Geen komkommertijd; Dambreuk Vichy; Deborah tweede in Kinrooi; Vathorst-tri extra met Rahel en Thomas – WTJ 1929
WOENSDAG – Ooit was juli de meest nieuwsarme maand van het jaar. Niet op sportgebied natuurlijk want de Tour, Wimbledon, EK/WK-voetbal apotheoses en soms ook de Olympische Spelen hielden/houden ons wel bezig. Maar wel het wereldnieuws. Komkommertijd noemden ze dat in vakjargon. Maar ook daar is al lang geen sprake meer van. De Hercules-ramp, de MH17 en nu moordaanslag op Peter r. de Vries, het houdt ons steeds weer in de greep. Die laffe daad hield onze Brabantse redactie vandaag danig bezig. Hoewel de meeste collega’s een andere tak van sport in de regiojournalistiek bedrijven wordt elke journalist met de neus op de feiten gedrukt door zo’n laffe daad. Collega Vincent Schildkamp – in september deelnemer aan de Ironman 70.3 West-Friesland – was sowieso in touw. Hij had avonddienst en berichtte dus over de dramatische schietpartij. Intussen duimt het hele land voor Peter, in de hoop dat hij er bovenop komt.
Tour met Ide, trainingsmaatje van Tom Oosterdijk
Zoals steeds draait de wereld ook nu gewoon door. Gaan Engeland en Italië zondag in een kolkend Wembley-stadion strijden om de Europese voetbaltitel en rijdt de Sloveen Tadej Pogacar stevig in het geel met eindelijk een Jumbo-Visma-ritzege vandaag voor Wout van Aert. Hadden we tijdens de tijdrit al een link met triathlon toen Mathieu van der Poel op wielen van Cameron Wurf rondreed, we hadden er nog eentje gevonden al was die vooral in de eerste Tourweek van toepassing.
Toen reed namelijk Ide Schelling enkele dagen in de bolletjestrui. De Haagse profrenner van Bora-hansgrohe maakt na de Vuelta vorig jaar nu zijn Tour-debuut en dat bleef niet onopgemerkt. Jammer alleen dat er weinig tot geen criteria na de Tour zijn, waar hij zijn populariteit en prestaties kan verzilveren. Maar waarom Ide in Trikipedia. Welnu hij is een goede maat van Tom Oosterdijk en omgekeerd. In coronatijd zochten Tom en Ide elkaar vaak op. Ide zei daarover: ,,Ik ben er goed doorheen gekomen. Met een goede maat van me kon ik elke dag gaan fietsen. Dat is Tom Oosterdijk, een triatleet die ook uit Den Haag komt. Groot talent, mensen die de triatlonsport volgen zullen zijn naam zeker kennen. We hebben zelf een soort ritme gecreëerd waarbij we alleen maar elkaar zagen. Het weer hielp in die periode natuurlijk ook mee, want het was in maart, april en mei lekker in de buitenlucht. Op een trainingskamp in Oostenrijk zijn we dan met de ploeg weer voor het eerst bij elkaar gekomen en van daaruit ben ik weer gaan koersen.” Mooi dat wederzijds respect van beide Hagenezen voor elkaar en elkaars sport.
Inmiddels staat Ide 138e op 2.18 uur van Pogacar. Maar da’s nog altijd vier plaatsen beter dan ‘duatleet-voor-1-dag’ Chris Froome. De bergtrui zal Ide Schelling ook niet meer heroveren, met 5 punten staat hij inmiddels 23e.
Zwemmen op het droge
Dat het zwemonderdeel van een triathlon nog wel eens de kritieke factor is weten we. Noodweer, blauwalg, sterke stroming: het speelt allemaal een rol bij het al dan niet kunnen zwemmen in de driekamp. In het Franse Vichy is er in augustus wellicht een andere oorzaak dat jullie niet crawlend tot bij jullie fietsen kunnen komen: het zwemwater ontbreekt of beter gezegd: is op. Wat is er gebeurd? De dam van de Barrage waar Lac d’Allier aan verbonden is, is afgelopen weekend gebroken. Het water spoot meteen alle kanten uit met als gevolg dat het recreatiemeer finaal leeg is komen te staan.
Het is dat meer, waar op 21 en 22 augustus normaliter duizenden triatleten de Ironman of 70.3 Ironman van Vichy aanvangen. Organisatie en gemeente hebben er echter alle hoop op dat tegen die tijd de dam hersteld is. Dat moet ook wel omdat het fameuze meer een belangrijke bron van inkomsten voor de Franse stad is. De autoriteiten schatten dat de dambreuk met een maand hersteld zal zijn.
Geen BK triathlon vanwege noodweer
Terwijl wij ons opmaken voor het NK standaard afstand in Rotterdam, bleven de Belgen afgelopen weekend in Kinrooi met lege handen en konden de zwart-geel-rode truien weer in de kast. Ander verdrietig nieuws was dus de dood van de 47-jarige triatleet Miguel Charles uit Brussel. Het gebeurde allemaal bij het zwemmen van de ChTriman in Gravelines. Zijn familie alle sterkte toegewenst.
Kinrooi triathlon: Deborah Wissink tweede
Bij onze zuiderburen ging wel de sprint afstand van de Steengoed Maastriathlon in Kinrooi door. Het leverde een overwinning op voor Emile Hernaert, die Brecht Desmedt en routinier Bert Jammaer versloeg. De negende plaats ging naar Limburger Dennis Geraedts, achter Jammaer de tweede master. Joris Timmermans finishte als 13e en snelste junior. Bij de vrouwen was een juniore de allersnelste. Haar naam: Lotte Vandekerckhove. Ze duelleerde met Deborah Wissink. De Twentse verloor tijd in het water, fietste terug naar de kop en legde het af tegen Lotte bij het lopen. Dagmar Schouten eindigde als derde juniore. Eerder die dag toen het allemaal nog heerlijk zomerweer was, won Deborah samen met haar zoontje Michael de ouder-kidsrace. Dat deed Bert Jammaer trouwens bij de mannen.
Terugblikken op de Frysman deden we gisteren, vandaag ook nog op de Vathorst Triathlon van Amersfoort, immers de eerste echte NTB-wedstrijd na het uitbreken van de coronacrisis. De wedstrijd werd dus gewonnen door Dolfijner Thomas van Dop en Rahel Bellinga van TV Soest. Rahel vroeg zich af of ze de driekamp niet verleerd was. Ze begon stroef, kwam op stoom bij het fietsen en bleef op kop bij het lopen. Haar reactie: ,,Echt gaaf om in de eerste triatlon van dit seizoen de hoofdprijs te pakken.’’
Rahel had geen idee hoe haar vorm was
420 deelnemers stonden in de Laak aan de start voor pas de tweede editie van het door triatleet Geert Lantink ontwikkelde evenement. De triatleten kregen een nieuw fiets- en loopparcours voorgeschoteld. De grote vraag was bij iedereen: ben ik nog in vorm? Ook Rahel had vooraf geen enkel idee hoe haar vorm was. „Toen duidelijk werd dat de bewegingsvrijheid zou toenemen door de versoepelingen, heb ik mijn trainingsprogramma voorzichtig weer opgepakt. De laatste periode heb ik wekelijks 500 kilometer gefietst, 60 kilometer gelopen en een flink aantal baantjes getrokken in het zwembad.”

Elke 20 seconden vertrok een triatleet om zo tegemoet te komen aan de maatregelen, die nog altijd van kracht zijn (en wellicht vanavond weer zullen toenemen). Rahel verloor tijd bij het zwemmen op TTW-teamgenote Rosanne de Boer. Halverwege de wedstrijd kwamen de triatletes bij elkaar en in de tweede wisselzone had Rahel drie minuten voorsprong. Rosanne haalde weer wel een minuut terug met lopen, maar de eindzege kwam voor topmaster Rahel Bellinga niet meer in gevaar. ,,Na zo’n twee jaar zonder wedstrijden kan ik zeggen dat ik deze fantastische sport nog niet verleerd ben.”
Rahels volgende uitdaging is het EK triathlon in Roth. Daarna gaat ze met partner Wim zeven maanden fietsen, de wijde wereld in. Zaten Rahel en Rosanne rond de 2,5 uur. Nummer drie Hanneloor van der Weijden (familie van?) noteerde een eindtijd van 2.55 uur. En Roos Verouden sloot als negende de rij na 4.09 uur! Zo kan het gaan.
Dolfijn 1 en 2 met Thomas en Oscar, Erik derde
Bij de mannen domineerden de Dolfijners, nadat Alex Schelvis – traditiegetrouw – als eerste uit het water kwam. Amsterdammer Oscar Sondermeijer, die de tweede zwemtijd in de Laak noteerde kwam met de snelste fietstijd uit de bus en lag dus ‘virtueel’ aan de leiding. Clubgenoot Thomas van Dop was echter ongenaakbaar bij het lopen met een tijd van 32.42 minuten. Hij zette 2.06.33 op de klokken en daar kwam op deze warme dag in Vathorst Amersfoort niemand meer aan. Oscar had de tweede tijd en Erik Doornbos – toch ook wel lange afstandsspecialist – was derde. Erik van den Haak, Christiaan van den Berg en – de derde – Doltijner Teun Brinkman maakten de top zes compleet.
Izak Hanse: van titelverdediger tot beste recreant
Gek genoeg koos de winnaar van de eerste editie – Izak Hanse – nu voor de recreantenserie, die hij moeiteloos won. Daar moest nog wel een fikse inhaalslag aan te pas komen, want de man uit het Aloha-team verloor in het water bijna twee minuten op Leon van Hamersveld, die tweede zou worden. Derde recreant was Ralf Scholten. Beste recreante: Vera Paarhuis uit Hasselt. De 1/8e wedstrijd ging naar Nick van Ingen uit Dordrecht en Marije van Brenk uit Beesd. Ook daar een recreantenserie met Mitch Wismans en plaatselijk favoriete Jolanda van Overbeek als snelsten. De jeugdserie tenslotte leverde zeges op voor Josh Garrone uit Sint Pancras en Britt van den Hoven uit Assen.
Met de Nederlandse wedstrijden zijn we daarmee weer helemaal bij. Komend weekend weer twee interessante: de Tri Series Rotterdam, tevens NK standaard en de 043 Maastricht voor het eerst met een halve. En die halve telt weer als kwalificatiemoment voor het WK Almere.