Koen Wiggers en Marlou Bijlsma winnen Ten Boer; Evert tiende en Joost vijftiende in IM 70.3 Zell am See; Milan en Ilona winnen Deinze – WTJ 1988

ZONDAG – Ten Boer is een schitterend plaatsje in het midden van de provincie Groningen. Weinigen associëren het met triathlon en toch wordt er al 34 jaar een wedstrijd gehouden. De Sportrecreade van Ten Boer viert zelfs haar 50-jarig bestaan. Het zijn eigenlijk de Ten Boerse Olympische Spelen, want naast triathlon wordt gedurende drie weken ook aan badminton, handbal, vissen, wandelen, skeeleren, volleybal, voetbal, klaverjassen enzovoorts gedaan.  Vorig jaar was de organisatie al toe aan haar gouden jubileum maar corona gooide roet in het eten.

Nu gaat alles – onder zekere condities – wel door en was het zaterdag de beurt aan de triathlon. Een open race, dus ook mensen van buitenaf mogen meedoen. Ten Boer is een tijdje NTB-lid geweest, maar nu weer niet. Ze hebben het ook niet per se nodig. Dit jaar was het startveld toch wel ietsje sterker, want tweevoudig winnaar Jos Koning moest dit keer genoegen nemen met een vijfde plaats. De race werd gewonnen door Koen Wiggers van TC Twente. De man uit Beuningen (waar kennen we dat plaatsje ook weer van?) is meer duatleet dan triatleet, maar dit keer was hij sterk genoeg op de drie onderdelen om Vincenz Frey van Hellas een minuut achter zich te laten. De derde plaats ging naar Sven Tellegen uit Hattem en vervolgens was het de beurt aan Marcel Gierman, die er tevens snelste master mee was (al bestond daar geen klassement voor). Negen minuten na de winnaar arriveerde Groninger Jos Koning.

 

Op de negende plaats en eerste vrouw was het Marlou Bijlsma van Hellas. Ook zij mag graag op duathlons uitkomen, maar nu weer eens met het water erbij. Tien minuten later volgde club- en stadsgenote Margreet Koopman. De derde plek ging naar Gesela Ebbinge uit Paterswolde. Snelste trio was de combinatie Sjoerd Bakker, Marcel en Stefan Biesheuvel. In Ten Boer ook altijd een sprintafstand. Daarin ging Mitch Wismans er met de zege vandoor.  De man uit Deurningen versloeg Luuk Molenaar en voormalig Nederlands jeugdkampioen Mauro Dieters. Beste triatlete was net als voorgaande jaren Marijke Harmsma op de sprint. Tenslotte de jeugdgroepen met overwinningen voor Jerrik Thalen bij de 12-plussers en Elin Thalen voor de groep onder de twaalf.

Koud en nat Zell am See: Evert tiende in 70.3 Ironman

Dan was Zell am See vandaag een mooie voorbereidingswedstrijd voor Evert Scheltinga. Hij finishte tiende in de Zwitserse 70.3 Ironman op een kwartier achterstand van Jan Stratmann. Het was niet zijn beste wedstrijd, zo gaf Evert na afloop toe. Hij was helemaal leeg tijdens het lopen. Zijn maag speelde al op tijdens het fietsen en hij was niet in staat om bij te eten. Het resulteerde in een noodzakelijke stop bij het lopen. Rugpijn droeg daar ook niet aan bij. Evert had wel een verklaring voor zijn fysieke ongemakken: de regen en de kou. Hij geeft de voorkeur aan zon en 30 graden. Toch wist hij de finish te halen en dat gaf hem weer positieve energie voor het WK Almere. Als de voeding binnen blijft, staat Evert over twee weken goed genoeg aan het vertrek van het wereldkampioenschap. Teammaatje Joost Somsen noteerde de 15e pro-tijd bij zijn debuut op een IM 70.3

De Duitse winnaar Jan Stratmann kennen we nog uit de teamcompetities in ons land en de zege op de halve van Klazienaveen. Hij versloeg in het wintersportoord de twee Oostenrijkers Lukas Hollaus en Georg Enzenberger met zes tot zeven minuten. Everts teamgenoot van T4T Joost Somsen eindigde als vijftiende in 4.23 uur. In de agegroupers zes top tien noteringen voor Nederlanders.

29 AUGUSTUS: Ironman 70.3 Zell am See

1.Jan Stratmann (Dui) 3.59.42
2.Lukas Hollaus (Oos) 4.05.08
3.Georg Enzenberger (Oos) 4.07.41
10.Evert Scheltinga 4.15.55
16.Joost Somsen 4.23.54 (15e pro)
81.Jan Jaap van Dorst 4.54.46 (8e M35)
115.Danny Boom 5.02.36
121.Aart Veerman 5.03.45 (8e M40)
V:
1.Laura Philipp (Dui) 4.21.49
2.Anne Reischmann (Dui) 4.31.53
3.Kaidi Kivioja (Est) 4.25.34
48.Anke de Boer 5.49.17 (9e F25)
67.Janneke Korteling 6.04.44 (9e F40)
68.Loes Mehlkop 6.05.36 (4e F35)
69.Suzanne van Gessel 6.05.52 (5e F35)

Op 200 deelnemers stonden op de Deinze 111-triathlon slechts zeven Nederlanders aan de start. Maar twee van die zeven waren goed voor de overall-zege. Milan Brons en Ilona Eversdijk. Het Almeerse duo richt zich uiteraard op het WK lange afstand in eigen stad over twee weken. Dat de vorm groeiende is, bewees het tweetal met fraaie zeges in de Belgische stad.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.