Live verslag met alle updates WK Intermountain Healthcare Ironman, St. George Utah

WK Ironman St. George Utah is begonnen. We volgen het, zoals we vorig jaar ook de Olympische Spelen volgden met steeds updates. Intussen kunnen jullie allemaal de live-beelden volgen, dus zo hoef je niks te missen. Maar we proberen natuurlijk ook meer over de zestien Nederlanders te weten te komen, die onderweg gaan voor deze ultieme race. We hanteren de Nederlandse tijd.

23.05 uur: Het podium van de vrouwen is ook weldra compleet. Katrina Matthews wordt op haar eerste WK Ironman tweede. Wat een succes voor de Britse in 8.43.49 uur. Verbluffend snelle tijden weer vandaag. Titelverdediger Anne Haug komt als derde aan in een tijd van 8.47.03 uur. Enigszins teleurgesteld is ze wel.

22.54 uur: Vier jaar geleden won ze voor het laatst. Sommigen hadden haar afgeschreven maar vandaag is ze helemaal terug: DANIELA RYF is Wereldkampioene Ironman 2021. En dat niet voor de eerste keer dus, vijfvoudig winnares. Alleen landgenote Natascha Badmann en Paula Newby-Fraser deden ooit beter! 8.34.59 uur. En ja die vijf vingers gaan de lucht in!!! Bam. Angry Bird is back!

22.50 uur: Net buiten de top tien valt de dapper Kyle Smith, samen met landgenoot Braden Currie uitgeroepen tot de meest strijdlustige deelnemer in deze Ironman. Veertiende wordt de enige oud-wereldkampioen in het veld: Sebastian Kienle. Hij heeft er nu voor het eerst een Noor bij. Blummenfelt is dus Olympisch kampioen, wereldkampioen World Triathlon, wereldrecordhouder en Ironman wereldkampioen. Dat moet haast wel gelijk staan aan de Grand Slam voor een tennisser.

22.45 uur: De reacties van de top drie geven eens te meer aan hoe zwaar het was. ,,Een krankzinnige dag”, zegt Sanders. ,,Brutal”, aldus Blmmenfelt en Currie had heel andere plannen dan de hele dag op kop rijden en lang ook lopen. ,,Maar zwaar was het, that’s for sure.”

22.09 uur: Hij doet het inderdaad: in extremis loopt Lionel Sanders voorbij Braden Currie en pakt het zilver. Noorwegen – Canada – Nieuw-Zeeland, dat is de top drie. Chris Leiferman is de nummer 4. De vijfde man is Florian Angert, hij is de laatste die onder de 8 uur blijft. Dan volgen Leon Chevalier, Daniel Baekkegard. Sam Laidlow en David MacNamee. De top tien wordt compleet dankzij Ben Hoffman, twee weken terug nog winnaar van de Ironman Texas!

22.03 uur:  En daar is jullie Ironman-kampioen 2021: KRISTIAN BLUMMENFELT. 7.49.21 UUR. Languit op de grond met als eerste de felicitaties van Arild Tveiten.

21.59 uur: De laatste twee kilometer voor Kristian Blummenfelt, de eerste Noor die het wereldkampioenschap Ironman op zijn naam gaat schrijven en na Jan Frodeno de tweede met de dubbel Olympisch kampioen en Ironman-kampioen!

21.48 uur: Lionel Sanders passeert misschien Braden Currie nog, de strijdlustige Nieuw-Zeelander moet vrezen voor het podium, want ook Chris Leiferman loopt snel.

21.35 uur: Daniela Ryf hoeft niemand meer te vrezen, Kat Matthews loopt op meer dan 10 minuten en Anne Haug komt op 12.38 door als derde, maar een nieuwe wereldtitel kan de Duitse gevoeglijk vergeten. Ryf daarentegen kan straks vijf vingers de lucht in steken.

21.30 uur: Lionel Sanders is inmiddels ook de top drie binnen gelopen, dat we nu Kristian Blummenfelt met 1.23 erachter Braden Currie en 4.55 Sanders. Maar ook Chris Leiferman is aan een opmars bezig, vierde nu op 6.35. Angert, Laidlow en Smith van de oorspronkelijke kopgroep ook nog in de top 7.

21.10 uur: Het moment is daar: Kristian Blummenfelt neemt de koppositie over van Braden Currie!

21.00 uur: Ook voor Tessa Kortekaas zitten de 180 km. fietsen erop. Ze legde de aftand as in 5.19.23, de 18e pro-tijd. Als 20e begint ze aan de marathon op een achterstand van 50.22 minuten op Danielaa Ryf.

20.50 uur: Na 100 kilometer fietsen neemt Marlene de Boer de koppositie bij de agegroupers over van Vanessa Murray. Maar de Australische geeft niet op en versneld in de volgende kilometes weer. Marlene ligt wel comfortabel aan de leiding bij de F30.

20.45 uur: Big Blu/Blumie is on fire. De Olympisch kampioen en wereldrecordhouder is pas aan zijn tweede Ironman toe, maar hij gaat van een zesde plaats in 1 ruk door naar de tweede positie, amper 2 minuten van koploper Currie verwijderd.

20.40 uur: Van een duel Ryf-Haug is nog geen sprake. Het verschil is nog altijd 14 minuten met tussen de twee rivales in nog Matthews en Norden.

20.30 uur: Na ruim 10 kilometer lopen is de voorsprong van Braden Currie aanzienlijk: 2.20 op zijn landgenoot en ook de Franse Engelsman Sam Laidlow geeft niet op: 2.45 minuten achterstand, Met Angert en Baekkegard is de top vijf van het fietsen nog altijd de top vijf in de race.

20.15 uur: Daniela Ryf mag met 7 minuten voorsprong aan de marathon beginnen. Kat Matthews stroopt als tweede de mouwen op voor die klus en Lisa Norden begint als derde, maar in het achterveld is ook Anne Haug nog niet kansloos. Al ligt de titelverdedigster ruim een kwartier achter op Ryf, die voor het quintet gaat.

20.10 uur: Het duurde even vooraleer Kristian Blummenfelt op stoom kwam, maar vrij snel liet hij Wurf en Sanders achter zich om op jacht te gaan naar de vijf man voor hem.

19.50 uur: Even was het Kyle Smith en Florian Angert, maar vrij snel waren het smalle beentjes van Braden Currie die het tussenklassement aanvoerden. Nog altijd kansen op de eerste Nieuw-Zeelandse WK-titel dus. De boks tussen Kyle en Braden was veelzeggend.

19.23 uur: Kyle Smith begint ook als eerste aan de marathon, kort daarop gevolgd door Florian Angerts. Dan Braden Currie, Sam Laidlow en de langste wissel heeft Daniel Baekkegard. Een viertal minuten later het trio Cameron Wurf, Lionel Sanders en Kristian Blummenfelt van de fiets af.

19.20 uur: T2 voor de vijf man vooraan. Kyle Smith als eerste, dan Laidlow, Angert en vervolgens Baekkegard en Currie. De laatste twee houden wellicht nog het langst stand op de marathon.

19.10 uur: Florian Angert demarreert weg bij zijn vier concurrenten in de kopgroep. De Duitser wil als eerste aan de marathon beginnen. Smith en Currie vormen de verrassend sterke Nieuw-Zeelandse inbreng en verder de Fransman Laidlow en de Deen Baekkegard. Wurf is zesde op 4.10, Sanders volgt met Blummenfelt kort daarachter.

19.07 uur: Daniela Ryf heeft nog minder dan 28 km. te fietsen. Angry Bird heeft 3.25 op Kat Matthews en 6,5 minuut op Lisa Norden. Skye Moench, Anne Haug, Jocelyn McCauley en Fenella Langridge fietsen samen op 10 minuten reeds. Vier wereldtitels kunnen er vijf worden voor de Zwitserse!

18.30 uur: Zwemtijden Nederlandse deelnemers, waaruit blijkt dat we twee leidsters hebben: Marlene en Alexandra. Naar het zich laat aanzien zijn geen 16, maar tien Nederlanders van start gegaan.
Marlene de Boer 58.13 (1e F30)
David van Rooij 59.02 (22e M3)
Tessa Kortekaas 1.01.49 (18e pro)
Christiaan Zandbergen 1.03.24 (49e M35)
Alain Smit 1.04.14 (32e M25)
Bas Blom 1.06.51 (70e M30)
Kyra Meulenberg 1.17.33 (18e F25)
Alexandra Dronkers 1.21.21 (1e F70)
Karin Williams 1.23.08 (68e F40)
Addie Wetzels 1.26.47 (307e M45)

18.05 uur: Het Amerikaanse commentaar is erg voorspelbaar. Van iedereen, die Snow Canyon op klimt, zegt commentator Matt Lieto ‘he looks soooo comfortable’. Lionel Sanders weet het al en roept tot Matt: ‘I’m not feeling comfortable at all’.

18.00 uur: Kijken we naar de Nederlandse agegroupers dan is David van Rooij momenteel de snelste op een 56e positie (algemeen). Marlene de Boer had de achtste zwemtijd van alle agegroupers, maar al na de wissel lag ze tweede en dat is na 40 km. fietsen nog steeds zo. Vanessa Murray fietst harder maar zij is F35 en Marlene F30.

17.52 uur: De vrouwen hebben nog zo’n 80 kilometer te fietsen. Daniela Ryf stelt haar kandidatuur, al ging het lopen de voorbije maanden niet super. Op 50 seconden Kat Matthews en op 2.45 Lisa Norden met Skye Moench. Anne Haug daar zesde op 6.39 minuten. Snelste zwemster Haley Chura inmiddels naar elfde plaats terug gevallen. Tessa Kortekaas al geruime tijd op een 20e plaats, twee atletes achter zich.

17.49 uur: De Belgen: Pieter Heemeryck klein beetje terug gezakt naar elfde plek op 5.57 minuten. Bart Aernouts verliest veel tijd, thans 33e op 21.45 minuten.

17.45 uur: Stand van zaken na 115 km. op de fiets. Kopgroep van vijf nog steeds bijeen (Angert, Currie, Laidlow, Smith en Baekkegard). Vier man daarachter op ruim 5 minuten: Wurf, Hogenhaug, Blummenfelt en Chevalier.

17:28 uur. Daniela Ryf gaat er alleen van door.

16:44 uur: Marlene de Boer realiseert een 6e zwemtijd overall (1e F30) in de wedstrijd bij de agegroep atleten, razend rappe wissel, als tweede agegroepdame op de fiets.

16:41 uur: Natuurlijk volgen we Tessa Kortekaas ook, als Pro komt zij door op positie 20 na 40 kilometer.

16.27 uur: Een kopgroep van 4 bij de vrouwen  met Daniela Ryf, Lisa Norden, Kat Matthews en Skye Moench, Chura op 1:14

16.15 uur: Pieter Heemeryck rouleert goed: blijft op de negende positie met voor hem Blummenfelt (2,5 minuut op top 5) en Hogenhaug onder anderen.

16.00 uur: Haley Chura is haar koppositie kwijt aan Lisa Norden, de Zweedse nummer twee van de Spelen in Londen. Daniela Ryf ligt vierde op ruim 2 minuten.

15.45 uur: Kopgroep van vijf man: Sam Laidlow, Florian Angert, Braden Currie, Kyle Smith en Daniel Baekkegard.

15.20 uur: De achtervolgende zwemsters waren Fenella Langridge, die nauwelijks haar wetsuit uit krijgt, Lisa Norden en vervolgens Ryf, Moench en Haug. Maar dat wel op dik 4 minuten.

15.15 uur: Zwaar zwemonderdeel voor Bart Aernouts, elf minuten achterstand.

15.12 uur: Braden Currie neemt de koppositie over.

15.11 uur: Na 50.30 minuten komt Haley Chura als beste zwemster uit het koele water. Voor het eerst een WK Ironman met wetsuits aan….. De agegroupers komen ook steeds meer uit de startblokken met hun waves.

15.07 uur: Kristian Blummefelt op 2.17 minuten als negende uit het water, meteen gevolgd door Pieter Heemeryck. Jan van Berkel is er als 19e uit op 4.40 min.

15.04 uur: Baekkegard als eerste weg op de fiets, gevolgd door Currie, Smith en Florian Angert. Laidlow wisselt iets minder snel.

15.03 uur: Sam Laidlow, Daniel Baekkegard, Kyler Smith en Braden Currie zijn de snelste zwemmers van de dag. 47.29 zwemtijd.

14.53 uur: Duidelijke voorsprongen voor de snelste zwemmers op dit moment: de Deen Daniel Baekkegard en de Amerikaanse Haley Chura, die zelfs al sommige 5 minuten eerder gestarte pro’s inhaalt.

14.35 uur: Haley Chura zwemt samen met Lisa Norden en vervolgens is er een gaatje met een groepje aangevoerd door Fenella Langridge.

14.30 uur: Even terugzakken naar de vrouwen met – zoals verwacht – Haley Chura op kop.

14.29 uur: Enige tekening in de strijd: Kiwi Braden Currie is de voorste zwemmer, Kristian Blummenfelt zit er op een vijfde positie goed bij.

14.20 uur: Ook voor de vrouwen pro’s begint na ruim 900 dagen afwezigheid eindelijk weer de wereldtitelstrijd Ironman. Niet op Hawaii, maar St. George.

14.15 uur: Het WK pro mannen is begonnen in het koele – 17 graden – maar kalme water van het meer Sand Hollow.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.