Preview op Almere, het WK. de favorieten, de Nederlanders en de verwachtingen van de coach; Geen Tom erbij – WTJ 2007

ZATERDAG – We hebben er iets langer op moeten wachten en het programma is wat minder omvangrijk dan gepland, maar dit weekend staat dan eindelijk het WK Lange Afstand in Almere op het programma. Namens Nederland komen elf atleten aan de start van de Challenge Almere-Amsterdam, de oudste triathlon van Europa. Dit elftal strijdt in Almere tevens om de overall NK-titels op de lange afstand.

Sarissa de Vries en Evert Scheltinga voeren het contingent Nederlanders aan tijdens het WK Lange Afstand (3,8 km zwemmen, 160km fietsen en 42.2km lopen). Zij gaan volgens bondscoach Rik van Trigt minimaal voor een plek bij de eerste vijf, maar in hun thuiswedstrijd hebben zij ongetwijfeld hun zinnen hebben gezet op een podiumplek. Sarissa is zeker  bezig aan een succesvol seizoen op de middellange afstand. Ze schreef dit jaar de Challenge Riccione en Gdansk op haar naam, eindigde als tweede in de Challenge Gran Canaria en was op weg naar een goede klassering in de Challenge Samorin, twee weken geleden, maar na tien km verkeerd te zijn gereden, eindigde ze desondanks nog als zevende. Toch willen wij van Trikipedia de druk op de teamcaptain van de Nederlandse vrouwen niet enorm hoog leggen. Ze weet zelf waarom.

Sarissa, die in 2017 als tweede eindigde op het EK lange afstand in Almere, neemt het in Almere onder anderen op tegen de Deense Michelle Vesterby, voormalige wereldkampioene Sarah Crowley uit Australië en Marta Bernardi uit Italië. De overige Nederlandse deelnemers in de elitecategorie zijn Janien Lubben en Ilona Eversdijk. Els Visser en Miriam van Reijen hebben zich afgemeld voor de titelstrijd. Visser zag haar voorbereiding verstoord nadat ze besmet raakte met het coronavirus en Van Reijen kampt met een blessure.

Ook Evert Scheltinga, die dit seizoen indruk maakte met een vijfde plaats in de zware Ironman Lanzarote, gaat voor een podiumplaats in Almere. In de Flevopolder treft hij voormalige Challenge Almere-Amsterdam winnaars Jaroslav Kovacic uit Slovenië (2018) en Kristian Hogenhaug uit Denemarken, die in 2019 tweede overall werd maar achter Matt Trautman wel de Europese titel pakte. Voor Nederland komen naast Evert Scheltinga ook zijn twee broers Diederik en Cornelis, Steff Overmars, Erik-Simon Strijk, Dirk Wijnalda, Niek Heldoorn en Milan Brons in actie.

Bondscoach Rik van Trigt kijkt in ieder geval reikhalzend uit naar de wedstrijd van zondag. ,,We komen met een mooie mix van jong en oud aan de start; met nestor Dirk Wijnalda en jonkie Niek Heldoorn die tijdens de testwedstrijd in Maastricht al veel indruk op mij maakte. We gaan het zien wat dat voor resultaten op gaat leveren, maar het is een WK in eigen land, dus we zouden wel eens voor een verrassing kunnen gaan zorgen.” Hij is in ieder geval nu al trots zijn team. ,,Iedereen is fit en gebrand op een mooi resultaat. Zo knap hoe zij de afgelopen anderhalf jaar gemotiveerd bleven ondanks dat er weinig wedstrijden waren.”

Een man hadden wij ook nog graag in actie gezien op het WK. Tom Oosterdijk zou daar zeker niet misstaan. Het verhaal is bekend. Tom had zijn programma uitgestippeld toen hij kort van tevoren hoorde dat kwalificatie voor het WK in Maastricht zou plaatsvinden. ,,Zes dagen voor de race kreeg ik bericht. Toen ik de boel niet meer omgooien. Jammer, maar ben wel benieuwd hoe de debutanten het gaan doen.”

Het WK lange afstand start zondag om 7.00 uur met de elitewedstrijd voor mannen, vijf minuten later gevolgd door de wedstrijd voor vrouwen. Weer drie minuten later vertrekken de paratriatleten voor hun wedstrijd. Opvallende deelnemer in deze wedstrijd is Geert Schipper die onlangs nog als vierde eindigde in Tokio. In Almere komt ook een grote groep Nederlandse agegroupers aan de start van het WK. Zij beginnen vanaf 7.35 uur aan hun wedstrijden. Het WK aquabike, 3,8 km zwemmen en 180 km fietsen, start zondag om 8.32 uur. Aan de WK-wedstrijden doen in totaal meer dan 170 Nederlandse agegroupers mee.

Feature foto: Challenge Almere-Amsterdam

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.