Jorik van Egdom en Diede Diederiks winnen XTerra Ameland; Tristan Olij revelatie op crosstriathlon; Hugo Jan en Romy winnen short – WTJ 2010

DINSDAG – Het ideale scenario voor XTerra Ameland was geweest: de wereldtop bijeen op het WK crosstriathlon in Almere en dan enkele dagen later allemaal de boot naar de Waddendiamant. Helaas liep het anders. Challenge Almere moest noodgedwongen een flink stuk van het WK Multisports schrappen. Voor de lange afstand atleten veranderde er niks, voor de duatleten en crosstriatleten bood de Flevopolder geen mondiale titelstrijd.

Toch mocht ’s lands grootste crosstriathlon (dik 600 deelnemers) zich wederom verheugen in de komst van een aantal sterke kleppers. Vrijdagavond arriveren de meesten al met de boot vanuit Holwerd. Veel deelnemers maken er een lang weekend van en vermaken zich van de geneugten op het relaxte eiland. Jorik van Egdom besloot na het afblazen van het NK Nieuwkoop de oversteek wederom te maken en zijn titel te verdedigen. Tijdens een trainingsritje met Tristan Olij haalde hij de man uit Winkel over het ook eens te proberen. ,,Ik heb geeneens een mountainbike”, verweerde hij zich. Maar die was gauw genoeg geregeld. Geert Lauryssen, de nummer twee van 2019 was belangrijk concurrent en er waren nog twee sterke debutanten op Ameland: Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks, allebei nog steeds Nederlands kampioen (2019, Almere).

Korte afstand: stuivertje wisselen tussen broers Bosscher

Op het middaguur gingen eerst honderden atleten voor de short distance van start. Was het twee jaar terug nog Olaf Jan Bosscher die zijn broer Hugo Jan overtroefde, dit keer waren de rollen omgekeerd. Noel Sterk bezette de derde plaats. De sprint-race bij de vrouwen was voor Romy Spoelder, die na haar tweede plaats in Renkum de smaak te pakken kreeg op de ‘ruige variant van de wegtriathlon’. Romy versloeg met ruime voorsprong Joelle de Ruiter en titelverdedigster Marijke Harmsma. De Waddenzee was redelijk kalm, het bleef ‘Amelands’ droog op de verder in het land natte zaterdag maar het strand was rul en daardoor zwaar. Beste trio was een Amelander team met Tijn van der Kamp als snelle zwemmer.

Foto: Jan Spoelstra

Twee uur later waren de XTerra-specialisten aan de beurt. De elite aan de waterkant van de Waddenzee, de grote massa agegroupers twee minuten later op de pier met een ‘Le Mans-start’. Twee zwemrondes van 750 meter steeds door het haventje onder Nes, waar de veerboot aanmeert. De twee minuten voorsprong zorgen er wel voor dat de elites tussen de mindere Goden uitkomen na 1500 meter, maar Jorik van Egdom zit daar niet mee. Sterker nog bij het uitkomen laat ie de ‘recreanten’ die nog een rondje moeten voorgaan. Jorik wordt op de voet gevolgd door Tristan en de Oostenrijker Arthur de Jaegher. Daarna volgt een gaatje. Bij de vrouwen is de Tsjechische Jindriska Zemanova er met de Vlaamse Christine Verdonck vandoor. Een zo groot mogelijke marge op Diede Diederiks zien te krijgen, zo luidt de opdracht voor het tweetal.

Mooie strijd tussen snelle leerling Tristan en Jorik

Mountainbikend over strand en Roosduinen richting Hollum en vuurtoren is Tristan inmiddels voorbij Jorik. Vanuit de achterhoede begint de Deen Kristoffer Visti Graae aan zijn opmars en hij nestelt zich tegen het einde tussen de twee Nederlanders in. Tristan krijgt gaandeweg de smaak te pakken. Als oud-motorcrosser heeft hij toch wel feeling met deze discipline, zou hij later bekennen. Het drietal wist het tempo zo hoog op te schroeven, dat de concurrentie er niet meer aan te pas zou komen. In de eerste kilometer lopen trok Jorik even hard door. Het was genoeg om de Deen te lossen en even later ook z’n maatje te passeren. ,,Ik heb mijn benen bij het mountainbiken ietwat stil gehouden, mooie strijd van gemaakt. Maar ook om ze te sparen voor een goede slot-run. Dat is gelukt”, aldus Jorik na alweer zijn vierde zege op Ameland (twee keer Tri-Ambla, twee keer XTerra). Aanklampen bij de Olympisch deelnemer had geen zin. Jorik won, Tristan tweede bij zij debuut en Visti Graae in zijn voorbereiding op 70.3 IM Lanzarote derde. Vervolgens landskampioen Wouter Dijkshoorn en de ietwat teleurgestelde Geert Lauryssen op een vijfde plaats. Drie plaatsjes minder dan in de vorige versie. Geert voerde een rijtje Belgen aan met Yeray Luxem en Belgisch kampioen Mathias Cloosterman op de plekken zes en zeven. Nicolas Auverdin (ooit agegroup-winnaar Ironman Maastricht) finishte als elfde precies voor crosstriatleet van het eerste uur Tim van Daele. Derde Nederlander was Koen de Leeuw, die experts als Quirijn Waaijenberg en Ferdinand Oldeman voorbleef (15e, 16e en 17e).

Foto courtesy @mlnd.online

Diede wint haar eerste XTerra

Niet veel later kwam Diede Diederiks over de finish. De Maastrichtse triatlete rijgt de zeges aaneen de laatste tijd. De concurrentie was gewaarschuwd, maar kon toch maar weinig beginnen tegen Diede. Nou ja, tot aan het begin van het fietsonderdeel dan toch. Jindriska Zemanova en Christine Verdonck kwamen snel uit het Wad, het volgende koppel was Maaike Telkamp met Diede, een halve minuut nadien. Maar al in de lange wisselzone de dijk op haalt de winnares van IM 70.3 Warschau al vele secondes terug en eenmaal op die niet zo gek grote ATB stuurt ze behendig langs alle obstakels op het parcours. De tegenstand ploetert en zwoegt en Diede zwiert over strand en duin van de Parel onder de Waddeneilanden. Zemanova en Verdonck verliezen een minuut bij het fietsen en dat wordt meer tijdens de twee rondes Buren/Nes lopen.

De vice-Europees kampioene XTerra wint haar eerste internationale XTerra en laat Zemanova en Verdonck achter zich, Voor Diede kon het seizoen al heel lang niet meer stuk en in die flow zit de EDOSports-atlete nog steeds. ,,Op sommige stukken was het strand hard, dan weer rul. Gelukkig val je altijd zacht in het zand.” Zeker van haar zaak was ze bij het lopen nog niet. ,,Ik had moeite met mijn ademhaling de eerste ronde. Jindriska was ook niet ver weg, dus ik startte hard. In de tweede ronde ging het beter en wist ik dat de winst erin zat.” Maaike Telkamp eindigt vierde en van de agegroupers scoort Anne Zijderveld de vijfde tijd en zodoende twee minuten sneller dan Linda van Vliet, die door fysieke tegenslag al lang blij is weer gewoon een wedstrijdje te kunnen doen.

Foto: courtesy @mlnd.online

Masters-winnaar is voormalig topatleet Erik Negerman. Bij de vrouwen is dat Nienke Vlak (F40) al zit Ingrid van Lubek daar als kersverse F50-er niet ver achter. Jorik en Ingrid, ze hebben allebei Olympische ervaring, maar niet zoveel als een andere deelneemster: Marit Bouwmeester, die elk jaar zodra haar wedstrijdprogramma het toelaat meedoet op Ameland. Ook nu weer, just for fun. En eigenlijk is iedereen voor de fun op het eiland. Om uiteindelijk in de dagen erna weemoedig de boot weer terug naar de vaste wal te pakken.

’s Avonds is het nog lang heel gezellig op de terrassen en in de dorpjes Nes, Buren, Ballum en Hollum. Daarover wijden we niet uit, want het gezegde luidt: What happens on the island, stays on the island…..

Zondag was het de beurt aan de Junior XTerra. Xander Boets, Rebekke Kool, Jesse van der Meer en Paula Spans wonnen de korte afstandjes waarbij het Wadzwemmen vervangen wordt door het binnenbad van Klein Vaarwater, maar daarna wacht de kids een even pittig fiets- en loopparcours. AAn het eind jubelen ze allemaal op het podium. Een pracht slot van opnieuw een prachtig tri-feest.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.