Wie volgen Menno en Sarissa op als Ned kampioenen?, halve 043 Maastricht; Lauwersmeer; Klazienaveen; Powerman Embrun; XTerra Namur – WTJ 1931

VRIJDAG – Zijn we ook te vroeg met triathlons begonnen? Die vraag zou ik gesteld hebben als we vanavond tussen de verslaggevers zouden zitten bij de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Maar ja, we zaten er niet. Over sportevenementen is niet veel gezegd en dat hoeft o.i. ook niet. Maar toch: de anderhalve meter-maatregel werd de afgelopen weken – ook door ondergetekende – al weer diverse keren geschonden. Tja, hoe gaat zoiets? Je bent op de Frysman, de dag is lang, het enthousiasme groot. Dan sta je al gauw wat dichter bijeen. Niemand is roomser dan de paus.

Neus op de feiten

Toch is het goed om door het kabinet weer met de neus op de feiten gedrukt te worden, hoe vervelend ook. Want als we nu niet alert reageren, waakzaam zijn dan lopen we het risico dat het begin september alsnog fout gaat. Drie miljoen Nederlanders zijn nog niet gevaccineerd, tot nul komt het nooit. En voor mijn krantje sprak ik deze week mensen op middelbare leeftijd, die ondanks twee vaccinaties toch corona opgelopen hebben. Milde klachten weliswaar, maar toch. Het virus houdt ons hoe dan ook nog wel even bezig.

Wat dat betekent voor het startveld van de wedstrijden dit weekend, zullen we vanzelf merken. Er zullen atleten alsnog afhaken teneinde elk risico te mijden. Ook publiek zal wisselend zijn. Rotterdam, Maastricht, Klazienaveen en Lauwersmeer hebben hun finishterreinen behoorlijk coronaproof ingericht. Het is misschien allemaal weer even met de rem erop, maar de evenementen kunnen doorgaan. Let op: Testen voor Toegang-evenementen zijn op plekken waar publiek kan zitten en waar de anderhalve meter wordt toegepast. Organisatoren, deelnemers, toeschouwers: veel succes, plezier en toch ook een beetje: sterkte gewenst!

We nemen de vier Nederlandse wedstrijden even door en kijken daarna nog wat er over de grenzen gebeurt.

Preview NK standaard afstand/Teamcompetities Rotterdam

De grootste wedstrijd is tevens openingsrace van de Teamcompetitie 2021. Het speelt zich allemaal af in en rond de Koning Willem-Alexanderbaan zowel zaterdag als zondag. Op het NK de grote namen: Jorik van Egdom, Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Youri Keulen, Joey van ’t Verlaat, Stijn Jansen, Lars van de Knaap, Victor Goene, Wouter Dijkshoorn, Finn Timmermans, Ian Pennekamp en misschien al jonkies als Niels van Lanen en Jesse Cuijpers. In totaal 75 mannen aan de start. Behalve voor Jorik is het ook voor Mohamad Masoo de uitzwaaiwedstrijd alvorens naar Tokio af te reizen.

Het vrouwenveld wordt aangevoerd door Maya Kingma. We stellen ons voor dat Maya niet voluit gaat met het oog op de naderende Spelen, Anderzijds heeft zo’n nationale titel ook wel iets. Haar voornaamste concurrenten Sarissa de Vries, Eva Cornelisse, Jony Heerink, Joyce Caro, Diede Diederiks, Deborah Wissink, Marit van den Berg, Silke de Wolde en misschien ook Kirsten Nuyes wel. Het podium van twee jaar terug in Veenendaal is onze featureplaat. Alle zes de atleten zijn aanwezig.

Verder komt in Rotterdam ook de 1e Divisie en de 3e Divisie Zuid voorbij voor zowel mannen als vrouwen. Met die 3e Divisie sprint begint zaterdagmorgen om 9.30 uur ook het wedstrijdprogramma. Om 11.30 uur staat het NK vrouwen op het menu, om 13.45 uur het NK mannen. Te volgen via de livestream van de collega’s van 3athlon.nl voor wie niet live gaat kijken. Om 16 uur en 17.15 uur zijn de 1e Divisionisten aan de beurt en dan zit rond 18.30 uur de eerste wedstrijddag erop. Zondag gaat het vrolijk verder met vanaf 9.30 uur twee waves Olympische afstand, drie series sprint en rookies en de Junior Challenge. Tegen 17 uur zijn de laatste prijsuitreikingen.

Preview 043 Triathlon Maastricht/Eijsden

Ondanks het sterke veld in Rotterdam, waar eigenlijk alleen Marco van der Stel en Rachel Klamer ontbreken, beschikt ook 043 Maastricht over een puik deelnemersveld. Zij het dan op de halve afstand. Dat is wel verklaarbaar, want de gloednieuwe halve triathlon van Bearsports is kwalificatiemoment voor het WK lang in Almere. Wie zagen we onder meer op de startlijst? Diederik en Cornelis Scheltinga bijvoorbeeld. Maar ook Milan en Omar Brons, Martijn Paalman, Maarten van Kooij en Teun Brinkman. Het rijtje favorieten bij de vrouwen is minder groot. We noemen Jeannette Smelt-Bergmans en Welmoed Meindertsma. Grootste vraagteken is natuurlijk: wat kan Niek Heldoorn op zijn eerste halve triathlon?

Het speelt zich allemaal af in en rond de Pietersplas tussen Maastricht en Eijsden. Zaterdag is er al een voorprogramma, zondag begint de halve afstand reeds om 8 uur, de OD gaat om 13 uur van start.

Preview Lauwersmeer Triathlon

Terug naar de zaterdag en van het meest zuidelijke puntje naar haast het meest noordelijke: want behalve de 043 halve staat er nog een nieuwe wedstrijd op het programma namelijk de Lauwersmeer triathlon. Tegen het prachtige decor van werelderfgoed Lauwersmeer bijten de deelnemers aan de kwart afstand om 10.30 uur het spits af. Ook duo’s en trio’s gaan dan van start ter hoogte van het paviljoen Meerzicht in Lauwersoog. Een half uur later – 11 uur – is het de beurt aan de deelnemers en teams van de 1/8e afstand. De organisatie is in handen van de Stichting 40 Mijl, die in september ook de beroemde Swimrun organiseert op hetzelfde parcours. Natuurliefhebbers komen beslist aan hun trekken in deze triathlon met de mooiste uitzichten in het Nationaal Park en Dark Sky Park en het voorrecht te mogen zwemmen in het Lauwersmeer.

Preview Alternatieve Triathlon Klazienaveen

Last but not least komen zondag ook de 2e en 3e divisionisten aan hun trekken in de Klassieker van het Noorden: triathlon Klazienaveen. Feitelijk een alternatieve triathlon, want de bekende parcoursen hartje Klaziena zijn geschrapt. Veel minder deelnemers ook. Zaterdag is het voorprogramma met een 1/8e om 13 uur en een kwart om 14.30 uur. Vooral regionale deelnemers zullen hieraan meedoen. Zondag dan de Teamcompetities: een soort komen en gaan steeds per serie. De 3e divisie dames om 11.30, de 3e divisie heren om 13.00, de 2e divisie dames om 14.30 uur en de 2e divisie heren om 16.00 uur. Publiek wordt niet toegelaten, de strengste coronamaatregelen worden in Drenthe in acht genomen.

Preview Powerman Embrun en XTerra Namur

Met de buitenlandse races zijn we eigenlijk best gauw klaar. Geen World Series Hamburg, dat is vooral prettig voor het NK Rotterdam. Maar ook geen Ironman Zwitserland of Spanje of EK Clubs in zweden. Kortom iedereen in eigen land actief. Op een paar duatleten en crosstriatleten na dan. Want Powerman kan eindelijk haar tweede race van het seizoen uit de kast halen. Na Powerman Portugal is het de beurt aan Powerman France. Het speelt zich af op het legendarische parcours in Embrun, waar half augustus de Embrunman gepland staat en vorige week ook al een nieuwe halve werd gehouden. Gewonnen door niemand minder dan Danne Boterenbrood, die trouwens met haar partner Bram Werweij mee deed. Bram debuteerde zelfs op de halve. Intussen werd de kleine Diede toevertrouwd aan opa en oma, die mee waren. Het resulteerde aan de finish wel in een mooi, sportief familietafereeltje wat we jullie niet wilden onthouden.

Goed Embrun dus. John Raadschelders kan weer stralen. Hij is uiteraard in Frankrijk om er mogelijk getuige te zijn van een nieuwe zege voor Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp. Beiden wonnen al in Mafra en zijn dus ook hier kansrijk. Ann komt terug van het EK Targu Mures, waar ze brons haalde. Andere favorieten zijn Yannick Cadalen, Antony Costes, Anthony Le Duey, Herve Faure, Jan Petralia, Marion Legrand, Lotte Claes en Maurine Ricour. Ook Luuk Vermunt doet mee.

Maar liefst 33 Nederlanders hebben gekozen voor de XTerra Namur. De Ardenner wedstrijd was een maand uitgesteld, kan nu wel en heeft heel wat XTerra-toppers op de been. Van Nederlandse zijde noemen we Linda van Vliet, Bart Cooymans, Koen de Leeuw, Steff Overmars, Bonnie van Wilgenburg, Zoe van Dijk en natuurlijk Mister XTerra Casper van de Kamp. Favorieten zaterdag zijn de Fransen Maixm Chane en Arthur Serrieres, de Oostenrijkse Carina Wasle, Solenne Billouin uit Frankrijk. Uit eigen Belgenland doen o.m. Lucas van Deynze, Geert Lauryssen, Yeray Luxem, Kris Coddens, Sebastien Carabin en Heleen Adams mee. Voor Yeray en Kris is het tevens hun afscheidswedstrijd.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.