Tom Schwantje zesde in Weymouth; Aix en Provence; Jönköping; Marbella en Giel Meesen, sensationeel tweede op IM 70.3 in Slovenië – WTJ 2020

WOENSDAG – Vrolijk gaan we verder met de lange reeks internationale races onder het Ironman-label. Ze hebben er jaarlijks maar liefst 170, dus daar zijn we in de dagen erna altijd wel even zoet mee. In Europa waren er nog een paar over de halve (70.3 IM) afstand. Zoals in het Britse Weymouth. Ooit begonnen als Challenge, maar pas na de omzetting groeide het deelnemersaantal enorm tot bijna 3000. Door Covid-19 liggen die aantal gemiddeld 50 procent lager en ook in Weymouth stonden nu exact 1472 triatleten aan de start.

De winst ging naar Stephel Derrett. De Brit uit Cheltenham deed 4.12.47 uur over de afstanden. Eerder was hij al eens derde in de Coldwold 113, maar dit is zijn grootste zege tot nu toe. Hij versloeg Alex Woodman en Alexander Jones met drie, respectievelijk vier minuten. Tussen alle Britten in de top tien toch 1 Nederlander: Tom Schwantje wordt prachtig zesde en daarmee vierde M25. We ‘ontdekten’ Tom vorig jaar al bij zijn winst in de Oxford Tri, nu bevestigt hij zijn kwaliteiten op de halve.

Tom Schwantje, klinkt niet Nederlands maar hij is het wel

Wie is Tom Schwantje? Hij is 24 jaar geleden geboren in Overijssel, studeert momenteel op de Oxford University en komt daar uit voor de befaamde roeiteams. Dat roeien en triathlon goed samen gaan hebben we vaker gezien. Tom roeide aanvankelijk bij De Zwolsche en nu hij in de UK economie studeert bij Oxford.  Daar deed hij zelfs al mee aan de wereldberoemde Boatrace, zij het dan voor lichtgewichten. Die race wisten ze in 2019 te winnen van eeuwige rivaal Cambridge. Geen kleine sportman dus, die gek genoeg in eigen land nooit een triathlon heeft gedaan. Zwemmen is niet zijn sterkste punt, hij kwam als 57e uit het water. Met de vijfde fietstijd rukte Tom op naar een tiende plek in het veld en door ook nog eens 1.21 te lopen zette hij de zevende looptijd neer en stond hij aan de finish als zesde in de einduitslag. Schitterend gedaan en hopelijk trekt hij de lijn door naar meer triathlons. Overigens was de Nederlandse delegatie in Weymouth maar klein: vijf atleten van wie ook Richard Huijbregts niet onaardig presteerde. Bij de vrouwen ging de winst naar Rosie Weston in 4.41.41, vorig jaar nog derde in de Outlaw Nottingham. Dertien minuten daarna klokte Anne Ewing de tweede tijd en volgde Kate Mactear op de voet. Allen van team UK of course.

19 SEPTEMBER: Ironman 70.3 Weymouth
M:
6.Tom Schwantje 4.22.50 (4e M25)
151.Richard Huijbregts 5.14.35 (14e M45)
814.David Meijsing 6.28.22 (130e M40)
957.Coen Mulder 6.49.08 (155e M40)
1075.Bernard van der Heide 7.20.14 (50e M55)

 

Aix en Provence voor Horseau en Simmonds

Het Kanaal over (Jersey laten we nu links liggen) richting Frankrijk. Daar was het IM-label overal zichtbaar in Aix-en-Provence voor eveneens een Ironman 70.3. Overigens gaat de Franse organisatie er volgend jaar op 22 mei ook een dubbelweekend van maken met zowel 70.3 als de volledige Ironman. Wedstrijdaanbod groeit en groeit. Voor nu alleen de halve. Na twee derde plaatsen op halve Ironmans Les Sables d’Olonnes en Marrakech was het nu raak voor de 27-jarige Fransman Arthur Horseau. Hij bleef de Belg Christophe de Keyser nipt voor. Die koos niet voor titelverdediging op het BK sprint, maar deze Franse race. Derde was de Duitser met Franse naam Maurice Clavel. Het was zowel voor de mannen als vrouwen een pro-race, hoewel er toch maar 745 atleten in totaal gestart zijn. Wat dat betreft verloor Aix-en-Provence dit seizoen de meeste deelnemers, reden wellicht om de Ironman eraan toe te voegen.

Die vrouwenrace leverde een prachtzege voor de Zwitserse Imogen Simmonds op. In eigen land wellicht ietwat in de schaduw van Ryf en Spirig, maar ze is wel sterk. Kijk maar naar haar palmares: derde op het WK 2019 en winst in halve Ironmans Thailand, China (2x), Dubai en Luxemburg. Aix en Provence was haar zesde 70.3 IM-winst na een mooie strijd met eerst Fenella Langridge en daarna Kimberley Morrison. Beiden vielen echter weg, waarna Imogen op de halve marathon haar voorsprong gestaag uitbouwde tot vijf minuten op de Australische Chloe Lane. De derde plaats ging toch weer naar een Duitse atlete: Lena Berlinger.

Marleen finisht Aix waar ze al twee jaar naar uitkeek

Bij de mannen hadden de Fransen de race iets beter onder controle. Horseau had bij het afstappen van de fiets bijvoorbeeld zijn landgenoten Pacome Thibault-Lopez en Erwan Jacobi in zijn kielzog. Na het zwemmen was Christophe de Keyser nog wel de snelste, maar op de fiets kwam en de drie Tricolores hem voorbij. Van dat drietal wist de Belg er twee weer bij de kladden te pakken, de derde (Horseau) bleef buiten schot. Het verschil aan de streep was 1.12 minuut. Bij de pro’s deed 1 Nederlander mee: Matthew de Vroet. In de periode dat hij Down Under races deed zat hij een aantal keren in de top tien. Matthew stond al bij diverse IM-races als pro ingeschreven, maar starten was er nog niet bij. Ook zijn ‘Franse avontuur’ was van korte duur: tijdens het fietsen gaf hij op. Beste Nederlander was nu Wouter Sijssens op een prima 47e plaats en zesde M30. Hij is goed bevriend overigens met Heleen de Hooge-bij de Vaate. Wouter voerde het bescheiden groepje Ollandaises aan. Enige Nederlandse was Marleen van Moorsel, eerder voor Kika al eens de marathon van New York gelopen, nu 65e op deze halve. In de aanloop naar deze race maakte ze trouwens een prachtig filmpje ‘Road to Ironman 70.3’.

19 SEPTEMBER: Ironman 70.3 Aix en Provence
M:
47.Wouter Sijssens 4.47.16 (6e M30)
65.Sven Cimmermans 4.53.02 (15e M30)
97.Gareth Jenkins 5.05.36 (9e M45)
252.Peter Bakker 5.35.50 (27e M45)
567.Jurren de Groot 6.47.49 (38e M18)
DNF Matthew de Vroet
V:
65.Marleen van Moorsel 6.25.41 (20e F25)

Tom en Edwin halen brons in Jönköping

Ook het Zweedse Jönköping moest fors inleveren op haar normale aantallen. Stonden er in 2019 nog 2644 aan de start, twee jaar later moet het EK clubkampioenschap (daar zullen we jullie verder niet mee vermoeien) het doen met 652 deelnemers. Het was grotendeels een Zweedse of Scandinavische aangelegenheid, hoewel er toch zeven Nederlanders het koele water in dokene. De winst ging naar Albert Askengren in 3.56.31 uur. De blonde Zweed kreeg uiteindelijk zijn landgenoten Klas Wirehn en Mattias Edvardsson een ‘kopje kleiner’. De blauw-gele vlaggen wapperden dus vrolijk in de wind van Jönköping, geboortestad van ABBA’s Agnetha. Bij de vrouwen stak Henrike Guber daar een stokje voor, zodat de zoveelste Duitse triatlete in dat weekend het podium mocht bestijgen. Henrike won in 4.14.55. Elf en zestien minuten later volgden de Zweedse vrouwen op 2 en 3 namelijk Hanna Tornqvist en Malin Alzen. Guber won eerder al eens de Nordseeman en de halve van Moritzburg, in eigen land.

Voor de kleine Nederlandse ploeg toch twee succesjes, want Tom de Visser en Edwin van Geldrop finishten allebei in de top vijftien en dat was in hun leeftijdsgroep allebei goed voor brons. Tom woont weliswaar in Oslo, kreeg ook het Noorse vlaggetje achter zijn naam, maar is nog altijd lid van triathlonclub Vahalis in de Betuwe. Ook Edwin is ooit naar Zweden verhuisd, woont in Bunkeflo. Is voral hardloper, maar de driekamp kan ie ook.

18 SEPTEMBER: Ironman 70.3 Jönköping
M:
13.Tom de Visser 4.05.31 (3e M30)
14.Edwin van Geldorp 4.06.25 (3e M25)
96.Alex Bergsma 4.38.25 (19e M40)
111.Sipke Moes 4.42.10 (24e M35)
116.Laurens Alblas 4.43.13 (27e M30)
264.Hans van der Wulp 5.13.30 (26e M50)
283.Tijn van Bergen 5.17.11 (13e M18)

Geert na Ameland tweede op halve Ironman Marbella

Kriskras door Europa op zoek naar nog meer Ironmans 70.3. En jawel hoor. De normaliter bij Nederlanders erg populaire 70.3 Ironman van Marbella stond zondag ook op de rol. Het was kennelijk nog niet het ideale moment om massaal naar Andalusie af te reizen, want de race trok nu ‘maar’ 500 deelnemers en 7 Nederlanders. Twee jaar terug waren dat er uit Holland nog zestig meer. Onze landgenoten hadden een bescheiden rol. Bram Dames kwam als 198e en beste binnen. De race werd gewonnen door de Zwitser Patrick Cometta in 4.22.23 uur. De nummer twee was een verrassende naam: Geert Lauryssen. De Belg was een week eerder nog derde geworden op de XTerra Ameland en schakelde nu weer over op z’n wegfiets voor een halve. Zijn beste resultaat op dat gebied, voor zover ik me kan herinneren, was de winst op de Halve van Damme. Maar in Marbella had Geert de goede schnit te pakken en greep zilver. De derde plaats ging naar (uiteraard) een Duitser: Lucas Worth.

Een klasse apart was de Britse Lucy Byram bij de vrouwen. Ze klokte 4.50 en was liefst 37 minuten faster dan de Finse Anna-Kaisa Pietilainen. Het Britse succes werd compleet met Anouska Greenaway op brons. Byram, afkomstig uit de atletiek/cross country was dus enkele maatjes te groot voor de tegenstand en dat ervaarde ze zelf ook, want haar komende races in Salou en Mallorca doet ze al onder de pro-status. En daar was deze wedstrijd niet op iongericht.

19 SEPTEMBER: Ironman 70.3 Marbella
M:
198.Bram Dames 6.06.39 (31e M30)
255.Wanja Engbersen 6.21.24 (28e M25)
270.Marco Poot 6.25.53 (37e M45)
272.Floris van Loosbroek 6.27.26 (43e M30)
305.David Alvira Bermeo 6.37.21 (46e M35)
379.Niels van der Veen 7.11.31 (48e M25)
432.Henricus Karsemakers 7.59.10 (52e M50)

Tweede worden op je eerste halve? Giel Meesen lukte het in IM 70.3 Slovenië

Voor de derde keer maakte Marbella deel uit van het Ironman-circuit, voor de derde keer ook een 70.3 IM in en rond de Sloveense stad Koper. De Ironman 70.3 Slovenian Istria geheten. Het venijn zit hem in deze WTJ in de staart, want wat scherst onze verbazing: een Nederlandse triatleet is daar tweede geworden. Dus maar snel de Feature-foto aangepast, want zo vaak komt dat niet voor. Giel Meesen is zijn naam. Een 25-jarige voormalig wielrenner uit het Limburgse Susteren. Hij studeerde Health Eduacation & Promotie/Gezondheidswetenschappen en is nu begonnen met leefstijlcoaching. Intussen aangesloten bij Ferro Mosae, zijn zwemtechnieken aan het verbeteren onder leiding van Edo van der Meer en na een zege in de sprint-afstand op de 043 Maastricht de smaak te pakken.

Giel schreef met twaalf andere Nederlanders in voor de Ironman 70.3 in Slovenië. Het mag dan een agegroup-only race zijn, als je temidden van ruim 500 internationale deelnemers als tweede uit de bus komt, heb je iets goeds gedaan. ,,Ik verbaasde mezelf wel over mijn eigen progressie. Als nieuwkomer meteen zo ver van voren zitten al is het dan niet tussen de pro’s.”, aldus de bescheiden triatleet, die als wielrenner geen opzienbarende resultaten haalde maar wel aardig mee kon. ,,Zeven jaar geweest. Ik heb wel eens het NK weg en tijdrit gereden en wel redelijk op regiokampioenschappen, maar was gewoon een doorsnee elite/belofterenner.”

In de Golf van Triest waar havenstadje Koper aan ligt kwam Giel na 31 minuten als 45e uit het water. fietsend haalde hij de ene na de andere in. ,,Het was even ploeteren in de wisselzone om mijn wetsuit in de tas te proppen. In het begin zaten er wat bochten en slecht wegdek, waardoor ik mijn natte handen niet goed aan het stuur kon houden. Tot we op de hoofdweg waren, daar gooide ik het gaspedaal open. Wel zag ik dat ik mijn Garmin was vergeten, dus alles op gevoel vandaag. Halverwege een klim vroeg ik enkele Belgische toeschouwers hoe ver de eerste voorlag. Dat bleek vier minuten.”

De conversatie met de man die hij daarna inhaalde zal Giel niet snel vergeten. ,,Ik vroeg hem: ‘hoe ver is de eerste nog bij ons vandaan?, waarop hij antwoordde: you are the first now.” Giel schoot er meteen vandoor om met vier minuten voorsprong aan de halve marathon te beginnen. Zijn fietstijd van 2.19.49 was liefst negen minuten sneller dan de tweede beste biker. Het grootste gevaar bij het lopern kwam van de Sloveen Saso Kocar, die op vier kilometer van de meet onze dappere Nederlander voorbij liep. Het verschil werd echter niet heel groot: 4.20.35 om 4.22.03. De derde plaats ging naar de Belg Toon Veldeman, een van de drie broers Veldeman die op hoog niveau triathlons doen en al menigmaal Hawaii hebben gedaan. Maar Toon lag toch al weer zes minuten achter op onze Giel Meesen. Wordt hij het nieuwe fietsbeest in de toekomstige Ironmans? We zullen zien. Eerst wordt hij trouwens voorzitter van Ferro Mosae, want ook die club wil hij verder op weg helpen. Mogen we hem alvast tippen als gevaarlijk outsider op de Ironman Maastricht 2022? Zeg niet dat we niet gewaarschuwd hebben.

Het bleef niet bij het succes van Giel, want ook Jeroen Hijstek haalde een fraaie overwinning. De sterke master uit het Oceanus-team boekte in 5.31.37 uur de zege bij de mannen 60. Hulde.  Een Poolse overwinning bij de vrouwen. Hiervoor zorgde Joanna Soltysiak. Ze bleef binnen de vijf uur, elf minuten na Joanna’s finish was het de beurt aan de Oostenrijkse Anja Weilguni om te jubelen om zilver. Voor brons werd het lint nogmaals gespannen en was het Russin Alexandra Anchina, die er doorheen liep. Beste Nederlandse was Vivien de Jong op een 35e plaats, maar top tien F30.

19 SEPTEMBER: Ironman 70.3 Slovenian Istria
M:
2.Giel Meesen 4.22.03
100.Jurriaan Sieben 5.16.59 (29e M30)
141.Jeroen Hijstek 5.31.37 (1e M60)
216.Arjan Gier 5.51.03 (22e M50)
220.Titiaan Post 5.52.00 (48e M30)
248.Maurice Post 5.58.12 (38e M35)
299.Joost Geraedts 6.17.45 (44e M35)
359.Tim Pardoel 6.36.23 (56e M35)
V:
35.Vivien de Jong 6.11.32 (8e F30)

Tot zover de hele waslijst aan – vooral Ironman-races. Op Challenge-gebied was het een week na Almere opvallend rustig. Dat is komend weekend al net zo. Ironman is dan ook nadrukkelijk in ons land present, met de drie races in West-Friesland. Een spektakelstuk wat we niet graag willen missen. Daarom zitten we er als Trikipedia drie dagen in hartje Hoorn bovenop!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.