Twaalf Nederlandse Ironman Hawaii-gangers zullen opnieuw geduld moeten hebben; WK Kona vier maanden uitgesteld – WTJ 1972

DONDERDAG – Jan Frodeno en Anne Haug zullen waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als de langst heersende wereldkampioenen triathlon. Op 12 oktober 2019 won het Duitse duo de laatste Ironman op Hawaii en noch vorig jaar, noch dit jaar zullen ze in actie hoeven te komen.

Woensdag lieten we al weten dat de Hawaiiaanse gouverneur Mitch Roth (what’s in a name!) een ernstig voorbehoud maakte om het grootste evenement van de archipel in huis te halen. Tegelijkertijd is het zo’n belangrijk onderdeel van de toerisme-inkomsten dat de overheid van Kona Hawaii echt niet over 1 nacht ijs wilde gaan. Helaas zit Hawaii aan de zeer hoge kant als het gaat om besmettingen. Erheen vliegen ging al moeizaam en kan nu zelfs alleen in uiterste noodzaak. Het is een hard gelag, maar de meest logische beslissing.

Even logisch is dat Ironman en de lokale organisatie en overheid hetzelfde draaiboek als vorig jaar uit de kast getrokken heeft namelijk een eerstvolgend WK Ironman in februari houden. In de beginjaren was deze Ironman ook in februari, in 1982 waren er twee WK’s: eentje in februari en eentje in oktober. Bij die tweede editie debuteerde een tiental Nederlanders waaronder Gregor Stam en Joop van Zanten. Ook voor 2022 is voorzien dat er twee races komen. Op 5 februari en op 8 oktober 2022.

Twaalf Nederlanders hadden zich tot dusverre weten te kwalificeren voor de komende editie, te weten: Tessa Kortekaas (pro); Marlene de Boer, Nelleke Balde, Autilia Stapper, Alexandra Dronkers, Jim Doornbosch, Thijs Gipmans, Jeroen Korstanje, Olaf van den Bergh, Franck van Graas, Han-Peter Lucas en Willem Gooskens. Wat zij gaan doen is de vraag. Een aantal van hen had in oktober 2020 al willen starten en moet nu nog langer door blijven trainen, ook in de wintermaanden. Maar zoals we dinsdag al melden, valt de Hawaii-slot ook over te hevelen naar 2022, 2023 of 2024.

 

Maar ook voor Frodeno, Daniela Ryf. Chris Nikic en al die anderen is het even slikken en omschakelen. Ik ken twee triatleten, die mogelijkerwijs wel blij zijn met het uitstel: Olympisch kampioenen Kristian Blummenfelt en Flora Duffy. Zij kunnen wellicht de World Triathlon Cyclus 2021 afmaken en vervolgens het vizier richten op Kona 2022.

Het is allemaal niet wat we willen lezen, beste tri-vrienden, maar we hebben nog altijd met een pandemie te dealen die op vele plaatsen in de wereld van tijd tot tijd de kop opsteekt. Nu is het Hawaii, maar het kan ook zo maar dichterbij huis zijn. Het blijft een grillig, niet te onderschatten fenomeen. Dat de annulering van Hawaii overigens ook een effect zal hebben op bijvoorbeeld Challenge Roth over ruim twee weken (5 september). Dat wil zeggen: als daar nog ruimte is natuurlijk!

Tot slot de Engelse tekst, die Ironman/WTC vanavond plaatste op haar site:

Important Information- Race Update

It is with a heavy heart that we announce the postponement
of the 2021 Supersapiens IRONMAN World Championship until February 5, 2022.

Covid-19 is worse in Hawai`i than at any point in the pandemic.  This risk affects athletes, volunteers, partners, staff, the community – everyone.   After deep and careful consultation with county and state officials and other important constituents, we agree:  the risks right now are too great to bear.

We know this postponement is not the news you wanted to hear and is particularly disappointing for those athletes who have experienced the prior postponements. We, like you, wish things were different.

As you can imagine, rescheduling an event of this magnitude has a lot of moving parts. We are working together with local and state Hawai`i officials so that we may welcome athletes back to the Island of Hawai`i in February with the racing experience for which the IRONMAN World Championship is famous.

Affected athletes will be contacted directly via email with more information.

Our entire `ohana thank you for your patience, your kindness and your support of one another through these challenging times. If you have additional questions, please contact kona@ironman.com.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.