Javier Gomez gaat in Chili meteen op lange werk over; Ironcat teruggehaald; Elfstedentocht kwart eeuw geleden – WTJ 2155

MAANDAG – Het Ironman-seizoen begint al vroeg. Komende zondag keert de Ironman 70.3 in Pucon, Chili terug. De race in het land van toppers als Cristian Bustos en Barbara Riveros sloeg vanwege Covid een jaartje over, maar is op 9 januari de eerste graadmeter.

Gomez opent seizoen in Chili

In elk geval voor Javier Gomez, tienvoudig wereldkampioen. De Spanjaard deed er vorig jaar alles aan om de Spelen van Tokyo te halen. Het werden zijn derde Spelen, nadat hij Rio vanwege een elleboogbreuk moest overslaan. Maar Javier miste de snelheid om echt mee te dingen naar de medailles: in Japan finishte hij als 25e. Wellicht ook daarom dit jaar een terugkeer naar de lange afstand, waarop hij in 2014 trouwens al een eerste wereldtitel IM 70.3 boekte. Hij klopte in die race in Mont Tremblant Jan Frodeno. In Chattanooga was het in 2017 opnieuw raak. Een andere (derde) lange afstands wereldtitel behaalde Gomez in zijn thuisstad Pontevedra, toen ging het om de ITU-wereldtitel. Tel daar nog de vijf wereldtitels Olympische/standaard afstand en de WK-titel XTerra in 2012 bij op en het geeft de unieke veelzijdigheid van Gomez aan. De Olympische titel mag dan ontbreken op zijn palmares er is geen triatleet ter wereld die wereldtitels heeft in drie verschillende disciplines (lang, standaard, offroad).

Nu ook echt voor Ironman

De echte Ironman-periode moeten voor Gomez nog beginnen. Hij debuteerde in Cairns 2018 wel met winst en werd later elfde op Hawaii, maar daarna kwam de focus op de Spelen van Tokyo te liggen. Dat wordt dus dit jaar anders. Met nieuwe sponsors (want Gomez brak onlangs met Specialized, waar hij lang mee samenwerkte) kondigt Gomez aan een nieuw hoofdstuk in zijn carriere te starten. Wie zijn nieuwe sponsoren, wordt zondag wellicht duidelijk. Hij is de grote favoriete in Pucon, een bekend toeristenoord in het midden van Chili met als prachtig decor de actieve vulkaan Villarica. Zijn voornaamste tegenstanders zijn Santiago Ascenco, Reinaldo Colucci (nummer drie op WK Almere) en Igor Amorelli (winnaar Ironman Maastricht 2016). Ook de broer van Barbara Riveros, Gaspar, is kansrijk. Aanvankelijk zou Barbara zelf ook mee doen, maar haar naam stond niet meer op de meest recente pro-list.

Ironcat met twee Amsterdamse triatleten

We keren nog even terug naar Spanje, maar dan naar 22 mei 2021. De Ironcat in L’Ampolla was die dat pas de tweede hele van het jaar 2021, die doorging. De eerste was Ironman Nieuw-Zeeland. We zagen deze kleine race (83 deelnemers) over het hoofd, maar omdat er twee Nederlanders mee deden halen we hem toch nog even terug (rubriekje ‘vergeten races’ is oneindig…). De winst op deze hele ging naar de Argentijn Nacho Villarruel in een behoorlijke tijd van 8.27.30 uur. Albert Saludes Belles en Enrique Barajes Ojeda werden tweede en derde in respectievelijk 8.44 en 8.47 uur.

Ook geen Spaanse overwinning bij de vrouwen. Daar won de Britse Pascoe Foulds in 10.30.05 in haar kleurrijke outfit en was de Italiaanse Alessia Bertolino zes minuten later de nummer twee. Brons ging dan toch nog naar Spanje met Ana Lopez de San Roman, maar wel al op 40 minuten achterstand. Twee Nederlanders zoals gezegd, die direct achter elkaar de finishen. Twee Amsterdamse vrienden, die op enigerlei wijze in deze Ironcat verzeild raakten.

22 MEI: IRONCAT L’AMPOLLA
47.Leon Neve 11.11.03
48.Maurits van Bree 11.17.03

Elfstedenkoorts lastig bij plus 10 graden

Van een Elfstedenkoorts is de afgelopen weken weinig sprake geweest. De kranten en tv staan bol van de herinneringen aan de laatste tocht van 25 jaar terug, maar dat heeft meer met een hang naar nostalgie (in deze toch wat kale coronatijden) te maken dan met de Tocht an sich. Ons oproepje om nog herinneringen aan die tocht op te halen, leverde niet zo gek veel op. 25 jaar. Het is voor veel (oud-)sporters ook maar een getal natuurlijk. Gregor Stam wilde nog eens teruggrijpen naar de tijd dat hij vooral veel schaatste en ook nog ploegleider van een marathonschaatsploeg werd, maar er kwamen weer andere zaken tussen.

1985: 4.Jan Kooiman; 13.Jan-Roelof Kruithof; 16.Lubbert van der Molen; 17.Jan Wessels; 42.Barry Adema; 58.Hylke Boerstra; 72.Bas van Lamoen; 88.Piet Eikelenboom; 122.Axel Koenders; 217.Hennie Bruine de Bruin; 221.Geert Aerts.

1986: 6.Jan Kooiman; 23.Piet Eikelenboom; 27.Jan Wessels; 39.Lubbert van der Molen; 52.Jan-Roelof Kruithof; 54.Ton de Haan; 73.Hy;lke Boerstra; 74.Auke Brouwer; 105.Barry Adema; 106.Willem Visser; 145.Axel Koenders; 150.Hennie Bruine de Bruin; 187.Geert Aerts.

1997: 3.Bert Verduin; 18.Ubbo Kuper; 48.Henk Schraa; 60.Jan Wessels; 62.Jan Kooiman; 68.Lubbert van der Molen; 77.Hylke Boerstra; Cees Verbeek. Vrouwen: 1.Jolanda Grimbergen; 10.Sonja Groot.

Van de vele toerrijders, die de tocht hebben volbracht, geeft de Friesche Elfstedenvereniging om privacy-redenen geen namen prijs. We kennen wel een aantal tri/duatleten, die een van de tochten hebben uitgereden. Arend Middelveldt (63, 85 en 86) bijvoorbeeld en Willem Nell (63). Jan van de Pol, Ber Heijn, Leo Huisman, Henri Wezenberg, Hugo Bosschker, Archie Staal en Floris-Jan Koole (op 15 jarige leeftijd!) in 1986. In de laatste editie van 1997 haalden ook Marco van der Meulen, Arthur Mekenkamp, Jim Koster en Martin Breedijk de finish op de Bonkevaart. Topje van de ijsberg dus.

Bekend is ook de snelle start van toenmalig topduatleet Patrick Snijders, die vanuit de Frieslandhal na 1900 meter lopen als eerste op het ijs van de Zwette zijn schaatsen onderbond. Als eerste rijder schaatste hij onder het bruggetje door richting Sneek. ,,Ik had veel baat van mijn loopvermogen op dat moment.” De man uit het Brabantse Haarsteeg reed de tocht overigens niet uit en stopte daarna zelfs als A-rijder. Gedurende vijf jaar was hij weer duatleet, maar daarna maakte Snijders zijn rentree in het schaatsen. ,,De run-bike-runs heb ik met pijn achter me gelaten. Ik kon me niet langer vinden in het stayeren dat steeds vaker werd toegestaan. Dat maakt de sport kapot.” Hij begint begin deze eeuw weer als B-rijder en promoveert snel naar de A-klasse. Zijn mooiste twee sportherinneringen: zijn bliksemstart in de Elfstedentocht en deelname aan de Powerman Zofingen.

Morgen is de 15e en (voorlopig?) laatste Elfstedentocht zowel integraal als in zogeheten Flitsjournaals met Herman van der Zandt op de NPO te zien. Ongetwijfeld zien we dan Patrick Snijders weer als eerste het ijs op komen en Henk Angenent ruim zes uur later zegevieren.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.