Robin Iking wint Giessenburg; Twan Berlijn en Anita Verkerk sterk in Langedijk – WTJ 2920

ZATERDAG – Voordat ook dit weekend weer losbarst met wedstrijden eerst nog twee Nederlandse wedstrijden uit de voorbije week. De enige uit het rijtje van tien die we vorige week niet na beschouwden was de Doetse Triathlon in Giessenburg. Misschien omdat er nergens een uitslag te vinden viel, maar dat mag geen argument zijn. We willen niet als uitslagenjournalisten door het leven gaan, het gaat ons vooral om de beleving.

Molenlanden

En die was er zeker in de fraaie gemeente Molenlanden, waartoe ook Kinderdijk behoort. Er stonden op deze Doetse triathlon 122 deelnemers aan de start, wethouder Bram Visser loste het startschot voor de kids-run en complimenteerde en passant de vrijwilligers van Doetse Kom, Extra Running, Beter Doen en de Oranjebrigade. Veertig vrijwilligers totaal.

Team De Lange Wei

Robin Iking snelste

De kids zwommen 150 meter, fietsten er 5 en liepen 1,2 km. hard. Tristan van Boven was de snelst in 23.14, team van Max, Tren en Thijmen eindigde als snelste trio. Da de 500/20/5 oftewel 1/8e triathlon. Het werd snel warmer, maar dat deerde de atleten niet. Robin Iking won in 1.04.17, team Barbera de Bruin, Teus van Dijk en Wouter de Bruin was het snelste trio in 1.05.56 uur. Volgend jaar op 8 juni de derde editie.

De Triathlonvereniging Zwefilo was al toe aan de tiende editie van de triathlon Langedijk, zoals zoveel Noord-Hollandse wedstrijdjes ook deze op een doordeweeks (woensdag-)avond. Alles onder de paraplu van de Van der Voortgroep. Het was uiteraard ook die avond warm voor de 155 triatleten aan de start.

Snelle schoonzoon

Waren de laatste jaren deze wedstrijdjes een kolfje naar de hand van Tristan Olij, nu deze prof zich richt op het langere werk krijgen de overige Noord-Hollanders de kans om te winnen. Dat was het geval voor Twan Berlijn uit Oostknollendam. De schoonzoon van voormalig toptriatleet Pim van den Bos kwam al twintig seconden voor de rest uit de Vaart naast Pont Meyer. Rinse van de Ouweelen – 11 jaar geleden nog winnaar – volgde als tweede. Het zwemmen was voor het eerst in Oudkarspel.

Bij het fietsen kwamen Kay Blokdijk en Michael Emmerik sterk opzetten, maar Twan mocht toen al met voldoende voorsprong aan de vijf kilometer lopen beginnen. In 58.01 minuten was de grafisch vormgever bij de finishlijn. Twan is overigens niet alleen een sterk triatleet, hij deed 15 jaar op internationaal niveau aan inline-skaten en is ook nu nog marathonschaatser. Sportieve vent dus van 26 jaar.

Jonger was zijn runner-up, want Noël Sterk, die 59 seconden moest toegeven, was wel de snelste junior. De man uit Barsingerhorn bleef op zijn beurt Mark Elbertsen weer een minuutje voor. Josh Garrone was niet alleen vierde, ook snelste junior. Daarna Michael Emmerik, vaste waarde in de top tien van deze evenementen, Tim Termaat en hardfietser Kay Bllokdijk. Ervaren rotten als Paul Nieuwenhuizen, oud-winnaar Rinse van de Ouweelen en Jard Blokdijk maakten de top tien af.

Anita Verkerk maakt indruk

Voor Anita Verkerk uit het Noord-Hollandse Bergen was het haar eerste triathlonzege, maar ze maakte eerder dit jaar al indruk als snelste Nederlandse in Challenge Frejus bijvoorbeeld. En ook in de voorjaars zwemlopen won ze al paar keer. Dat ze dus ook tussen de mannen top 15 haalde was wellicht niet eens zo’n verrassing. Anita had 1.04.48 uur nodig en dat was zo’n 1,5 minuut sneller dan Suzan Nieman en Serina Schouwenaar. Laura van Regenmortel en Janneke Sinnige maakten de top vijf vol. Snelste juniore hier Ronja Winter. Het clinic-klassement werd gewonnen door Maarten Kamsma en het allersnelst van deze avond was het trio De3Gangmakers.

Met dank aan de foto’s van Fotogroep Atelier 6.

Vooruitblikken op dit weekend? In vogelvlucht dan. Zeven Nederlandse wedstrijden, twee Belgische. Zes Ironman-races waarvan Klagenfurt de grootste en Luxemburg met de meeste Nederlanders, 1 Challenge namelijk Gdansk waar Menno Koolhaas voor de hattrick wil gaan. Twee XTerra’s, twee Europe Cup-races, 1 Powerman en ontelbaar veel heles en halves onder eigen label.
Veel plezier!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.