Nederland kleurt helaas donkerrood: annuleringen Ouderkerk en Vroomshoop; Abbekerk gaat virtueel; Youri Keulen debuteert in Maastricht – WTJ 1950

WOENSDAG – Waarom de ene triathlon wel en de andere niet door kan gaan? Die vraag kregen we gesteld nadat het gemeentebestuur van Oss haar veto uitsprak over De Maasdijk triathlon met in hetzelfde weekend de Tri Series in Huizen, die wel op de kalender blijven. Het antwoord is simpel: het zijn de gemeentes, die bepalen of een vergunning kan worden verstrekt of niet. De ene burgemeester is daar heel strikt in en neemt geen enkel risico, de andere denkt er wat genuanceerder over en geeft wat meer ruimte aan de samenleving en laat dus ook (sport-)evenementen toe.

Er zijn organisaties, die tot het laatst wachten met een GO-NO GO en sommigen gooien de handdoek al vroegtijdig in de ring. Weesp bijvoorbeeld wist in maart al dat het in september nog geen geschikt moment was om de triathlon terug op de kalender te plaatsen. Weesp wilde geen concessies doen aan de sfeer met veel publiek in het centrum van de plaats. Daarna volgden helaas nog veel wedstrijdjes, die er meer een totaalevenement van maken: sport en amusement gaan daar hand in hand. Wedstrijden op afgelegen, afsluitbare terreinen waar enkel de triatleet centraal staat konden in een aantal gevallen wel doorgaan. Dik gezaaid is het nog steeds niet: Huizen is komend weekend pas de 7e race in ons land. De Belgen zijn ons met vijftien wedstrijden een stuk voor.

Helaas komen er nog enkele annuleringen bij.

DTS Ouderkerk afgelast

Op 21 augustus moet helaas voor de derde keer dit seizoen een race uit de Dutch Triathlons worden afgelast. Race-director Lars Vreugdenhil legt het uit:

Begin januari was er hoop dat we dit seizoen weer ‘normaal’ onze wedstrijden konden organiseren maar Covid-19 bepaalde anders. De eerste twee races van ons gloednieuwe label Dutch Triathlons moesten we reeds annuleren. De spanning bleef, maar even leek het er op dat alles weer ‘open ging’ en een zucht van opluchting ging door -organiserend- Nederland. Twee weken geleden werd die geboden vrijheid weer abrupt de kop ingedrukt en werd alles en iedereen weer in die diepe put van onzekerheid gegooid. Wederom onrust, twijfel en vooral ongenoegen. Corona heeft ons nog steeds in zijn greep. En dat zorgt voor vervelende consequenties.

Nederland kleurt in rap tempo donkerrood op de Coronakaart en er is weer veel overleg met vergunning verleners. De verscherpte maatregelen landelijk genomen zorgen ook voor veel onrust en twijfel bij de lokale gemeenten. Zij voelen zich vaak aan handen en voeten gebonden en kunnen geen groen licht geven zolang de landelijke overheid dat ook niet doet.

Amsterdam Sport Events heeft dit jaar al flink geïnvesteerd in de nieuwe uitstraling om de Dutch Triathlons in de juiste sfeer te kunnen organiseren en jullie daarmee een geweldige dag te bezorgen. Het gaat tenslotte ook om de beleving. Jullie hebben hard getraind en iedereen komt met een eigen verhaal over de finish. Onze verantwoordelijkheid is om te zorgen voor een veilig verloop en de juiste gezellige sfeer op en rond het parcours. Als wij dat niet kunnen bieden, als de overheid de boot steeds blijft afhouden en de gemeente ons daardoor geen vergunning kan geven houdt het helaas op.

21 augustus komt te vroeg, en met de huidige Corona maatregelen en onzekerheid voor de komende paar weken kunnen wij op dit moment niet anders dan ook DTS OUDERKERK annuleren. Natuurlijk vinden we dit verschrikkelijk, maar vooral voor jou als deelnemer is het ook weer een enorme teleurstelling. Uiteraard proberen we die pijn zoveel mogelijk te verzachten door jullie aan te bieden deze registratie 100% door te schuiven naar of DTS Bosbaan op 25 september of één van de vier DTS wedstrijden in 2022. Inschrijfgeld restitueren is voor ons, na 1.5 jaar Corona, helaas echt niet mogelijk. Wij hopen op jullie begrip. Keep on training, stay strong, stay safe!

Vroomshoop geheel afgelast

De Haere Triathlon Vroomshoop had eerder al de hele afstand uit haar programma gehaald en cancelt nu het hele evenement op 4 september:

Helaas hebben wij moeten besluiten de triatlon Vroomshoop in zijn geheel te annuleren voor 2021. Deze beslissing nemen wij met pijn in ons hart. Na de laatste persconferentie en kijkende naar het snel oplopende aantal besmettingen, zijn wij van mening dat de onzekerheden rond het mogen uitvoeren van het evenement te groot zijn.

Dat betekent ook dat de Schuiteman 2e Divisie Noord met een wedstrijd minder zit. Vroomshoop had een team-relay. Omdat de afgelasting meer dan 6 weken vooraf is, ontvangen alle teams het inschrijfgeld (€ 135,- (+ €20,- per sponsornaam) volledig terug. Terugbetaling hiervan vindt plaats na afloop van het seizoen, begin oktober.

Ook geen Abbekerk

De wedstrijd stond voor 4 september op de rol, daags erna zou Abbekerk op stapel staan, maar ook de lange traditie van dit evenement wordt voor het tweede jaar doorbroken met een annulering.

Triatlon Abbekerk gaat opnieuw niet door. Wél een sportieve uitdaging voor alle sporters. Als organisatie nemen wij dit besluit met pijn in ons sportieve hart. Ondanks de vaccinaties en versoepelingen, gelden voor onze organisatie nog de hoge eisen van het coronaprotocol voor evenementen. Vergunningverleners kunnen geen toezeggingen doen voor het doorgaan van onze triatlon op 5 september. En zelfs wanneer alleen de basisregels gelden, kunnen wij geen evenement neerzetten zoals jullie en wij gewend zijn. Omdat voor de zomervakantie een groot aantal zaken door ons geregeld moet zijn, kunnen wij dit besluit niet vooruitschuiven. Desondanks willen wij iedereen sportief uitdagen en wel voor een virtuele wedstrijd.

De virtuele triathlon is af te leggen tussen 23 augustus en 5 september.

 

Youri Keulen debuteert in Maastricht op de halve

Is er nog goed nieuws? Jazeker. Huizen en Ironman 70.3 Maastricht zijn twee Nederlandse wedstrijden om naar uit te kijken. De Limburgse hoofdstad maakt zich op voor een ware invasie van atleten. Want het mag dan een agegroup-only race zijn, aan kwantiteit ligt het zeker niet en ook de kwaliteit zal niet ontbreken. Fraai voorbeeld is Youri Keulen, vorig jaar sterk winnaar van de races in Roermond en de 5150-triathlon van Maastricht. Dit keer maakt Youri de sprong van kwart-afstand naar halve. Het zal zijn Olympische droom voor Parijs 2024 nog niet verstoren, maar zo in het weekend waarin de Mixed-Relay generatie 2021 actief is in Tokyo, zet Youri een next-level stap. Deed Niek Heldoorn dat al met succes in 043 Maastricht/Eijsden door tweede te worden, Youri zal zeker opnieuw voor een klassering zo dicht mogelijk bij het podium gaan. Of hij gaat juist heerlijk ontspannend de wedstrijd voldoen met als intentie vooral ervaring op te doen, voelen hoe lang zo’n race is. Volgende week gaan we dieper in op het deelnemersveld aldaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.