Nog 15 dagen tot Spelen; EK duathlon medaillespiegel en in beeld; Meer Andorra; Middelkerke; UKRMan; Bastion; Great White North en Outlaw Half – WTJ 1930

DONDERDAG – Nog 15 dagen en dan beginnen de Olympische Spelen. Eurosport-commentatoren zoals Ruud de Haan (voor de drie triathlons) zijn deze week door de Europese sportzender bijgepraat over hoe het er aan toe gaat, hoe anders de Spelen zijn en hoe ze daar als commentatoren/journalisten het best op kunnen anticiperen. Ook zonder toeschouwers – want dat is vandaag wel duidelijk geworden nu de regio Tokio opnieuw een stevige brandhaard vormt – moet de sportverslaggeving positiviteit uitstralen. En dat gaat ongetwijfeld bij triathlon wel lukken. Eurosport zendt de drie triathlons dus geheel live uit. Opmerkelijk is dat de NOS dat alleen doet met de vrouwentriathlon (Maya Kingma/Rachel Klamer) en de Mixed Relay (Oranje-kwartet) doet. De Nederlandse mannen Jorik van Egmond en Marco van der Stel reizen begin volgende week ook af naar Japan, maar zullen waarschijnlijk niet in de individuele race van start gaan.

Europees kampioenschap RBR Targu Mures

Consequent zijn. Dat proberen we met Trikipedia uit te dragen. Dus als we bij het ene WK of EK een medaillespiegel opstellen, dan doen we dat ook bij de volgende. En het was nog niet gedaan voor het derde Europees kampioenschap in drie weken tijd te weten de run-bike-run. Met het zilver van Silke de Wolde, het brons van Ann Schoot Uiterkamp en Joey van ’t Verlaat haalde Nederland in de belangrijke categorieën medailles op. De landen aan de top doen dat vooral in de agegroupers en die hadden wij geen enkele aan de start. Gastland Roemenië natuurlijk wel en dat resulteerde in maar liefst 53 medailles voor de Roemenen. Targu Mures is goed voor de ontwikkeling van tri- en duathlon in dit land, waar tot voor tien jaar geleden amper aan deze multisporten werd gedaan.

Medaillespiegel:

1.Roemenië 13-17-13
2.Duitsland 9-7-2
3.Spanje 7-3-3
4.Italië 7-0-2
5.Polen 6-5-2
6.Frankrijk 3-2-1
7.Oostenrijk 2-0-0
Tsjechische Republiek 2-0-0
9.België 1-3-3
10.Hongarije 1-0-1
11.Zwitserland 1-0-0
12.Nederland 0-1-2
13.Slovenië 0-1-0

Reactie Joey van ’t Verlaat op bronzen plak

Joey van ’t Verlaat deed het prima met een bronzen plak. Aanvankelijk liep hij in de tweede groep. ,,De eerste run met 15 minuten en toen begon de eliminatie race. Een heuvelachtig, technisch, maar vooral zeer nat en glad fietsparcours zorgde ervoor dat de ene na de andere renner crashte. Het lukte me op de een of andere manier om op de fiets te blijven, hoewel meerdere renners vlak voor mijn neus crashten. Na 4/5 baantjes op de fiets werd onze groep teruggebracht naar de 2 atleten die niet crashten. Zodra ik mijn hardloopschoenen had aangetrokken, kreeg ik de kramp terug die me sinds de tweede fietsschoot dwarszitten. Ik moest zelfs stoppen om mijn kuiten te strekken na ongeveer 500 m hardlopen. Dit bleek de beste beslissing, toen mijn hardloopbenen terugkwamen, en ik mezelf terug in een podiumpositie kon lopen.
Ik weet dat ik veel progressie heb gemaakt, maar ik wist niet dat ik in staat was om naar een bronzen medaille van < 23 te rennen! Nu draait het om herstel, aangezien de nationale kampioenschappen aanstaande zaterdag wachten!”

Beelden uit Targu Mures dankzij Peter Horsten

Waar Dorian Horsten mee doet, is ook zijn vader Peter. Behalve zijn zoon aanmoedigen, maakt Peter onder de naam Peter Horsten Sport Photography ook prachtige foto’s die we met jullie mogen delen. En dat doen we maar wat graag. Hier wat impressies van het doornatte Europees kampioenschap run-bike-run in Targu Mures.

Andorra: ook ereplaatsen Marcel en Wietske

Nog een wedstrijd waarin we iets te vroeg het rijtje mete Nederlanders weergaven namelijk de allereerste Ironman 70.3 Andorra. Dat we uitgerekend Wietse Bogaerts vergaten is onvergeeflijk al kon ze er zelf wel om lachen. ,,Het was bepaald niet mijn beste halve triathlon!”, zei de Gelderse blondine. Evengoed werd Wietske er wel vierde bij de F35 mee. Een andere podiumplaats gold voor Marcel van Thiel uit het Brabantse Zeeland. Samen met zoon Stefan (die we al in het eerste overzicht noemden) in de wedstrijd. Marcel sloot de rij van Nederlanders af na 7.17 uur, maar haalde er wel mooi brons mee.

Overige Nederlanders uit 70.3 IM Andorra

313.Simon Sturmans 6.58.18
337.Vincent van Goethem 7.07.27
342.Laurent Sonder 7.10.06
362.Marcel van Thiel 7.17.11 (3e M65)
V:
29.Wietske Bogaerts 7.05.44 (4e F35)

Wat houden we nog over uit het vorige weekend? Aan de Belgische kust wonnen Dennis Dieussart en Alissia Neyt de nieuwe 555 Rotonde triathlon van Middelkerke. Helaas ook hier veel regen, maar de race kon doorgaan. Geen Nederlanders bij deze primeur, maar de 500-50-5 combinatie is ongetwijfeld aantrekkelijk voor de toekomst. De Iron Star 113 in de Russische ’triathlonstad’ Kazan is gewonnen door Aleksandr Vasilevitsj en Valentina Kukrus. De Russiche voormalige Powerman-wereldkampioen Maxim Kuzmin eindigde als derde. Zijn zwemmen was niet eens zo heel slecht. Ruim 600 Russen stonden aan de start. DeUKRMan, de hele van Oekraine trok iets minder deelnemers: zes in totaal, vier finishten. Snelste tijd 12.59.59 uur.

2000 deelnemers aan Outlaw Half Triathlon

In Ambleside was The X halve triathlon. Ze werd gewonnen door Beau Smith en Elaine Wong. Een Engelse aangelegenheid al met al. Dat gold al evenzeer voor The Bastion, wederom zo’n kleine triathlon (82 deelnemers) over de volledige afstand in Gever Castle. De winnaars daar: Tom McManners in 10.37.39 en Jordan Matthews in 11.37.54. De grootste Britse triathlon buiten alle mondiale circuits om is de Outlaw Half Triathlon in Nottingham. Ook dit jaar weer bijna 2000 deelnemers. De winst ging naar de Brit James Teagle, die we sinds een paar weken kennen als de verrassende winnaar van Challenge Gdansk. De verrassing is er nu ietswat af. Hij klokte 3.52 tegen oud-Almere deelnemer Kieran Lindars 3.55. De derde plaats ging naar Sam Wade in 3.56 uur. Ruth Astle klopte de zeer ervaren Britse triatlete Kimberley Morrison. En ruim ook: twaalf minuten verschil. Claire Weller haalde het brons op. Beste Nederlander was Tom van Rossum op een 35e plaats en 33 minuten na Teagle.

In Canada tenslotte was zondag de Great White North in en rond Hubbles Lake. De race ging naar Matt Stewart in 3.19 en Danielle Fateux in 3.37 uur. Vrijwel allemaal Canada wat de klok sloeg, behalve de nummer 18 in de einduitslag, Katherine van den Biggelaar. Na 5.15 stopte de tijd voor haar, zo’n 1.40 uur naar Fateux.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.