Ironman Maryland; Ironlakes enige Belgische hele; Meer; Veel Nederlanders in BearMan XTreme; Robert Karas in Ultrari – WTJ 2021

WOENSDAG – We zijn bij ons jaartal. Even uitleggen: we hebben vandaag op de kop af 2021 WTJ’s afgeleverd boordevol triathlonnieuws. En aangezien we in het jaar 2021 leven, staan we dus op gelijk voet. Maar we gaan door natuurlijk. Op naar de volgende 2021. Te beginnen met deze. Nog een paar races uit dat overvolle septemberweekend. Zoals de Ironman in Cambridge, Maryland. De Amerikaanse wedstrijden trekken

De Canadees Eric Roy leverde eigenlijk best een stunt, want hoe vaak zou het voorkomen dat er tussen de vorige en huidige overwinning maar liefst 13 jaar zitten? Roy won in 2008 deze Ironman Maryland in een tijd net onder de negen uur. Een andere race, dei Roy op zijn naam schreef was de Esprit Montreal eveneens net onder de negen uur. Daar bleef hij nu – dertien jaar na dato – net boven: 9.04.44 uur. De lange impasse van de voormalig hockeyspeler had overigens wel een reden. Hij besloot een lange pauze te nemen omdat intensieve zorg voor zijn familie daar om vroeg. Acht jaar lang bleef hij derhalve uit competitie om vervolgens de training weer op te pakken. Drie minuten na de Canadees kwam de Amerikaan Keith Kennedy binnen. Die finish had voor hem geen honderd meter verder moeten liggen, want de tweede Canadees – Alexandre Fortin – naderde met rasse schreden. Zo was de top drie compleet. Bij de vrouwen waren de verschillen groter: Dana Glodek uit Amerika won in 9.36 uur, een kwartier later was daar de Canadese Isabelle Rouleau. Daarmee dus drie maal de Canadese vlag ten top. Al grenst de staat Maryland wel tegen Canada aan uiteraard. De derde plaats was voor de Turkse triatlete Beril Polat.  Opvallend is wel dat binnen een week twee keer een Turkse triatlete in de top van een wedstrijd meedraait. Goede ontwikkelingen dus ook in het land, waar triathlon in 1992 door toedoen van een aantal Nederlanders is ontstaan. Onze inbreng was niet zo groot in deze race. Marc Zeepvat was enige Nederlander naast enkele Antillianen.

18 SEPTEMBER: Ironman Cambridge, Maryland
M:
182.Osvaldo Marchena (CUR) 11.37.40 (17e M50)
212.Marc Zeepvat 11.46.25 (21e M50)
876.Glennson Ridderstap (ARU) 14.48.44 (109e M35)
DNF Rensley Mathilda (ARU)

De laatste van tien (!) Ironmans in 1 weekend was een nieuwe race in Maple Valley in de staat Washington. 1439 atleten, vrijwel allemaal Amerikanen. Winst voor Grant Grafentin in 4.15 en Brittani Shappell in 4.36. Zij werd er zelfs tiende overall mee. De spanning om de overwinning was er snel uit. Nick Johnson en Leighton Overson volgden op 13 minuten van de winnaar. En Katherine Thomspon en de Poolse Kinga Kimbrel hadden bij de vrouwen tien minuten meer nodig dan Shappell.

Debutant Bram van der Plas wint Belgisch enige hele

Wie minder met Ironman of Challenge op heeft, kan ook nog altijd kiezen uit een groot wedstrijdaanbod en over allerlei afstanden. Voor een hele hoefde je zelfs niet zo gek ver van huis, want zaterdag was de tweede editie van Ironlakes in de Ardennen, meer specifiek Lacs de l’Eau d’Heure. Tegen een fraai decor, met mooi weer en een goede ambiance. Deze enige hele triathlon die Belgie nog rijk is moet gekoesterd worden (eerder vielen Middelkerke, Neerpelt en Robertville weg) en wij geloven dat het lukt. Nog niet met heel veel inbreng van Nederlanders al waren het er al twee meer dan in 2019: van vier naar zes. De winnaar was een debutant op het lange werk: Bram van der Plas uit Zele (tussen Gent en Antwerpen). Hij kende veel blessureleed de voorbije jaren maar zaterdag viel alles op z’n plaats. De Belg verbrak intussen ook het parcoursrecord van Hans van den Buverie (8.55) en bracht het op een fraaie 8.31.55 uur. Antoine Didier deed er negen minuten langer over en titelverdediger Hans van den Buverie eindigde in 8.50, nog altijd vijf minuten sneller dan in 2019. Daarna kwam het grote gat naar nummer vier: Tim Mercy met 9.24 uur.

Bieke Trenson deed haar tweede hele. Ze klokte een winnende tijd van 10.20.40 en ook dat was maar liefst ruim een uur rapper dan Maryanne Octave in 2019. De tweede plaats ging 25 minuten later naar Heidi Wouters en het brons was – net als bij de mannen – voor de titelverdedig(st)er Maryanne Octave. Ook voor haar gold: ze ging een kwartier sneller dan bij haar debuut. Voor winnares Trenson was het haar tweede hele.

18 SEPTEMBER: Ironlankes Lacs de l’Eau d’Heure
M:
39.Robin Sluysmans 10.49.53 (24e M40)
50.Luc Bood 11.07.42 (31e M40)
54.Jelle Meens 11.18.26 (33e M40)
67.Marc Altena 11.42.47 (23e M50)
76.Pascal de Nijs 11.55.03 (42e M40)
124.Henk van der Vegt 12.58.16 (64e M40)

Van lang naar ultrakort, want op dezelfde locatie was ook het Belgisch kampioenschap sprint.  Simon de Cuyper greep de titel voor de tweede keer, voor Katrien Maes was het de primeur.

Mooie sprint Mats Keulstra in Belgisch Meer

We hadden ook bij onze zuiderburen nog de triathlon van Meer, vlak over de grens bij Zundert. Normaliter best veel Nederlandse deelnemers, nu viel dat mee. De winst ging naar het Belgische talent Galliano Schoonbaert. Beste Nederlander op die kwart was pas 65e, maar deze Toin Bastiaansen was wel eerste M60. Liana Docquir won het vrouwenklassement. Meer inbreng vanuit ons land was er op de sprint, waar Belg Stef Coninx nipt Mats Keulstra bedwong. Senne Bes was derde en vervolgens weer een noorderbuur, Sem Lazaroms uit Oud Gastel. Bij de vrouwen won Tinne van den Berg met Meri Koyen op een tweede plaats. Het podium werd niet geheel Belgisch, daar stak Ilona Rullens als derde een stokje voor. Dorien van Loenen finishte als zevende.

Nog meer heles, maar dan van het extreme soort. In het Franse Amelie-les-Bains (Pyreneeen) stond zaterdag de BearMan XTreme op de rol. Ultra afstand, hele afstand, halve afstand: het was er allemaal. En er was een opvallend grote groep Nederlanders heen gereisd, meer dan bijvoorbeeld in Marbella. Onze Dutchies houden wel van een beetje zware races, zo blijkt. Al lijken er ook een paar typische Franse namen aan de Nederlandse nationaliteit gekoppeld te zijn. De ultra werd gewonnen door Fransman Lionel Jourdan. De ‘8848-afstand’ was toegevoegd aan het programma. Die 8848 slaart op het aantal te nemen hoogtemeters. Jourdan deed er 18.36.57 over. Fabien Mora en Benoit Aufaure waren uren later de ‘achtervolgers’. Van Nederlandse zijde eindigde Francois Goubel op de zesde plaats. Op de hele (XXL) 64 deelnemers tegen 16 op de ultra. Winst voor Tino Zaballa Gutierrz in 12.24.11. Ook weer uurtje wachten en toen kwamen zilver en brons, de Fransen Thibault le Roux-Mallouf en Nicolas Derenne.

Hier deden de Nederlanders goede zaken met drie man in de top tien onder aanvoering van Rene Verheij, die knap zesde wed. Ramon van der Wilde was al voor de derde keer hier en had ook nog nooit zoveel landgenoten gezien. ,,Meestal ben ik hier alleen.”. Bij de vrouwen won de Britse Nina Anderson in 15.02.44. Corina Bots mocht er iets langer over doen, maar werd wel fraai tweede. Tenslotte de halve afstand met een Frans trio aan de top: David Bernard, David Goupille en Mahe le Dantac. Vervolgens liefst17 Nederlanders op 90 starters. Agnes van Burg mocht zich laten huldigen als nummer twee. Winnares was Juliette Martzel uit Frankrijk. De Britse Jennifer Wallace scoorde brons.

18 SEPTEMBER: BearMan Xtreme 8848, Amelie-les-Bains-Palada
M:
6.Francois Goubel 21.26.02
DNF Matt Cooper

18 SEPTEMBER: BearMan Xtreme XXL Amelie les Bains Palada
M:
6.Rene Verheij 13.47.26
8.Gauderic Maribaud 14.03.37
10.Ramon van der Wilde 14.21.44
22.Wietze de Vries 16.07.34
26.Bas van Bon 16.14.27
38.Ido Holtkuile 18.04.28
46.Gerrit Bouhuis 19.24.49
51.Palaiologos Giouvanelis 19.57.22
V:
2.Corina Bots 18.05.22

18 SEPTEMBER: BearMan Xtreme Halve Amelie les Bains Palada
M:
14.Michiel Lancee 6.34.42
21.Martijn Lollinga 6.46.22
25.Ryan van der Knaap 6.53.22
26.Sietse Weerkamp 6.57.30
29.Luuk van Hees 7.03.23
31.Ivo Staats 7.09.38
37.Jordy van Osch 7.17.58
42.Jeroen Zwaan 7.34.22
43.Maurice van der Velden 7.35.13
44.Nils Verkennis 7.36.44
45.Cees van Houten 7.43.35
48.John van der Pouw Kraan 7.48.04
69.Robin van der Lende 8.45.27
71.Niles Janssen 8.52.10
V:
2.Agnes van Burg 7.07.21
6.Jorrien de Jong 7.52.17
9.Laura de Kam 8.23.46

Robert Karas kijkt niet op kilometertje meer of minder

Je hebt lang, langer, langst. In de jaren negentig trok Martin Feijen zo’n beetje alle aandacht bij de Nederlandse toptriatleten weg met zijn recordpogingen om een dubbele, drievoudige, vijfvoudige of tienvoudige triathlon te volbrengen. Journalisten doker op het fenomeen in de stille verwachting dat hij onderweg zou bezwijken. Dat gebeurde gelukkig niet. Zelf had ik zo mijn bedenkingen bij die meervoudige triathlons en ellenlange rondjes in het Zuiderpark. Meestal draaiden ze na een uur de fiets- of looprichting om zodat de doordouwers nog een beetje wakker bleven. Bizar.

Op een aantal exoten na was het de laatste jaren rustig rondom de meervoudige triathlons. Ja, een driekamp om de wereld of elke dag een hele; dat lazen we nog wel. Maar de Deca Ultra Tri in Mexico moest ons weer bij de les brengen. Zaterdag begon het, dinsdag liep de boel af met deze vijfvoudige race over 19 km. zwemmen oftewel 760 baantjes in het 25 meter bassin (daar deed hij 4.37 uur over), 900 km. fietsen en 211 km. lopen. Je doet er even over, maar dan heb je ook wat om thuis te vertellen. De 32-jarige Pool Robert Karas is bedreven in dit soort uitdagingen. Dubbel/triple was hij al eens recordhouder, nu in elk geval ook over de quintuple: 67.58.01 uur oftwel vier uur rapper dan zijn voorganger. De andere drie deelnemers zijn nog bezig, geloof ik, Karas won onder meer de Ironcat en diverse Poolse hele triathlons.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.