Almere in volle gang; winst Joost en Anna op halve Challenge; WTJ 2006

VRIJDAG – Almere….wie is er niet groot mee geworden? Deze variant op de Pindakaas-reclame is op veel triatleten van toepassing. Misschien is het wat minder geworden, maar in de beginjaren was je toch echt pas een triatleet als je Almere gedaan had. Het is een begrip in de triathlonsport. De oudste van Europa, de enige klassieker waar ook de landelijke media nog voor warmliep. De televisie, meer in het bijzonder de Avro, maakte de Holland Triathlon groot. Je kunt je voorstellen dat toen ondergetekende in 1989 benaderd werd om te komen speakeren naast de legendarische Allard Veldhuis – God hebbe zijn ziel – dat er wel even iets door me heen ging.

Dat ik het daarna nog bijna drie decennia mocht doen, stemt dankbaar. Dat ik er nu niet bij ben, heb ik allang vrede mee. Ruud is er ook niet als microfonist, dus we staan lekker anoniem ergens in de polder jullie aan te moedigen. Er is een tijd van komen, er is een tijd van gaan. Afijn, dat heb ik onlangs al uitgelegd. Ik hoop dat mijn opvolgers evenveel kansen krijgen als ik ooit kreeg.

Langs de zijlijn is het evengoed genieten. Donderdag en vrijdag kon dat al van de Junior Challenge en de open serie Half Challenge. Winnaars donderdag waren Joran Stobbe en Iza de Waal.

Vrijdag had Joost Somsen het wel heel makkelijk. Hij won met grote overmacht. Tien minuten later was de in Maastricht studerende Duitser Mathias Kindel de nummer twee.en de Fransman Joachim Phillips derde. De Belg Wim van de Wielle kan zich als 40-plusser nog prima meten met de rest. Daan Schouten was op de vijfde plaats de tweede Nederlander, toevallig ook teamggeoot van Joost. In de top tien verder nog de Nederlanders Wouter Wanders, Justin Boone en Koen Hijnan. Beste vrouw was de Duitse Anna Buse. Ze zat op minder dan een half uur van de mannenwinnaar, knap 13e overall. Tweede was Samantha de Knijff en derde Valeria Kleiner.

In het weekend gaan de races verder met uiteraard zondag het WK.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.