Reactie Janien op EK; Geen hele Vroomshoop; Frysmanweek; Maud derde XTerra Suisse – WTJ 1914

MAANDAG – Ze had er enorme zin in, was in goede doen. ,,Maar de rest was gewoon opperbest”, is de eerlijke conclusie van Janien Lubben, die geen enkel excuus zoekt in de tijdstraf die haar werd opgelegd omdat ze haar wetsuit niet op de juiste manier in de ‘basket’ stopte. ,,Mijn goed van vandaag was goed genoeg voor de finish, maar nog niet goed genoeg voor meer.” Toch haalt de vroegere topjudoka – alias ‘de Lub’ – een berg motivatie uit haar deelname na zo’n lange tijd zonder competitie. ,,Motivatie getankt, zodat mijn goed beter wordt”, aldus de blondine, die een mooie fotocollage maakte met haar lief Larissa. Op de dag dat ‘one love’, de lgbt-gemeenschap en de regenboogvlag discussie met UEFA en Hongarije woedde, vonden we dat wel een hele mooie serie.

Vroomshoop gaat door, behalve de hele

Janien komt uit Emmen. Niet veel zuidelijker ligt Vroomshoop. Een ambitieuze organisatie met al twee jaar plannen voor een hele triathlon. Maar die klassieke afstand gaat dit jaar nog niet lukken. De triathlon als zodanig gaat wel door, maar voor het in goede banen leiden van een volledige triathlon zijn best veel vrijwilligers nodig. En dat lukt zo kort na de versoepelingen nog niet. Mark Jesse legt het namens de organisatie uit.

Beste triatleet, ingeschreven voor de hele triatlon Vroomshoop,

We zijn als bestuur van de Stichting Triatlon Vroomshoop hevig teleurgesteld dat we je het onderstaand bericht moeten versturen. Helaas hebben we moeten besluiten om de afstand van de hele triatlon Vroomshoop te annuleren. Nadat de wereld al bijna anderhalf jaar gebukt gaat onder de COVID pandemie was het eerst al spannend rondom het wel of niet doorgang vinden van evenementen. En we hadden onszelf een minimaal deelnemersveld voorgenomen. Dat is beiden gelukt.
Maar nu veel evenementen bijna gelijktijdig worden ingehaald door de versoepelingen na de COVID-19 pandemie, ervaren wij dat het ons niet lukt om het grote aantal EXTRA vrijwilligers dat nodig is op de hele afstand, sluitend te krijgen. We kunnen daardoor de veiligheid van jou als sporter onvoldoende borgen. We realiseren ons dat het een tegenvaller zal zijn; maar ook wij hadden er zeer naar uitgekeken om met elkaar deze mooie uitdaging aan te gaan. We gaan wel verder met de andere afstanden van De Haere Triatlon Vroomshoop, ook met de halve afstand.
We willen jou de gelegenheid geven om eventueel jouw inschrijving om te zetten naar de halve. Momenteel hebben zich al 150 mensen ingeschreven! Het aantal startbewijzen is verhoogd. Afmelden voor de hele triatlon doe je niet zelf! Het NTB bondsbureau zal jou uitschrijven voor deze wedstrijd.
Iedere deelnemer krijgt het volledige inschrijfgeld gerestitueerd. Dit wordt verzorgd in samenwerking met de NTB en proberen we zo snel mogelijk af te handelen. Hopelijk zien we je alsnog verschijnen bij de start.

Lanza Ironman met 19 Nederlanders en vier pro’s

Ironman Lanzarote gaat komende zaterdag uiteraard wel over de volledige afstand. Het aantal deelnemers is met 900 nog stukken minder dan normaal, maar de weg terug wordt zaterdag wel gemaakt. Onder de 900 starters in totaal 19 Nederlanders. De meest prominente zijn Evert Scheltinga, Dirk Wijnalda en Edwin Dasselaar bij de mannen pro, thuisfavoriete Tessa Kortekaas bij de vrouwen. Bekende agegroupers zijn Ilona Eversdijk, Peter-Johan Dillo en Olaf van den Bergh, onlangs nog haas op de Olympische kwalificatiemarathon in Enschede.

(Foto: Andre Gieling)

Bewondering voor Frysman

Natuurlijk zullen we race op het vulkaaneiland op de voet volgen, maar dat doen we live ook met een hele in eigen land. Want de Frysman gaat zaterdag door en dat is toch wel een historisch momentje. De hele week brengen we Frysman-voorberichten soms ter vervanging van een WTJ soms als extraatje. Zelfs zijn we al helemaal in de ban deze altijd prachtige wedstrijd. Onze bewondering voor een organisatie, die in drie weken tijd een hele triathlon uit de grond weet te stampen is dan ook grenzeloos. Komende dagen veel meer Frysman.

XTerra Vallee du Joux: Maud derde pro

We blikken namelijk nog even terug op wat andere wedstrijden in het afgelopen weekend. De Zwitserse XTerra in Vallee du Joux stond ook op de rol. We kunnen inmiddels wel stellen dat de Fransen heer en meester zijn in de offroad-variant. Het mannenpodium was compleet Frans, vijf man in de top tien. Arthur Serrieres was opnieuw de beste crosser, maar hij moest op bij het lopen nog wel zijn landgenoot Maxim Chane inhalen. Die behield de tweede plaats, kwam 1 minuut na Serrieres binnen. Dik vijf minuten na de winnaar volgde de Theo Dupras als nummer drie. Snelste mountainbiker was de Zwitser Xavier Dafflon, die vierde eindigde. Maar op de crossloop had niemand een schijn van kans tegen Arthur Serrieres, die al zijn derde XTerra-overwinning van het seizoen boekte.

Bij de vrouwen deden vier pro’s mee. Eindelijk was ook Maud Golsteyn daar weer bij. Ze volbracht de zware proef in 2.50 uur en was daarmee derde pro en vijfde overall van de triatletes. In het vrouwenveld waren de Italiaanse triatletes soeverein. Eleonara Peroncini won in 2.38 maar liefst. Zeven minuten later behaalde landgenote Marta Menditto het zilver. Twaalf minuten scheidden Maud van de Italiaanse laureate. De meeste tijd verliest de Limburgse op het mountainbiken, maar dat is voor de ervaren triatlete nooit reden geweest om het XTerra-circuit de rug toe te keren.

Agegroupers: familie Van Dijk goed bezig

In de agegrouprace was Ralph van Dijk overall goed voor een 33e plek met de snelste tijd van de Nederlanders: 2.44 uur. Mauds partner Lars van der Eerden finishte 45e in 2.48 uur. Zoe van Dijk (dochter van Ralph) was bij de agegroupers elfde vrouw in 3.10 uur. Op de 27e plaats in het damesveld finishte Beatriz van Dijk, inderdaad de vrouw van Ralph. Een echt familiegebeuren, die XTerra-races.

Op de light-versie in Vallee du Joux eindigden Nederlanders Christiaan Kromhout en Merel Billet lekker in de middenmoot.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.