Europese kampioenschappen duathlon Bilbao: Thomas Cremers achtste; Mats en Mischa in top tien; US Open Dallas: Lotte twaalfde; SLT Malibu – WTJ 2570

ZONDAG – Alle jaren dat ondergetekende alle feesten en evenementen buiten triathlons om oversloeg worden sinds Holten grotendeels ingehaald. Bijgevolg zijn we oms wat later met de wedstrijdverslagen, maar ach: papier heeft geduld.

De Europese kampioenschappen in het Spaanse Bilbao-Bizkaia zijn begonnen. Geen medailles voor Nederland helaas. Thomas Cremers scoort er een prima achtste plaats, Daan de Groot kan zich niet helemaal revancheren op Zofingen en wordt elfde, Jeroen Bakker doet het lang niet slecht met een dertiende plaats. Valentin van Wersch eindigde zevende bij de beloftes en ook voor de junioren Mats Keulstra en Mischa Hermans waren er top tien klasseringen. Bij de vrouwen bleven we ten opzichte van andere jaren wat achter: Ann Schoot Uiterkamp – vorig jaar nog brons – werd nu veertiende. Direct achter haar finishte Karin Nieuwenhuijsen.

Het toernooi begon met de junioren met een fraaie zege voor Joao Nuno Batista, die er in de laatste run iedereen uitliep. Wie even dieper graaf dan alleen zijn naam, weet dat Joao Nuno dit jaar de Junior Cup in ons eigen Holten wist te winnen en dat hij na afloop nog op het grote podium met de band stevig mee feestte. Ruim twee maanden verder piekt hij opnieuw met een eerste Europese titel. Zilver ging naar de Brit Solomon Okraf0-Smart en brons was er voor Wout Ghielens. Alle drie hadden ze een sterk eindschot. Mischa Hermans opende sterk bij het lopen, Mats Keulstra liet de snelste fietstijd noteren. Jammer genoeg ging in de strijd om de medailles de concurrentie net even harder, maar zowel Mats als Mischa handhaafden zich keurig in de top tien op een totaal van 19 atleten. Mats revancheerde zich op zijn uitvallen op het WK in Targu Mures.

Bij de juniores geen Nederlandse afvaardiging jammer genoeg. De Spaanse Helena Moragas Molina was met twee Europe Cupzeges al favoriete en maakte dat ook waar. De Poolse Maja Wasik verloor iets te veel tijd op de fiets en werd tweede. Nog een Spaanse met de wel klinkende naam Maria Teresa Jimenez-Orta Guerrero haalde voor eigen publiek brons binnen.

Dan de elites. Daar is dit jaar 1 man de sterkste op de kortere afstanden namelijk Maxime Hueber-Moosbrugger. De Fransman won de World Games in Birmingham en na vele tweede en derde plaatsen werkte die titel bevrijdend. Hij maakte het zaterdagavond ook af in Bilbao, waarmee MHM zijn eerste Europese titel te pakken had. Een terechte winnaar, want Maxime was voortdurend in de aanval bij het fietsen. Daarmee vermeed de Fransman een valpartij, waarbij een Brit en Spanjaard de voornaamste slachtoffers waren en waar de Nederlanders nog net langs konden fietsen. Hueber-Moosbrugger klopte – net als op de World Games – zijn landgenoot Benjamin Choquert, die op jacht ging voor zijn vierde (!) Europese titel op rij. Het werd zilver voor de man met vrijwel altijd de snelste loopbenen. Brons ging naar de sterke Belg Arnaud Dely, die nog even verkeerd werd gestuurd bij het ingaan van de tweede wissel en zodoende misschien nog wel het hardst van allemaal liep.

Met de elfde looptijd hield Thomas Cremers de schade beperkt ten opzichte van de mannen op het podium. Hij bemachtigde er een achtste plaats mee, vijf plekken beter dan zijn beste resultaat op een EK (Ibiza 2018). De vorm bij de lang door ziekte en blessure gekwelde Gelderlander lijkt terug. Thomas deed dit jaar ook opvallend veel korte loopwedstrijden om snelheid op te doen en maakte bovendien een geslaagd uitstapje naar de halve triathlon van Eupen. Met Daan de Groot als elfde, Jeroen Bakker verrassend sterk debuterend als dertiende, Valentin van Wersch als 24e en Matthijs Weijkamp als 29e was TeamNL compleet.

De beloftes streden mee in het eliteveld. De Spanjaard Nicolas Redigor Serrano won voor de Belgische wereldkampioen Thibaut de Smet en de Italiaan Alberto Bortolomeo Demarchi. Valentin was in dat klassement zevende. Een Spaanse dubbelslag bij de beloftes: Marta Romance goud en Marina Munoz Hernando zilver. Favoriete Delia Sclabas haalde brons.

Dat deden ze temidden van de elites in een race waarin de dertigers het wonnen van de jonkies. Routinier Giorgia Priarone veroverde zes jaar na haar eerste Europese titel in Kalkar voor de tweede keer goud. Ze versloeg niet de eersten de besten, want Marion Legrand en World Games-winnares Maurine Ricour achter je laten is niet niks. Na afloop wapperden dus de Italiaanse, de Franse en Belgische vlag.

In het grote spel om de knikkers kwam het Nederlands drietal helaas niet voor. Hun aanvangstempo op de eerste run lag te laag om aansluiting te vinden bij de kopgroep van het fietsen. Voor Ann Schoot Uiterkamp verloopt het seizoen al met al een stuk minder dan voorgaande jaren. Uitgevallen in Zofingen, die rare wedstrijd in Birmingham met de diskwalificaties. Het zal voor de Utrechtse knop omzetten zijn en vooruit kijken naar 2023. De veertiende plaats is ten opzichte van het brons van vorig jaar niet waar Ann voor naar Spanje is afgereisd. Dat het Nederlands drietal vooral met elkaar de strijd aanbond, is dan wel weer mooi. Karin Nieuwenhuijsen volgde een minuut na Ann als vijftiende en de Zeeuwse Noor Dekker, eerder derde dit jaar op het WK crossduathlon werd zestiende.

De medaillespiegel van het EK run-bike-run in Bilbao-Bizkaia laat opnieuw zien dat de Britten niet alleen met een enorm continent aan deelnemers de kampioenschappen afreizen, maar bijgevolg ook met een karrenvracht aan medailles terugkeren. Bij de agegroupers bestond in veel leeftijdsgroepen het deelnemersveld uit louter Britten en Spanjaarden.

1.Groot-Brittannie 11-16-16
2.Spanje 10-6-8
3.Italie 4-0-1
4.Frankrijk 3-2-0
5.Portugal 3-1-0
6.Ierland 1-0-0
7.Duitsland 0-3-0
8.Belgie 0-1-3
9.Oostenrijk 0-1-1
10.Polen 0-0-1
Zwitserland 0-0-1

De Europese kampioenschappen in Bilbao gaan nog verder de komende week met crossduathlon, crosstriathlon, aquathlon en EK midden afstand. We blijven het volgen.

PTO US Open Dallas wederom voor Ashleigh Gentle; Lotte Wilms sterk 12e

De andere internationale wedstrijden van zaterdag waren uiteraard de PTO US Open in Dallas en de Super League Triathlon Series in Malibu, allebei Verenigde Staten. De eerste overwinning in Dallas kwam terecht bij de zeer sterk lopende Ashleigh Gentle, daarmee na Edmonton haar tweede PTO-zege en opnieuw 100.000 dollar rijker. Gentle versloeg Taylor Knibb, die zich lang zeker waande van de overwinning. Daarachter volgden Lucy Charles-Barclay en het wat grotere gat viel richting nummer vier Holly Lawrence. Allemaal toppers daar in de Texaanse hoofdstad aan de start, want Lisa Norden was de nummer vijf en Olympisch kampioene Flora Duffy moest met een zesde plaats genoegen nemen. In zo’n topveld twaalfde worden, zoals Lotte Wilms deed, is dus bijzonder knap. De Dutch Ozzie won een week eerder nog de Ironman 70.3 in Sunshine Coast, maar was daar dus voldoende van hersteld. Vooral de loopprestaties van de voormalig topzwemster zijn van buitengewone kwaliteit dat we Lotte nog een grote toekomst op het langere werk toedichten. Helaas had Sarissa de Vries niet die loopbenen. Zij zakte na een redelijke race bij zwemmen en fietsen ver terug in het klassement. Uiteindelijk finishte de Maastrichtse op een 22e plaats.

Super League Malibu voor Hayden Wilde en Taylor Spivey

In Malibu waren de afstanden veel korter op de bekende Super League Triathlon-formules. De winst ging naar Hayden Wilde en Taylor Spivey. Voor Richard Murray en Rachel Klamer waren allebei top tien klasseringen weg gelegd: Richard achtste en Rachel tiende.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.