Triathlon is soms hogere wiskunde; Donald en Youri in B-finales; Dorian wint Gdansk – WTJ 1902

ZATERDAG – Series, B-finales, A-finales. Junioren, U23, Elite en de laatste twee groepen ook nog eens door elkaar…. Pffff, triathlon is hogere wiskunde geworden. En laat ik dat vak nou net veertig jaar geleden als eerste hebben laten vallen.

Kan me voorstellen dat ook jullie door de bomen het bos niet altijd meer zien. Maar voor de goede orde: als we het hier hebben over het EK triathlon in Kitzbuhel dan zijn de B-finales allemaal achter de rug, hebben we de medailles bij de junioren (M/V) al verdeeld en maken we ons op voor de A-finales Elite/U23. Op de startlijst van de mannen staan 32 namen. Dertien daarvan behoren tot de U23 (geboortejaar 1998 of later). Marco van der Stel (elite) is enige Nederlandse finalist. Bij de vrouwen gaan er 31 van start. Onder hen zijn veertien triatletes U23, twee uit Nederland: Quinty Schoens en Rani Skrabanja.

Hoeveelste Donald Hillebregt, Youri Keulen en Silke de Wolde in de einduitslag worden, hangt af van eventuele uitvallers in de A-finale. Voor goud, zilver of brons houden we dus nog drie (Limburgse) troeven over.

En nog wat over ‘hogere wiskunde’. We kwamen dan wel afgelopen week met een historisch overzicht van de Europese kampioenschappen, die informatie sloeg echter op de EK-geschiedenis over de kwart/Olympic Distance/standaard afstand en niet op de sprint. Macht der gewoonte denk, want ik weet niet beter of het EK Olympische afstand is altijd eind juni/begin juli. Behalve dit jaar. Het EK OD/standaard in Valencia is pas eind september. Dus Nicola Spirig maakt zich helemaal niet op voor een zevende Europese titel. Die staatjes moeten we even vergeten.

Dit is pas het vijfde EK sprint

Het EK sprint heeft een veel kortere historie. Dateert het eerste EK kwart van 1985, het EK sprint begon pas in 2016 in het Franse Chateauroux. Oostenrijk is gastheer van pas het vijfde EK sprint. Het vorige was in 2019 in het Russische Kazan. Schreven we op basis van de EK kwart-historie nog dat er bij de mannen een kersverse Europees kampioen zou komen, dan is dat toch niet het geval. Gordon Benson, de Brit won namelijk in Kazan en is dus de feitelijke titelverdediger. De Zwitserse Julie Derron won toen bij de vrouwen, maar is nu niet van de partij. De beste Nederlandse prestaties komen van Jorik van Egdom en Rachel Klamer in Dusseldorf 2017, toen ze respectievelijke 12e en 5e werden. Komen we in het najaar wel weer met dat ‘andere overzicht’ van het EK Olympic Distance…. hogere wiskunde….we zeiden het al.

Nou ja, dit intermezzo gaf mooi gelegenheid om nog wat foto’s van Christie Brouwer mee te nemen in deze ’tussenaflevering’ in afwachting van de finales om 16.30 uur de vrouwen (U23/elite) en 17.30 uur de mannen (U23/elite).

Toch alvast even die B-finale hier meenemen. Routinier Lukas Hollaus zorgde voor een eerste Oostenrijks ‘succesje’ door de B-finale te winnen. Hij ging drie beloftes/U23 vooraf: Radim Grebik uit de Tsjechische Republiek, Simon Westermann uit Zwitserland en Simon Henseleit uit Duitsland. Vijfde werd de man, waarvan we juist in dat historische EK OD-overzicht nog zeiden dat hij twee keer eerder op het podium gestaan had. De Rus Alexander Bryunkhankov is geen schim meer van de jaren dat ie mee streed om de hoofdprijs. Zoals bijvoorbeeld op het EK in Holten, waar hij achter Javier Gomez en Alistair Brownlee derde werd. Nu dus vijfde in de troostfinale.

Donald Hillebregt kwam als zesde uit het water en zat daarmee meteen in de goede groep vooraan. Bij het lopen kwam de Hillegommer erachter dat de voorbij weken (Yokohama, Lissabon, Arzachena, Leeds en Huatulco) wel erg intensief waren. Wij kennen eigenlijk geen enkele andere triatleet, die dit rijtje races dit jaar heeft afgelegd). Donald viel terug naar een twintigste plaats. Youri Keulen kwam slechts 20 seconden later dan Donald uit het water, maar op zulke afstandjes is dat funest: hij belandde in de tweede groep, liep nog wel een aardige drie kilometer en finishte als 24e in deze B-finale. Geen herhaling van zijn spectaculaire B-finale in Lievin paar jaar terug derhalve.

Dorian Horsten wint voorprogramma in tweede thuisland 

De pauze in het omvangrijke wedstrijdprogramma in Oostenrijk, geeft ook even de kans naar andere wedstrijden te kijken. In de Poolse universiteitsstad Gdansk staat morgen de Challenge op het programma. Een halve waar Evert Scheltinga, Sarissa de Vries en Leanne Fanoy zich graag vooraan laten zien. Vandaag alvast het voorproefje over de korte afstand.

Na omzwervingen door heel Europa, samen met vader/fotograaf Peter, is Dorian Horsten weer terug in Polen. Mooi op tijd om deze sprint-race mee te maken. Hij versloeg zijn ‘landgenoten’ Kamil Damentka en Jan Chrzanowski met groot gemak. Dorian bleef binnen het uur en daarin slaagde verder niemand. In de uitslag stond achter zijn naam weliswaar een Pools vlaggetje, maar wij rekenen het toch tot een Nederlands succes. Beste vrouw was Marta Lagownik in 1.05.51 uur. Karolina Jahnz en Monika Pieniazkiewicz werden tweede en derde. Jefry Visser deed ook mee aan de sprint en was veertigste en vijfde M35. Mathijs Wubs werd 102e en Niels van Mourik 120e.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.