Grootste sportploeg ooit van Nederland op de Olympische Spelen – WTJ 1951

VRIJDAG – De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is in volle gang. Van 23 juli tot en met 8 augustus is de 32e editie van de Spelen, weliswaar een jaar later maar toch kunnen ze nu doorgaan. Zo’n 10.500 sporters uit 204 landen doen mee en paradeerden door het vrijwel lege Olympisch stadion. Verschillende atleten bleven nog even iets langer op het middenterrein, hoewel het de bedoeling was dat ze doorliepen het stadion weer uit.

De komende zestien dagen strijden de atleten in 33 takken van sport om 962 Olympische medailles. De Nederlanders ploeg bij de openingsceremonie telde 42 personen. In totaal brengt Nederland 288 sporters op de been. Dat is een record. Bij de vorige Spelen in Rio de Janeiro bestond TeamNL uit 242 sporters. Vier van de 288 zijn triatleet: Maya Kingma, Rachel Klamer (3e Spelen), Jorik van Egdom en Marco van der Stel. In totaal telt de Nederlandse ploeg 177 debutanten.

In 25 van de 33 sporten aanwezig. In 135 van de 339 medaille-evenementen doet een Nederlander mee. Oranje bestaat voor 60 procent uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd is 28 jaar.

Het was een kleurrijke parade in de late avonduren in Tokio, waar het nog steeds 30 graden is. Veel triatleten hebben we niet voorbij zien komen, zij moeten immers ook al snel aan de bak en veel atleten verblijven slechts kort in Japan. Alle Nederlandse triatleten verlaten binnen 48 uur na hun laatst wedstrijd weer het land om terug naar huis te keren. In dat opzicht is de Olympische belevenis net even anders dan bij voorgaande edities.

Wie wel mee liep was Mohamad Maso. De Syrische triatleet, woonachtig in Nederland, werd herenigd met zijn landgenoten en dat bracht natuurlijk de nodige emoties met zich mee.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.