Nog wat races: Jabbeke, RBR Halle en dan de blik vooruit op weekend: Herkingen, Eindhoven en en Amersfoort – WTJ 1994

VRIJDAG – En dan toch uit de laatste uitslagensnippers uit augustus. September is begonnen, dus we gaan vooruit kijken. Begin augustus zette Steff Overmars zich in de aanloop naar het WK Almere nog eens aan een halve triathlon in het Belgische Jabbeke. We moeten zeggen 111-triathlon, want het was 1 kilometer zwemmen, 90 km. fietsen en 10 km. lopen. Het leverde de Hilversummer een 17e plaat op, zo’n kwartiertje na winnaar en Belgisch kampioen Stenn Goetstouwers. Vincent Vandewalle en Sven Vandenbroucke moesten het ook aflegen tegen sterke Stenn. Bij de vrouwen eindigden drie Nederlandse triatletes in de top tien: Dieske Kruisselbrink – twee weken later winnares in Renkum – werd hier vierde op zes minuten van winnares Jonie Vanhoutte. Ook de zuiderbuurtjes Liesbeth Verbiest en Sonja Skevin waren net even vlugger. Esther Visser en Heleen Moes hoorden ook tot de top 10. Er deden in Jabbeke 239 atleten mee.

1 AUGUSTUS Jabbeke (239/6)

17.Steff Overmars 3.24.38
91.Pieter de Jongh 3.47.43
121.Rob Rooman 3.57.11
V:
4.Dieske Kruisselbrink 3.47.59
8.Esther Visser 3.56.03
9.Heleen Moes 4.00.29

In Donkmeer-Berlare was Jeroen de Schepper beste Nederlander op de kwart. Hij finishte 89e. De winnaars daar: Volkwin de Smedt en Kaat van Eynde. Tenslotte de run-bike-run van Halle, ook zo’n beetje half augustus. Angelo Vandecasteele was er superieur met Stef Corthouts op twee en Thibaut de Smet op drie. Top drie bij de vrouwen bestond uit Maurine Ricour, Lotte Claes en Eleonore Hiller. Maar het meest interessant was voor ons de prestatie van Mischa Hermans. De Steinder junior werd vijftiende totaal en snelste M18.

Onze kijk op PTO Collins Cup

Door alle drukte van wedstrijden was het er nog niet van gekomen om in alle rust de beelden van de eerste PTO Collins Cup terug te kijken. Ik had aanvankelijk zo mijn twijfels over dit miljoenenbal voor de lange afstands atleten, maar ik moet zeggen dat de Format me wel aanstaat. Dat wil zeggen eens of twee keer per jaar de allergrootsten op triathlonaarde in man-tegen-man gevechten (of vrouw-tegen-vrouw) dat geeft weer nieuwe impulsen aan triathlon, waarvan vaak gezegd wordt dat vooral het langere werk te saai is om naar te kijken. Met dat laatste zijn we het overigens niet eens.

Kritische noot hoort er wel bij natuurlijk. De omstandigheden zijn door eventueel veranderend weer niet voor iedereen gelijk. De race in Samorin werd ontsierd door een paar valpartijen, maar de getroffen atleten krabbelden snel weer overeind. Het puntensysteem om tot de einduitslag te komen (1.Euopa, 2.USA, 3.Internationals) is voor de buitenstaander nogal ingewikkeld. Misschien rolden daarom de Engelse commentatoren over elkaar heen en waren ze op enig moment zo hyper dat ik maar snel ben overgeschakeld naar het veel rustiger commentaar van Ruud en Edo voor Eurosport. Maar verder dicht ik deze variant een grote toekomst toe en als PTO blijft meewerken (en er geld in blijft stoppen) zouden de triatleten wel gek zijn als ze niet mee bleven doen.

Knibb maakte meeste indruk

Sportief gezien maakte Taylor Knibb natuurlijk een geweldige indruk met de snelste tijd van alle 18 triatletes en de zege in de eerste race. Lucy Charles was ook weer lekker op dreef, Katie Zaferes debuteerde voorzichtig op het langere werk, Daniela Ryf was ziek en Emma Pallant is soms nog een onderschatte atlete, maar deed het met de derde beste tijd voortreffelijk net als Kat Matthews trouwens, winnares van de zesde en laatste vrouwenrace.

Collins Cup met Nederlanders

Stonden de Amerikanen nog op kop na de vrouwenraces, de Europeanen trokken met Jan Frodeno, Gustav Iden en Daniel Baekkegard voorop de zaken recht. Van de Amerikanen greep Ben Kanute nog de meeste punten, maar het was te laat om de zaak nog recht te trekken. Evenals voor de Internationals trouwens, die met Braden Currie en Jackson Laundry als winnaars van de laatste twee races nog alles uit de kast haalden. Volgend jaar nog een paar Belgen en Nederlanders erbij en we zitten helemaal op het puntje van onze stoel voor de oerlelijke en daarmee juist zo begerenswaardige Collins Cup!

Preview op Herkingen, Eindhoven en Amersfoort

Het weekend begint. Zaterdag is het op Goeree Overflakkee te doen met het ‘kleine broertje’ van de triathlon Brouwersdam namelijk in Herkingen. Vierde editie van deze kwart en 1/8e triathlon op het eiland van Ruud. Al met al toch 365 deelnemers. Winnaars van 2019 waren Joris Zaman en Mandy Beukers. Dit keer van de partij onder anderen Youri Zoon, Annika Spronk en Liselore van Nunen. Het speelt zich allemaal af in de haven van Herkingen, schilderachtig plaatsje aan de Grevelingen. Twee series kwart, waarvan de eerste om 10.30 en de tweede vijf minuten later begint. Om 11 uur en vijf over 11 twee series sprint en dan hoopt de organisatie van de Stichting GO Evenementen rond 13.45 uur iedereen weer binnen te hebben. Heerlijk, zo’n compact wedstrijdje. Ook voor de vrijwilligers wel eens lekker… Publiek is helaas nog taboe.

Zondag is het de beurt aan de High Tech Triathlon Eindhoven. De derde editie wordt verrijkt met de Teamcompetities 1e Divisie. Sterker nog: het is de finalewedstrijd van de 1e Divisie. Het is een korte competitie geweest, maar gelukkig gingen drie wedstrijden (Rotterdam en Almere Duin) wel door. De strijd in de 1e Divisie gaat tussen Hellas 2 en TV Dordrecht. Ze hebben allebei 3 punten (1x gewonnen en 1x tweede) TV Dordrecht kan promoveren naar de Eredivisie. Derde in de tussenstand staat De Dolfijn 2. Bij de vrouwen is het TV Almere 2 wat op kop gaat voor Hellas 2 en Panthera Amersfoort. Die formatie maakt kans om in de hoogste divisie uit te komen volgend seizoen. De laatste individuele winnaars van deze High Tech Triathlon, die uiteraard verbonden is aan de Eindhovense Universiteit (High Tech Campus) waren Koen Beijens en Bregtje Hermans.

Keistad

De vijfde editie van de Keistad Triathlon Amersfoort is ook zondag. Het is tevens NK politie met Michel Besseling (mits hersteld van Gelreman) als kanshebber. De 2e Divisie Zuid Teamcompetitie strijkt ook neer in de Keistad, waar na Vathorst begin juli dus al de tweede triathlon dit jaar gehouden wordt. Favorieten op de OD zijn o.m. Sybe van de Bos, Roy Lagerburg, Geert Lantink, Cees Colijn, Nick van Ingen, Sandra Wassink en Debbie Ammerlaan. De winnaars van twee jaar terug – Auke Geurts en Rahel Bellinga – staan vooralsnog niet op de startlijst. De wedstrijden beginnen om 9.30 uur met de jeugd, dan de 2e Divisie, NK politie en vervolgens OD en sprint vanaf 14.15 uur. Wie wil genieten van de prachtige binnenstad van Amersfoort doet hier mee. Start is aan het Eemplein en de Grote Koppel voert de zwemmers al langs het magnifieke Keistadje.

Tot zover de preview op de Nederlandse wedstrijden dit weekend. Daar hoorde eigenlijk natuurlijk nog de start van het WK Multisports Almere bij met de wereldtitelstrijd run-bike-run. Maar helaas, Duizenden toeschouwers in Zandvoort lukt al wel, maar een volledige week duursport in de Flevopolder mag van de autoriteiten nog niet. Het is een rare wereld. Of had ik dat al eens eerder gezegd?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.