World Triathlon-races Ecuador en Mauritius; Preview op WK Pontevedra: 16 NLers – WTJ 3063

WOENSDAG – Het afgelopen weekend was het op alle fronten druk, behalve bij World Triathlon. Maar dat is slechts stilte voor de storm want de komende dagen verzamelt de Tri-community zich in het Spaanse Pontevedra voor de wereldkampioenschappen.

Toch nog even kijken wat er speelde. In Manta, Ecuador was een Americas Triathlon Cup. De overwinning ging naar de Cubaan Alejandro Rodrigueze Diez in 55.43 minuten. Cuba is als triathlonland nog niet zo bekend, maar daar komt dus ook snel verandering in. Snelste vrouw was Paula Vega. Zij won voor eigen publiek in 1.03.15 uur.

Een tweede wedstrijd speelde zich af op de tropische archipel in de Indische Oceaan, beter bekend als Mauritius. In de plaats Mon Choisy was de Oostenrijker Noah Kunz, de triatleten uit Mauritius, Kenya en Mozambique te vlug af. Snelste vrouw kwam wel uit Mauritius: Julie Staub.

Twee wedstrijden waren gecanceld. Een race in Seoel ging niet door en ook de Africa Triathlon Cup van Agadir is vervallen. Logisch, ze hebben in Marokko na de zware aardbeving even andere dingen aan het hoofd.

Nederland met 16 atleten op WK

Het WK komt er dus aan. Van Nederlandse zijde hebben we de meeste kans op medailles bij de paratriathlon. De sterkst mogelijke selectie is naar Spanje gestuurd. Dus Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt, Sander Koomen, Margret Ijdema en Sanne Koopman.

Bij de Agegroupers niet zo gek veel Nederlanders. M60 met Ruud van Herp en Pim Veeger. F65 met Marijke Zeekant, die vorig jaar al verkondigde dat ze de WK’s wil blijven doen.

Bij de elites komen in de Grand Final WTCS: Maya Kingma, Rachel Klamer en Richard Murray voor de Nederland in de ring. Moeilijk in te schatten wat hun kansen zijn. Het seizoen verloopt enigszins grillig voor alle drie.

Mogelijk zitten de Nederlandse triatleten bij de U23/beloftecategorie dichterbij de podiumplaatsen. TeamNL is er met Mitch Kolkman, Barbara de Koning en Marit van den Berg.

Coaches zijn Bas de Bruin voor de paratriatleten en Henry Bonnes, Jelmer van Waveren en Marcel Woude voor de Elite/U23.

In totaal doen zo’n 4000 triatleten mee afkomstig uit zestig landen. Pontevedra is natuurlijk ook de stad van vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez Noya.

Programma Pontevedra

Donderdag 21 september begint het sportfestijn met de Parade of The Nations om 19 uur ’s avonds op Plaza Herreria gevolgd door de Openingsceremonie op Plaza de Espana.

Vrijdag start om 16 uur het Age Group Super Sprint WK. Zaterdag begint de dag meteen al spannend voor Nederland met het WK paratriathlon. Gaat Jetze Plat zijn zevende wereldtitel pakken en hoeveel medailles neemt Nederland mee naar huis? Om 14.20 uur gaan de mannen U23-atleten te water. In de avonduren is het de beurt aan de elite-mannen.

Op de slotdag staat voor de Agegroupers de standaard afstand op het programma. Veel triatleten doen zowel de Supersprint als de Standard Distance, zo niet de drie Nederlandse deelnemers. Zij komen alleen zondag in actie. Bij de AG-ers is stayeren overigens niet toe gestaan. Om 10.30 uur haken ook de aquabikers aan voor hun WK. De apotheose vormt het WK U23 voor vrouwen om 14.oo uur en als laatste dan het WK vrouwen om 16.45 uur.

Het parcours voor de Standard Distance bestaat uit 1500 meter zwemmen over twee rondes tussen Puente de los Tirantes en de boulevard van Pontevedra, waar T1 ligt. Fietsend gaat het langs de Pazo de la Cultura naar Avenida de Compostela. Het fietsparcours is 5 km. lang, dus acht rondes. Er zit een kleine klim in het parcours, niet erg technisch. Lopend gaat het via Avenida de Buenos Aires, langs Michelena naar het historische centrum van de stad La Lena Sarmiento, Cruz Roja of zo aan te komen in de CGTD area. Lengte van het loopparcours is 2,5 km. dus vier rondes.

Burgemeester Miguel Anxo Fernandez Lores is klaar om triatleten uit de hele wereld te ontvangen en om de beste World Series Grand Final ooit gehouden neer te zetten. Uiteraard riep Ahmed Aboutaleb dat in 2017 ook toen zijn Rotterdam ditzelfde WK in huis had. Alleen zat het weer niet echt mee….

Alle info op: https://pontevedra.triathlon.org/

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.