Teamcompetities: 2e, 3e en 4e Divisie Klazienaveen; Standen Teamcompetitie; Tri Series Rotterdam op zondag; Daan en Ann derde in Powerman Embrun – WTJ 1938

ZONDAG – Met alleen Maastricht was het niet gedaan vandaag. We moeten ze nog optellen maar onze inschatting is dat over de vier evenementen verdeeld er bijna 1500 triatleten in actie zijn geweest. Lang niet slecht in een weekend waarin we kennelijk weer wat voorzichtiger moesten zijn. Nu maar hopen dat het hele land beseft dat we op sommige fronten pas op de plaats moeten maken, anders betalen we daar in het najaar alsnog de tol voor. En ook in augustus en september hebben we nog een paar aardige wedstrijdjes in petto.

Klazienaveen hield het op zaterdag nog bij de ‘regionale’ triatleten, zondag kwamen ze van verder weg voor de verschillende divisiewedstrijden. Het hoogste niveau betrof de Schuiteman 2e Divisie Noord. Bij de mannen won het team van TTvW Hof van Twente, waarin ook individuele winnaar Rudi Jansen zat. Hij deelde de teamzege met Ingmar Neple, Marcel ten Hove en Andy de Jong. De tweede plaats ging naar Team Oude Veer. Uit de Noord-Hollandse formatie finishte Emiel van Tongerlo als tweede. Rene Hoep, Henk Elbertsen en Jos Smit zorgden ook voor korte klasseringen. De derde plaats was voor Tri4Friends Amsterdam met Wouter van Dijk, Joop Kluwen, Mark Lobbezoo en Willem Zeelen. Individueel was Frank Janssen van Team Utrechtse Heuvelrug de nummer drie, teamgenoot Marco Glastra eindigde zesde, maar het team had ook een DSQ in de gelederen en dus stond de formatie pas negende in de eindstand.

Rudi Jansen en Saskia van Vugt winnen 2e Divisie

Alle divisie-races in Drenthe gingen over de sprint afstand. Eindtijd van Rudi Jansen – paar jaar terug nog winnaar van de tri’s Vroomshoop en Kardinge – was 1.01.47, daarmee 25 seconden sneller dan Emiel van Tongerlo en nog iets meer op Frank Janssen. Saskia van Vugt was voor sommigen de verrassende winnares bij de vrouwen op de Schuiteman 2e Divisie Noord. Toch won ze twee jaar terug al eens een soortgelijke wedstrijd in Utrecht. Ze komt trouwens uit voor Het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team. Met haar teamgenoten Femke van Brussel-Visser, Corina Bots en Ida Sanders werd ze derde in de eerste race Teamcompetitie. De overwinning ging naar VZC Veenendaal met Esther Hoezen (4e individueel), Samantha en Brigitte de Bruin en Conny Maatjens. Een goed collectief vormde ook Hellas 3 met Anne Jentink (11e), Margreet Koopman, Tess Oude Weernink en Jorien de Jong. Geen topklasseringen, wel allemaal tussen de plaatsen 10 en 20 en dat was voldoende voor brons vandaag.

Individueel deed Renate Post haar best om team De Boks uit Klazienaveen zelf naar een toppositie te loodsen. Zelf werd ze tweede (na gisteren op hetzelfde parcours al derde geworden te zijn), haar team eindigde zesde. Nog moeilijker had Sarh-Lynn Reuver het om haar team van Triade naar de voorste gelederen te helpen. Sarah-Lynn – paar jaar geleden nog winnares van ons Trikipedia-triathlonklassement – finishte als derde, de Zwolse formatie stond na de puntentelling als twaalfde in de eerste tussenstand.

Christiaan van den Berg en Josette Voskuilen winnen 3e Divisie

Klazienaveen ontving ook de Badmutsen.com 3e Divisie Noord. Renkums talent Christiaan van den Berg van RZC greep de overwinning met twaalf tellen later Berjan Bolks van TC Twente 3. De nummer drie vertegenwoordigde Hellas 4: Jorrit Meijer. Niet alleen Christiaan deed goede zaken voor RZC zijn teamgenoten Tjarco Koppenaal, Mark Slotboom en Anthony Verschoor zaten ook voldoende kort om de eerste teamzege te pakken. Tweede was Hellas 4 met naast Jorrit ook Peter Kuin, Kees Boxma en Leonard Tersteeg. En de tweede plaats van Berjan Bolks was de basis voor brons bij TC Twente 3 met ook nog Tim Jongman, Edwin Wentink en Bram Krijnen in de gelederen.

Josette Voskuilen pakte met Hellas 4 ‘de dubbel’. De individuele winst, maar die is van ondergeschikt belang in Teamcompetities. Maar ook de teamzege met Jitske Nijhuis, Esther Vinke en Marije van der Vee. Nadinja Schonewille van Argo finishte 57 seconden na Josette als tweede. Het bracht ook haar team – met voorts Nicolien Tip, Melanie Prins en Imre van der Kolk – tot een tweede plaats. Derde individueel eindigde Lesley Dreyling van TVA (telg uit de bekende Almeerse triathlonfamilie). Helaas kon TVA maar drie atleten opstellen en daarmee verkleinden de kansen op een topklassering. Het Almeerse trio staat 12e in de tussenstand. Derde team was vandaag in Klazienaveen RZC Renkum met Pieternel Luning, Keete Voerman, Elien van Swieten-Vlaskamp en Rita van der Horst. Mooie dag dus voor RZC.

Eddy Lamers wint 4e Divisie

Daarmee was de koek in Drenthe nog niet op, want ook de Pioneer 4e Divisie Noord was er te gast. Wie dacht dat zo’n divisie geen sterke bezetting kent, heeft het mis. De nummers 1 en 2 – Eddy Lamers en Mathijs van Ark – zijn niet de eerste de besten. Eddy kwam ooit uit voor Team4Talent, maar doet dat nu voor Woest Sport 2, nieuwe naam voor EBS/Pikeur in de Teamcompetities. Zijn teamgenoten waren nog niet zo prominent in de race, want Woest Sport 2 haalde 98 punten en daarmee de twaalfde plaats. Dertig seconden na Eddy volgde Mathijs van Ark dus. Zijn Triteam Groningen 4 was ook in de breedte sterk, waardoor ze de overwinning pakten. De andere drie triatleten waren Gert Jan van den Berg, Jeroen van Schaik en Ben Kloosterboer. Individueel ging de derde plaats naar Peter Deege van Hellas 5. Samen met Marcel Brosens, Bart Steensma en Hidde Hofhuis staat de Utrechtse formatie tweede in de tussenstand. Derde is AV Heerenveen met Anne Oenema, die een week na de Frysman al weer aan de bak moest op dit sprintje. Anne finishte zesde, Hans Hiemstra (zaterdag nog vierde in de nieuwe Lauwersmeer triathlon) werd zondag zevende en de andere twee van AV Heerenveen waren Paco van der Reijden en Eric van der Wal.

Rogelli/Trimates en Ferro Mosae aan leiding Eredivisie

Als we dan toch bezig zijn met Teamcompetities blikken we nog even terug naar Rotterdam zaterdag. De Eredivisie. Bij de mannen is de eerste race gewonnen door Rogelli/TriMates. Samenstelling van het team Joey van ’t Verlaat, Victor Goene, Daan Gehlen, Simon den Braber en Sybe van den Bos. VZC oversteeg zichzelf met de tweede plaats dankzij Jorik, Gjalt, Lucas, Vincent en Rob. TriCan was derde met Niels, Bram, Mathijs, Tom en Timo in de gelederen staat derde in de tussenstand. Ze waren maar met drie maar met Maya Kingma en Sarissa de Vries kon het voor Ferro Mosae haast niet meer mis gaan. Nummer drie Karlien Claus finishte 15e. Hellas met Barbara, Marit, Anne en Ashleigh staan tweede, TT Twente met Katrien, Roos, Marije en Sophie derde. 1e Divisie was de dubbele tri-sprint. Beste team daarin was Hellas 2 met Coen Smiers, Juul van de Kruijs, Vincent Uytdewilligen en Huub van den Brink. TV Dordrecht met Erik-Simon, Sem, Bryan en Bjorn staat tweede. De Dolfijn 2 met Thomas, Wilbert, Arnout en Rick op plaats drie vooralsnog. De volgende races zijn Almere (DUIN). Nog meer Limburgs succes bij de vrouwen maar dan TC Maastricht en 1e Divisie. Femke Scheepers, Kylanie Blom, Kahina Mebarki en Esther van Barneveld stonden daarvoor garant. Panthera Amersfoort was goed voor een tweede plaats met routiniers Rieneke en Sione en ook met Marije en Marloes. Derde staat voorlopig TVA 2 met individueel winnares Merel, Tamar en Danielle.

Zondagwedstrijden in Rotterdam

In Rotterdam was het na de NK/Teamcompetities dag van zaterdag nog niet gedaan. Het evenement op en rond de Koning Willem-Alexanderbaan (dichterbij Zevenhuizen dan Rotterdam) spreidt zich al een aantal jaren uit over twee dagen. De grote wedstrijden op zaterdag, het recreatieve gedeelte op zondag. Onder de naam Tri Hard Series is dat niet anders. De Olympische afstand was een prooi voor Jeltse Brontsema, master uit Oostzaan. Hij was twee jaar terug al dichtbij een eerste zege in Ter Apel, nu won hij met 40 seconden voorsprong op Guido Stolle uit Gouda. Voor Hardenbergenaar Bart Veurink was de derde plaats weg gelegd. Haast een minuut zat er tussen winnares Inez van Hulsen van TTL Leidschendam en de Duitse Jan Lehmann. Daarna was het iets langer wachten op de nummer drie Hedi van Dijk uit Oegstgeest, wel was ze snelste master. Ondanks hun naam was Zero Expectations toch de snelste op de trio-triathlon.

Thomas Smams was ontegenzeggelijk de rapste op de sprint afstand. De Canadees woont in Calgary, maar verbleef in zijn jonge jaren ook in Italie en Nederland. Aanvankelijk was hij judoka, maar inmiddels groeit hij naar de nationale top van Canada op triathlon. Hij won overduidelijk. Jesse van Hulst en Hidde Mollee kwamen relatief nog het dichtst bij de 19-jarige Canadees. Een – in alle opzichten – mooie winnares bij de vrouwen. Over Nikita van den Ouden schreven we eerder al dat ze terugkeerde vanuit wedstrijdzwemmen bij haar oude liefde triathlon. Zondag bleek die liefde wederzijds en bekroond met de sprintzege in Rotterdam. De Zeeuwse blondine versloeg de Duitse Pascal Thielking en de in Amsterdam studerende Noorse Anne Eva Petersen. Daarmee toch weer een behoorlijk internationaal festijn, ondanks alle reisbeperkingen. Bij de trio’s wint Team BLoZ.

Andere overwinningen gingen naar Ata Torun en Birgit Adriaansen op de sprint voor rookies. De junior challenge ging naar Tyler Smuda uit Duitsland en Britt van den Hoven uit Assen, die na Vathorst al haar tweede zege boekte.

Toegegeven, het is een lange opsomming. Liever brengen we de mooie, spannende verhalen en wedstrijdverslagen. Maar met de Teamcompetities kunnen we even niet anders. Veel namen, veel series. In het streven om compleet te zijn, nemen we ze allemaal mee.

Twee keer brons Powerman Embrun: Daan en Ann

Tot slot. De Powerman Embrun. Eigenlijk hoort deze wedstrijd bovenaan deze aflevering te staan, want internationaal telt ze wel zwaar voor de duatleten. Het was in de Franse Alpen pas de tweede Powerman van dit seizoen na die in Mafra. Daar een fraaie dubbelslag voor Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp. Dus waren de verwachtingen hoog gespannen. Duathlon in Frankrijk geschiedt echter van een dusdanig hoog niveau, dat het daar wel een stuk lastiger zou worden. Tal van grote namen en toch een verrassende winnaar. Want Matthieu Bourgeois was – afgezien van een vijfde plaats op de Franse kampioenschappen – nooit eerder zo goed als vandaag. De Fransman bleef topfavoriet Yannick Cadalen ruim twee minuten voor. Daan de Groot behaalde toch een mooie bronzen plek op dit klimgrage parcours. Wout Poels mag dan de bolletjestrui dragen, voor Daan en de duatleten in deze Powerman Embrun is het ook nog lopen ervoor en erna.

Twee keer brons trouwens in Embrun, want ook Ann Schoot Uiterkamp blijft op gelijke hoogte met Daan, ze kopieert hem haast: winst in Mafra, derde in Embrun. Regelrecht vanuit het Roemeense EK waar ze ook al brons haalde naar Embrun afgereisd werd de tweede Hellas-atlete op zes minuten achterstand gezet door winnares Marion Legrand, vice-Europees kampioene. Legrand bleef een andere verrassing voor: Garance Blaut, haar landgenote, die evenals Bourgeois nog niet veel internationale resultaten op haar palmares heeft. Een derde succes was er voor Yvette van Wegen. De Almeerse veelvuldig masterkampioene was in de Franse bergen goed voor een tweede plaats bij de F50 en een achttiende totaal. C’est tout!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.