Menno Koolhaas, Valerie van Hauwaert, Robert de Korte en Evelien Ruijters: sterke winnaars van ‘onze’ 043 Triathlon Maastricht – WTJ 1937

ZONDAG – Zaterdag met een lekke band aan de kant, zondag de allerbeste in de gloednieuwe halve 043 triathlon van Maastricht: Menno Koolhaas beleefde een bijzonder weekend. Iedereen zag zaterdag op het NK al hoe sterk de man uit Amstelveen was. Hij sleurde steeds op kop van het elftal vooraan na ook al als eerste uit de Koning Willem Alexanderbaan geklommen te zijn. Met de vorm zit het wel goed en dat bevestigde Menno zondag nogmaals. Hij pakte gewoon de halve afstand mee en won met grote voorsprong op debutant Niek Heldoorn de race. Zes minuten zat er tussen beide mannen en ruim dertien minuten was het voor Menno wachten op nummer drie: Milan Brons.

De eerste twee geklasseerde triatleten konden rekenen op een startbewijs voor het WK Almere. Niek neemt hem zeker, Menno twijfelt nog. Logisch dat na het NK ook in de Pietersplas bij Maastricht Menno Koolhaas als eerste uit het water kwam. Niek Heldoorn lag toen trouwens al tweede, zij het op een krappe minuut. Gaandeweg de wedstrijd werden de verschillen alleen maar groter. Voor Menno, Niek en Milan werd het een lange solorace. De broers Cornelis en Diederik Scheltinga vertoefden even rond de plaatsen vier en vijf, maar Diederik viel weg uit de top van het klassement. Had pech, kreeg een tijdstraf en toen was de spirit even weg.

Eerste zege Menno op halve afstand

Drie minuten voorsprong – en geen lekke band – brachten Menno in een comfortabele positie voor de winst, zijn eerste op de halve afstand. Een paar jaar terug finishte hij bij zijn debuut in Nieuwkoop als tweede. Vandaag op deze heerlijke zondag in het zuiden was er geen kruit gewassen tegen de ‘vliegende ijsbereider uit Amstelveen’. Door ook nog eens de 20 kilometer lopen in 1.07 uur af te leggen was Menno op alle onderdelen de sterkste en dus was zijn voorsprong enorm. Waardering was er langs alle kanten voor de pas 22-jarige Niek Heldoorn, die net als z’n vader Frank destijds op jonge leeftijd kiest voor de langere afstanden met als doel dus het WK in Almere. Dat hij vandaag al zo kort zat, is wel een indicatie dat de volgende generatie klaar staat. Ik meen me te herinneren dat Frank ooit gezegd heeft dat het misschien wel zijn zoon zal worden, die qua top tien op Hawaii als eerste in zijn voetsporen zal treden. We zullen zien. Milan Brons greep de derde plaats en heeft daarmee wellicht het tweede ticket voor het WK in zijn thuiswedstrijd, afhankelijk van wat Menno beslist.

Op een knappe vierde plaats eindigde Cornelis Scheltinga, de Belg Lauren de Smet finishte vijfde en vervolgens was het de best verrassende Thomas Hounjet op een zesde plaats vooral dankzij sterk fietsen en lopen. De Waal Loic Lemaitre werd zevende, daarna volgden Teun Brinkman, de derde Belg Jorn van Bergen en tiende was Menno Altena. Meteen ook de laatste onder de vier uur. Net daarboven zat Diederik Scheltinga, waarvan we de oorzaken al aangaven.

Na een zware coronatijd als gastro-enterologe wint Valerie van Hauwaert Maastricht

Beste vrouw was de Vlaamse Valerie van Hauwaert uit Meerbeek. In ons land nog vrij onbekend, maar toch al eens winnares van de Ch’Triman in Frankrijk en beste agegrouper in de 70.3 Ironman Jonkoping. Bovendien is Valerie wel een triatlete met een verhaal, aangezien ze als gastro-enterologe aan het Heilig Hartziekenhuis van Leuven verbonden is en daar als het ware in de vuurlinie gestaan op het moment dat de ziekenhuizen overbelast raakten met corona-patienten. Het was schipperen voor Valerie tussen wedstrijden doen en haar werk. Het WK in Taupo werd al een lastig verhaal, achteraf ging die race niet door. Daarna richtte ze zich eigenlijk op de Ironman Zwitserland, die vandaag in Thun zou worden gehouden.

Toen dat niet doorging was Maastricht het logische alternatief. Heel even mocht Sylvia van Breda uit Lent (bij Nijmegen) het genoegen smaken de leiding te nemen in de wedstrijd, maar weldra stoof Van Hauwaert voorbij om de koppositie niet meer uit handen te geven. In de achtervolging op Valerie was het de Maastrichtse Daphne Schoenmakers, die probeerde iets van haar zwemachterstand goed te maken. In de tweede wissel was het echter toch al ruim zes minuten en een minuut daarna volgde Sylvia. Van enige wedstrijdspanning was daarna geen sprake meer. Valerie was meerdere maten te groot voor de concurrentie en won met liefst 19 minuten voorsprong op  Daphne Schoenmakers. Voor Sylvia van Breda resteerde brons. Of ook zij nog kandidaat is voor het WK Almere? We wachten het af. De vrouwen hadden in Maastricht geen kwalificatiemoment, de agegroupers overigens wel.

Robert na NK Rotterdam nu winst op kwart Maastricht

Het bleef in Maastricht, waar BearSports (team van Raymond Beeren) haar zaakjes prima voor elkaar had, niet bij de halve afstand alleen. Op de Olympische afstand was het Robert de Korte, die daags na zijn 30e plaats op het NK Rotterdam, de zege naar zich toetrok. De Rozenburger bleef een zwikkie buitenlandse atleten de baas: Matthias Kindel (Italiaan, maar wonend en werkzaam in Maastricht), Niklas Lobner (D), Maarten Vermeulen (B), Bert Vergote (B), Julien Nicolaes en Francois Thirifays. Op een achtste en negende plaats volgden pas de volgende Nederlanders: Leenart van Eck en Marcel Nijsten.

Exact vier minuten voorsprong had Evelien Ruijters aan de streep op de nummer twee Imke van Gog. Evelien, voormalig topatlete uit Maastricht, is drie jaar terug overgestapt op triathlon. De derde plaats ging wederom naar onze zuiderburen (westerburen voor inwoners van Maastricht): Dorien Heylen. Vervolgens kwam de zus van Imke, Femke van Gog over de finish.

Nu Raymond eindelijk weer los mocht na anderhalf jaar in de wacht met zijn evenementen, was het wedstrijdaanbod onuitputtelijk. Want op zaterdag trok de 4e Divisie  ten strijde in de 043-race. De winnaars waren het team van EDO Sports 5, die dus met Rotterdam en Klazienaveen een druk weekendje achter de rug hadden. Garant voor de zege van de Limburgse formatie stonden Tim Berrevoets, Mick Claessens, Edwin Dasselaar (koud terug van Ironman Lanzarote) en Jari Zeekaf. Tweede was de Triathlongroep Voorne uit Brielle met Peter, Patrick, Niels en Michel en de derde plaats ging naar Cerberus 3 Nijmegen met Sander, Tom, Arjan en Twan. Alle 27 teams op de been, hetgeen wel aangeeft hoe groot de behoefte is onder de teams om weer aan de Teamcompetitie te mogen beginnen.

Sprint afstand, Ironkids, ouder-kids

De 1/8e sprint triathlon dan. Winst voor Leo Michel, de Belg. Hij was rap uit het water en stond die voorsprong niet meer af. Giel Meesen en Roel Wijmenga grepen de posities twee en drie. Mischa Hermans, paar weken terug pechvogel op het EK Kitzbuhel, eindigde vierde. Beste vrouw was Maud Golsteyn, die de XTerra Namur liet schieten voor dit sprintje in de directe omgeving. Karin van Leersum en Floor van den Brand flankeerden Maud op het podium. Ironkids waren er ook. Overwinningen voor Jetze van Popta, Alessandro Colucci, Daphne Schenk (m) en de Belgen Finn Jorissen, Ferre Berghmans, Sina Cuenen (m) en Loesha Loos (m). De ouder-kindrace werd gewonnen door de Belg Staf Pipeleers met z’n zoontje, beste ‘moeder’ was Nadiyah de la Rambelje.

Eindstand: Nederland-België 8-6

Daarmee is deze aflevering vol. Het was een genoegen om dit weekend de 043 Triathlon Maastricht te mogen volgen, temeer omdat we van Trikipedia ook mediapartner zijn van het evenement. Nederland is een prima halve triathlon rijker, laten we die koesteren. De erelijst kreeg er bij de eerste editie meteen al twee prachtige namen bij. Hopelijk het begin van een lange traditie.

Uitslagen

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.