ging naar de Zweedse Tilda Mansson en brons naar de Spaanse Maria Casals Mojica. Barbara was als vierde uit de series gekomen en moest zich nu met een veertiende plaats tevreden stellen. Mede door inspanningen tijdens het fietsen omdat ze in de wisselzone net niet met de kopgroep mee ging en ook de tweede wisselzone later dan de rest van de 21 meisjes tellende kopgroep uit de startblokken kwam.

Zoals zo vaak kwam Marta Kropko (dochter van de legendarische Hongaarse Ironman Roth-winnaar Peter Kropko) als eerste uit het water. Veertien seconden verloor Barbara daar, ze stond als 13e aan de kant na 500 meter zwemmen. Het moet kracht gekost hebben om de eerste fietskilometers achter de groep van twintig te jagen. Daar demarreerde ook Candice Denizot nog een keertje uit, maar de francaise kwam niet echt weg.

Twaalf kilometer verder stapten 21 van de dertig finalisten van de fiets om er als een bezetene van door te gaan op het slechts 3 kilometer lange looponderdeel. Een lange sprint leek het wel en voor Barbara misschien wel te kort om enig verschil te maken. Ze haalde wel enkele posities terug, maar zag wel in dat een Europese titel er niet meer in zat. En daar kwam de Brits/Nederlandse wel voor natuurlijk. Uitbollend op een dikke minuut passeerde de tweede Europe Cup-winnares als veertiende de eindstreep.

De kans op een Nederlandse medaille op dit EK is daarmee nog niet verkeken. Mitch Kolkman, seriewinnaar gisteren, behoort tot de gevaarlijke outsiders. En vlak Niels van Lanen ook niet uit. Hun EK is nu gaande.

.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.