De Frysmanweek 1 – Het bestuur: in 4 weken een hele organiseren kan!

De Frysman-week! Een week lang de wedstrijd op en rond het Reaklif eens nader toegelicht. Gewoon, omdat we zo blij zijn dat er weer een echte wedstrijd gehouden kan en mag worden en wij, in onze rol als speaker daarbij aanwezig mogen zijn . En die Frysman is wel een heel bijzondere. Natuurlijk trappen we af met een gesprek met het bestuur.

Kort voor hun evenement sprak ik  Tsjeard Hofstra en Martine Brandsma. De Frysman zal de eerste echte triathlonwedstrijd zijn in 2021 in Nederland. (red. Dezelfde dag ook de race in Vathorst, maar de Frysman start eerder). Een gesprek zoals je van de Frysman verwacht; heerlijk nuchter en met twee voeten op de grond en met de nodige humor, zoals insiders dat ook ervaren bij het evenement.

Tja, het is eigenlijk best gunstig om het seizoen te beginnen met een hele, hoeven de atleten ook al die voorbereidingswedstrijden allemaal niet te doen, grapt Tsjeard. Dat we de eerste wedstrijd in Nederland zijn? , we zijn gewoon de Frysman en niet veel anders dan anders. Volle bak en we hopen op hele snelle tijden.
Je merkt dat het bestuursduo elkaar feilloos aanvoelt en dus elkaar ook in het gesprek naadloos aanvult.

Toen vorig jaar de wedstrijd niet door kon gaan, hadden we alle opties besproken en waren we er van overtuigd dat we in max. 4 weken de wedstrijd zouden kunnen organiseren. Ook ons team had het commitment uitgesproken daar voor te gaan. Toen we onlangs de GO kregen, moesten we dat waarmaken en zijn die dag met volle overtuiging begonnen met het organiseren van de 6e editie van de Frysman.  En dat lukt gewoon. Misschien omdat we het al een aantal keer gedaan hebben, maar zeker ook vanwege de mensen die we om ons heen hebben.
Vergeet niet , we hebben al eens op donderdag besloten  de wedstrijd te verplaatsen van zaterdag naar zondag en dat verliep ook heel soepel. Het kan echt in 4 weken!

Natuurlijk zijn de 4 weken minder lang dan de normale periode van voorbereiden en zaken regelen, maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. We hebben ook een kortere periode van drukte en geregel. Deze editie zal wel wel iets anders zijn dan anders, maar we organiseren een triathlon voor de triatleten en voor hen is de Frysman. Met diverse maatregelen, andere regels, minder publiciteit voor publiek etc. Eigenlijk beetje zoals we begonnen in 2015; back to basic. Vrij vertaald in het Fries ; Op eigen Kreft, ons motto voor de 6e editie.

Gelukkig kunnen er langs de route fans van de atleten aanwezig zijn op 1,5 meter. Op dit moment zijn we nog in beraad met de gemeenten over de regels op het finishterrein, we zullen onze deelnemers daar in het begin van volgende week meer duidelijkheid over kunnen geven.

Wij zijn blij met de “volle bak”, een teken dat de atleten ook steeds in hun voorbereiding naar de Frysman vertrouwen in ons hebben gehad, dat wij in staat zijn in een korte tijd een wedstrijd te organiseren. Zij zijn steeds doorgegaan met hun training in die overtuiging. Waarschijnlijk omdat ze eerder hebben meegedaan, via mond op mond reclame van ons evenement hebben gehoord of als Heldenhelper betrokken waren bij de Frysman. We hebben de atleten ook steeds via updates, mailtjes op de hoogte gehouden en ons vertrouwen uitgesproken dat wij in staat zijn op heel korte termijn de wedstrijd neer te zetten. Slechts een paar ingeschreven atleten hebben afgezegd, echter die plaatsen konden we de laatste weken moeiteloos invullen. Sterker nog, de laatste paar weken melden zich nog tal van atleten voor deelname. De atleten hebben dus vertrouwen in ons en dat beloofd veel goeds voor de toekomst en doet ons goed.

Wat betreft de sterkte van het startveld, daar hebben we  specialisten voor, jullie dus. In jullie voorbeschouwing en commentaar ter plaatse zal dat uitgebreid aan de orde komen. Wij zijn enorm blij dat 209 atleten het vertrouwen in ons hebben uitgesproken en aan de start zullen staan van de 6e editie van de Frysman, met een behoorlijk aantal debutanten, maar ook met onze “vaste gasten”.  Wij hopen op een mooie en spannende strijd.

We kunnen dit niet alleen, maar doen dit samen met ons team van coördinatoren, onze Heldenhelpers en sponsoren en daar zijn we trots op!

Mijn eerste ervaring met de bijzondere Frysman beschreef ik al eens in het artikel; “Frysman doe je alleen, maar wel met 150 Heldenhelpers”

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.