RTL-man Erik Mouthaan voltooit halve Hudson Valley; Arjan Meesterburrie in snikheet Manta; Musselman; Laponia met Allard; Geen LCW Beesel; Tri Battle – WTJ 1940

DINSDAG – Nog een paar wedstrijdjes uit het afgelopen weekend. Om te beginnen vanuit het verre Ecuador, waar ‘onze man ter plaatse’ Arjan Meesterburrie mee deed aan de Ironman 70.3 in Manta. Zijn tweede vaderland en als NRC-online reporter voor Latijns Amerika houdt Arjan ons regelmatig op de hoogte van triathlon aldaar. Arjan moet inmiddels na al die jaren al best wat gewend zijn qua temperaturen, maar zondag was de hitte naar zijn zeggen ondraaglijk. Ze liep op tot ver boven de dertig graden, hoge luchtvochtigheid bovendien. Dan is zo’n halve afstand best pittig.

Evengoed was Arjan blij weer een wedstrijd te kunnen doen, want daar is Zuid-Amerika ook lang van verstoken gebleven. Opvallend: zijn klassering vorig jaar was 76e en weet je hoeveelste hij dit jaar eindigde: juist 76e. Op zo’n anderhalf uur van de winnaar de Canadees Jackson Laundry, die we vooral kennen uit de vele Virtual Races in coronatijd. Arjan finishte daarnaast als achtste M45. Daarnaast deden enkele Arubanen mee en omdat we ook veel volgers op de Antillen hebben. Beste man was de Arubaans kampioen Romar Arendsz, die net niet onder de vijf uur finishte.

Laundry moeiteloos naar winst 70.3 IM Ecuador

Vooraan moest Jackson Laundry tot en met het fietsen nog strijden om de overwinning. De Amerikaan Nicholas Chase (zijn achternaam zegt het al…) achtervolgde de Canadees tot aan de tweede wisselzone. Al bij het uitkomen van het parc-ferme had Jackson een halve minuut voorsprong en dat groeide uit tot dik zes minuten op Chase, die wel de Braziliaan Fernando Toldi van zich af wist te houden. Laundry bleef als enige ruim onder de vier uur, Chase zat er 22 tellen boven. Het was voor Jackson zijn derde IM 70.3-zege na Raleigh in 2018 en Mont Tremblant in 2019. Bovendien zijn twaalfde top tien klassering op de halve afstand, die hij z’n specialiteit noemt. Op de hele hebben we de Canadese triatleet nog niet in actie gezien.

Elizabeth Bravo maakt zich op voor tweede Spelen

In de Ecuadoraanse triathlon-scene is Elizabeth Bravo een grootheid, vergelijkbaar met Maya Kingma in ons land. De 34-jarige inwoonster van Cuenca staat aan de vooravond van haar tweede Olympische Spelen, maar dat weerhield Bravo er niet van om nog snel de grootste triathlon in eigen land mee te pakken. Ze zwemt goed en dat bleek ook in de race,. waar ze alleen topfavoriete Sarah Crowley (twee keer derde op Hawaii) in haar kielzog. Fietsend rondom bergachtig Manta was de Australische de betere klimmer. Of Bravo spaarde zich voor de halve marathon en/of Tokio, dat kan ook. Hoe dan ook: Sarah was weg en bleef weg. Aan de finish was de marge tussen beide rivales dik vier minuten. Bravo, bravo, riepen de Mantezen toen hun nationale sportheld de finish bereikte. Brons ging acht minuten later naar Kimberley Goodell. Van Arubaanse zijde was er een overwinning in de F35-categorie voor Lana Gobert. Ironman 70.3 Manta trok exact 708 deelnemers. We zetten de ‘Nederlanders/Arubanen’ op een rijtje.

Voor Sarah Crowley was het haar zevende 70.3 IM-zege. Eerder won ze Gurye 2015, Bahrain 2016, Taiwan 2016 en 19 en Santa Cruz 2018 en 19. Maar haar grootste successen waren dus de brozen plakken op de WK’s Ironman Hawaii 2016 en 2019.

M:
32.Romar Arendsz (ARU) 5.00.15 (6e M40)
76.Arjan Meesterburrie 5.26.53 (8e M45)
195.Gary Barnes (ARU) 5.59.04
V:
11.Lana Gobert (ARU) 5.20.28 (1e F35)
82.Shohaira da Silva (ARU) 7.17.01

Musselman met zes Amerikanen op het podium

Een tweede Ironman 70.3 gold die van Geneva in de Amerikaanse staat New York. Wellicht met Zwitserse invloeden uit het verleden. De race wordt de Musselman genoemd. Zeg ken jij de Musselman, de Musselman? Afijn, daar dus. De Amerikaan Matt Schafer is in topvorm want na de 70.3 Ironman Roanoke Virginia’s Blue Ridge won Schafer zondag zijn tweede 70.3 IM in vijf weken tijd. De Amerikaan liet zijn landgenoot David Morris in de kou staan. Zes minuten later tikte hij pas aan als nummer twee. Colin Cook moest zelfs dertien minuten incasseren. Ook hier 1 man onder de magische vier uur: Schafer dus. Bij de vrouwen waren de verschillen iets kleiner, de atletes relatief onbekender. Rebecca Hayes greep de winst in 4.34, Darby Middlebrook finishte drie minuten later als tweede en nog een Rebecca – Yunginger – finishte kort daarna al derde. Voor alle drie gold dat ze nooit eerder op een Ironman-podium stonden.

Laponia: Allard Haarman zevende

Slechts 1 hele triathlon stond op het wereldwijde menu afgelopen weekend nadat de Ironmans Zwitserland en Spanje waren weg gevallen. Alleen in het Zweedse Gällivare konden liefhebbers van de 3,8/180/42 terecht voor de jaarlijkse Laponia Triathlon. 44, hoofdzakelijk Zweedse, deelnemers aan de start. Maar toch: ook 1 Nederlander. Allard Haarman, Amsterdammer en lid van Triathlon Team Weesp. Een niet te onderschatten wedstrijd helemaal in het topje van Zweden, Lapland dus. Na het zwemmen een klim naar de top van de berg Dundret Laplan. Opmerkelijk hoge temperaturen momenteel in Noord-Europa dus ook hier. Het was onverwachts warm: 27 graden. Allard deed een prima race en finishte als zevende in 11.10.51 uur.

De winst ging naar de Zweed Marcus Hultgren, eerder ook twee keer winnaar van het Long Course Weekend Wales. Marcus won in 9.37.53 en was daarmee royaal de sterkste. Nummer twee Simon Gustavsson zat met 10.01.34 al boven de tien uur en Odd Larson deed er met 10.13 uur nog iets langer over. In het vrouwenklassement finishte Sara Jakobsson kort na Allard als eerste in 11.12.54 uur. Daarna volgden Linda Moren in 11.37 en Eva Lidman pas in 12.55. Daarmee waren alle podia blauw-geel gekleurd oftewel allemaal Zweden.

HITS Hudson Valley en June Park

Aanvankelijk meenden we dat de HITS Series ook een hele triathlon hadden, maar de Amerikaanse circuit-organisator had de wedstrijd in Hudson Valley twee weken naar voren gehaald. David Patzer won op 26 juni de hele in 10.58.15 uur. Hij hoefde werkelijk niemand te vrezen, omdat Christopher Chivvis pas op 12.38 uur binnen kwam. Hij duelleerde overigens wel met Thomas Jason Rivera om de tweede plaats. De derde Amerikaan klokte 12.43 uur. Slechts twee vrouwen aan het vertrek. Ashley Zaccaro won in 13.00.35 uur en Allison Lassoe had met 14.37 uur het nakijken, maar toch zilver.

Verrassende naam in halve triathlon: Amerika-correspondent Erik Mouthaan

Ook nog maar even de halve triathlon gevolgd en wat bleek? Een bekende Nederlander aan de start. Erik Mouthaan, RTL-nieuwscorrespondent in de Verenigde Staten en dat al vijftien jaar lang. Hij maakte meesterlijke reportages over de verkiezingen met Barack Obama en Donald Trump, schreef een boek over Obama en doet sinds vorig jaar mee aan triathlons. Op zijn 47e debuteerde hij op de halve afstand en dat ging hem in Hudson Valley uitstekend af: Erik finishte 23e van de 82 deelnemers in een nette tijd van 5.43.19 uur. Eind vorig jaar vatte hij 2020 als volgt samen:

Een eigen serie gemaakt voor Videoland, mijn eerste triathlon gelopen/gefietst/gezwommen, veel gewandeld in de natuur, zo’n 40 Corona testen gehad, liefde, vriendschap en frustratie gekend in een logistiek lastig en mentaal pittig jaar.

Hans Harn 14e in June Lake HITS Series

Mooi dat die triathlon dus een vervolg heeft gekregen. Naar verluid keert Erik terug naar Nederland om hier voor RTL verder te gaan. Hopelijk zien we hem dan ook aan de start van Nederlandse triathlons. Overigens was de winnaar Matthew Bender. De Amerikaan deed er 4.18 uur over. Winnares was Hannah Jeter, klaar in 5.07 uur. Ook in de HITS Series, maar dan wel afgelopen zaterdag, was de halve van June Lake. Jason Smith, de Amerikaan won in 4.39.47. De nummers twee en drie waren Andrew Martinez en Kirk Giligan in resp. 4.58 en 5.08. Enige/beste Nederlander was Hans Harn op een 14e plaats in 6.55 uur. Want dat moeten we er misschien even bij vermelden: de HITS Series zijn bij uitstek de zeer kleinschalige triathlons in de USA. Eva Frieden won bij de vrouwen in 5.39. Liefst 50 minuten later kreeg het beperkte publiek de nummer twee pas te zien: Erika Lilley. En – alsof de duvel ermee speelt – vervolgens was het weer 50 minuten wachten op de nummer drie Stephany Simmons.

Long Course Weekend sneuvelt in drukke september-kalender

We hadden het bij de Zweed Marcus Hultgren nog over het Long Course Weekend. De roots daarvan liggen in Wales, maar Nederland heeft sinds twee jaar ook een LCW in het Limburgse Beesel. Dinsdag moest de organisatie echter besluiten het sportieve driedaagse evenement te verplaatsen naar 13, 14 en 15 mei volgend jaar. Min of meer het vaste weekend van LCW Beesel. Directe oorzaak is niet meteen het stijgend aantal besmettingen, maar eerder de drukte op de evenementenkalender in september, waarin Beesel oorspronkelijk zou plaats hebben. Feitelijk in hetzelfde weekend als het WK Almere immers. De organisatie Extra Leisure verwachtte met name vanwege de reisbeperkingen weinig buitenlandse sporters met name uit Engeland. Daar zouden zo’n 150 triatleten van naar hier komen. Directeur Rob Frambach is teleurgesteld, maar ook realistisch. ,,Alles wat we doen, willen we goed doen. Normaal komen er ongeveer 1000 atleten, 1/3e daarvan haakt af. Dat is een te hoog risico.”

 

The Battle

Tot slot. De Zwift Tri Battle Royale oftewel de Koninklijke Strijd tussen Jan Frodeno en Lionel Sanders. Veel over gesproken. Sanders nodigde Frodo uit om naar Amerika te komen, de Duitser probeerde de Canadees over te halen juist in Amerika de degens te kruisen. In dat opzicht heeft Jan Frodeno gewonnen: The Colonel is gearriveerd op Europees grondgebied. De race is via de Zwift- en andere kanalen komende zondag 18 juli rechtstreeks te volgen. Het commentaar bij de Strijd der Giganten komt van Paul Kaye en triatlete Helle Frederiksen. We gaan het beleven, al zien we ze liever al samen in een echte wedstrijd. Maar goed, dat bewaren we voor oktober, mits Sanders zich kwalificeert….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.