Belgen kansrijk op Mixed Relay; Nederlanders in Lissabon; EK-selecties; Kuopio EK; geen Rijssen – WTJ 1859

DONDERDAG – Het is een indrukwekkend rijtje landen dat komende weekend mee doet aan de Mixed Relay in Lissabon. We noemen Spanje, de Belgian Hammers, Italië, Canada, Zwitserland, Mexico, Noorwegen enzovoorts. De Belgen zijn in hun sterkste formatie afgereisd naar de Portugese hoofdstad: Marten van Riel, Jelle Geens, Valerie Barthelemy en Claire Michel. Hanne de Vet en Erwin Vanderplancke staan als reserves klaar om eventueel in te vallen.

Dat de Belgen zich nog niet geplaatst hebben, kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen. Voor zover we kunnen zien stonden onze zuiderburen in de beginjaren niet altijd aan de start en wellicht is daar een lichte achterstand ontstaan. Een podiumplaats in Lissabon volstaat.

Waarom Nederland niet mee hoeft te doen

Aanvankelijk dachten wij nog: hey de eerste grote Mixed Relay-race! Waarom is het Oranje-kwartet er niet bij. Maar bondscoach Louis Delahaye hielp ons snel uit de droom. De wedstrijd in Lissabon is niet bedoeld voor de acht teams, die zich al geplaatst hebben. Dus geen Franse wereldkampioenen en ook Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Duitsland, USA, gastland Japan en….Nederland. Rachel Klamer, Marco van der Stel en Donald Hillebregt zijn er wel, maar kunnen zich dus focussen op de individuele race dit weekend.

Daar komen dus in Lissabon nog drie landenkwartetten bij. Onze voorspelling: België Zwitserland en Noorwegen. De wedstrijden zijn vrijdagmiddag live te volgen via de World Triathlon site. Aanvang 12.30 uur. Afstanden 4 x 300 meter zwemmen, 7,2 km. fietsen en 1,8 km. lopen.

Maya start dus niet, dat doet wel de nummer twee van Yokohama: Summer Rappaport. Zij is topfavoriete samen met Vicky Holland, Rachel Klamer, Alice Betto en Nicola Spirig. Bij de mannen komt na Mario Mola eindelijk weer eens in actie. De Spaanse oud-wereldkampioen eindigde op een teleurstellende 46e plaats op het WK in Hamburg en is daarna niet meer in actie gekomen. Mola neemt het op tegen het Noorse trio Kristian Blummenfelt, Gustav Iden en Carsten Stornes. Marten van Riel en Tyler Mislawchuk zullen ook een gooi doen naar een podiumplaats op deze World Cup Lissabon.

46 geselecteerden: drie keer Silke, Robin en Aniek

Direct na de selectiewedstrijden in Alkmaar en Sittard noemden we de geselecteerden voor de EK’s en in een enkel geval WK al. Vandaag zette de NTB de 46 uitverkorenen allemaal nog eens op een rijtje.

EK Kitzbuhel met Barbara de Koning als favoriete

Na Kitzbuhel gaat op 18-20 juni een grote delegatie. Bij de U23 bereikten Youri Keulen, Niek Heldoorn en Silke de Wolde dankzij hun prestaties in Sittard het EK in Oostenrijk. Rani Skrabanja en Quinty Schoens voegen zich bij dat drietal. De junioren hebben zich allemaal in Sportzone Limburg te Sittard weten te plaatsen: Barbara de Koning is uiteraard favoriete voor de Europese titel, zusje Sonja is erbij, Robin Dreyling, Aniek Mars en bij de jongens Jesse Cuijpers, Niels van Laren, Gjalt Panjer en Mitch Kolkman. Het laatste duo presteerde prima in Caorle. De elites dan: Lotte Wilms als enige bij de vrouwen en Marco van der Stel, Jorik van Egdom en waarschijnlijk Donald Hillebregt bij de mannen.

Silke de Wolde kansrijk op EK aquathlon

Een paar dagen (24 juni) ater verhuist het Europese circus zich naar Walchsee – eveneens Oostenrijk – voor in de aanloop naar het EK halve Challenge ook het EK aquathlon plaats vindt. Nederland stuurt naar de zwemloop Eva Cornelisse en Roel Kwaaitaal als elites. Silke de Wolde blijft waarschijnlijk in Oostenrijk, want ze doet ook mee aan dit EK. Joyce Caro, Anna Witteveen, Pim Bakker, Hugo Jan Bosscher en Lucas Goené voegen zich bij haar. ‘De dubbel’ ook voor Robin Dreyling, Aniek Mars en Niels van Lanen, aangevuld met Merel Veltman en Olaf Jan Bosscher.

Ann Schoot Uiterkamp kanshebber op EK duathlon

Nog een week later (2/4 juli) en de duatleten zijn bijeen op het EK duathlon. Silke de Wolde, Robin Dreyling en Aniek Mars zijn dan al aan hun derde EK in anderhalve week tijd toe! Valentin van Wersch, Mischa Hermans en Timo Veenstra maken het juniorenquintet compleet. Bij de U23 krijgt Silke gezelschap van Marije Hijman, Joost Somsen, Joey van ’t Verlaat, Mathijs Weijkamp, Dorian Horsten en Pim Bakker (twee EK’s). Bij de elite tenslotte favoriete Ann Schoot Uiterkamp (al is het wellicht met een sprint afstand iets te kort voor de Hellas-atlete), middenafstands atlete Karin Nieuwenhuijsen is er ook bij. Diede Diederiks is derde vrouw. Stijn Jansen moet het bij de elite-mannen alleen doen. Zoals bekend kwamen Joost en Stijn in een fotofinish-eindspurt over de finish in Sittard.

Ironman splitst EK over Duitsland en Finland

Ironman Frankfurt krijgt dit jaar geen sterk vrouwenveld. De twee sexen worden, voor wat betreft het Europees kampioenschap, uit elkaar gehaald. Geen Jan Frodeno en Daniela Ryf dus samen op het hoogste schavotje voor zover het duo al plannen had om Frankfurt te doen.

Frankfurt houdt de mannen, maar ook alle agegroupers, strijdend om de Europese titel over de volledige afstand. Nieuw is echter dat het Finse Kuopio-Tahko meteen bij haar eerste editie al het EK voor ‘pro women’ mag organiseren. De Scandinavische wedstrijd is overigens op 14 augustus, terwijl de uitgestelde Ironman Frankfurt op 15 augustus is. En dat is – zoals wij allen weten – ook de vaste datum voor de Embrunman in Frankrijk. Maar daar is nooit een mondiaal label aan geplakt, laat staan een EK. Beide Ironmans hanteren een prijzenschema van in totaal 75.000 dollar.

Nederlandse wedstrijden

Organisatoren, die het beste kunnen improviseren komen in coronatijden het verste. Organiseren kunnen we in ons landje, dat bewijzen we deze week met het Eurovisie Songfestival, dat bewezen we in triathlons met grote WK en EK’s, Ironmans en Challenge-races. Sportevenementen organiseren met een groot scala aan beperkingen is nu echter andere koek. We kregen vandaag toch weer een afgelasting, maar die had opvallend genoeg niets met corona te maken. Op zaterdag 19 juni gaat de Pouw Triathlon in Rijssen niet door. De Overijsselse wedstrijd (het kleine broertje van Tri Holten) moet een jaartje wachten, omdat het zwembad verbouwd wordt. En Rijssen is een van de laatst overgebleven zwembadtriathlons.

Iets verder naar voren heeft Brouwersdam op 29 mei toch nog een virtuele versie in petto. Op de vaste datum dus, die te vroeg valt voor een fysieke versie. Brouwersdam schreef een virtuele uit met startnummers, souvenirs enzovoorts en kreeg 200 deelnemers zo ver dat ze mee doen. Daarmee zit het evenement ook vol.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.