Prachtzege voor Menno Koolhaas in Cave Tri; Knaldebuut Maaike Telkamp – WTJ 1905

ZONDAG – Het is dan misschien niet op de korte afstanden, maar kijken we naar het langere werk dan spreekt Nederland beslist een woordje mee. Die conclusie mogen we trekken na een EK Kitzbuhel van pech, uit vorm en andere tegenslag met daar tegenover de geweldige successen van Sarissa de Vries en Leanne Fanoy (winnares en brons) in Gdansk en daarnet ook de sublieme winst van Menno Koolhaas in de Cave Triathlon De Kanne.

Adam fietst plots heel sterk

Mijn Vaderdag kan niet meer stuk, want dat zijn toevallig ook drie van mijn favoriete triatleten. Uitgebreid komen we later nog wel terug op alle zondagwedstrijden. Ruud sprak eerder al Sarissa, die de overwinningen inmiddels aaneen rijgt. In deze aflevering kijken we naar de zege van Menno. Hij zwom al het snelst samen met Adam Lambrechts. De Belg liet Menno enigszins verbaasd achter bij het fietsen. En ook wij waren verwonderd dat ‘zwemloop-specialist’ Adam Lambrechts plots zo hard kon fietsen. Bijna vier minuten voorsprong nam hij op dat onderdeel.

Geweldige run voor Menno en winst

Menno liet zich niet gek maken, vertrouwde op een goed looponderdeel. Daar ging het in het verleden bij de part-time triatleet/ijsbereider nog wel eens mis. Maar een mens leert van zijn fouten. Menno vertrouwde op zijn lopen in deze 111-triathlon, waarin het fietsen best belangrijk lijkt, maar de beslissing toch op het lopen viel. In 35.40 minuten had hij de tien kilometer erop zitten, Adam Lambrechts was hij halverwege voorbij gelopen. Die deed 41.49 minuten over de afstand, werd daar nog wel tweede mee. 2,5 minuut verschil. Lukas Bosmans was de nummer drie. Edwin Dasselaar eindigde zesde, Joost Somsen tiende, waarmee toch drie Nederlanders in de top 10.

Alexandra Tondeur wint bij vrouwen

Bij de vrouwen een volledig Belgisch podium, wel met grote namen: Alexandra Tondeur klopte Kristien Verstuyft en Julie Sap. Maaike Telkamp maakte een ijzersterk debuut op deze langere afstand (1 km. zwemmen-100 km. fietsen-10 km. lopen) door vierde te eindigen. Staat hier de ‘volgende Sarissa de Vries’ op? Wie weet. Zevende werd Jeanette Smelt-Bergmans, tegenwoordig getraind door niemand minder dan Bas Diederen.

Sione Jongstra was eerder op de dag al winnares van de sprint afstand in The Cave. Het kon dus niet op voor Oranje.

Heerlijk om al die vertrouwde namen weer eens in een wedstrijdverslag op te nemen trouwens. Later veel meer en ook reacties.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.