Ironman schuift en schuift en schuift: Hawaii wordt St. George; februari 2022 wordt mei 2022 – WTJ 2023

DONDERDAG – Je moet als gekwalificeerde voor het WK Ironman wel een beetje flexibel zijn. Want sinds vanavond is bekend dat februari geen februari maar mei gaat worden. En omdat ook dan geen garanties te geven zijn dat op Oahu/Kona een Ironman kan plaatsvinden, neemt de Ironman Group het zekere voor het onzekere: het hele circus verhuist naar St. George, Utah. Daar waar vorige week nog het WK Ironman 70.3 werd gehouden en ook volgend jaar staat dat op de rol.

Maar eerst op 7 mei dus alle seinen op groen voor het allereerste WK in 44 jaar op ander grondgebied dan de eilandengroep in de Pacific. Het vasteland van Amerika. Er werd volop gespeculeerd waar Andrew Messick c.s. heen wilde. Lanzarote werd genoemd, Florida. Met name vanwege het klimaat in februari. Daar hoeft in mei minder rekening mee gehouden te worden. Om iedereen gerust te stellen werd in de persconferentie meteen gewag gemaakt van twee WK’s Ironman in 2022, want in oktober moet het toch weer op vertrouwde grond in Hawaii gebeuren. En dan zelfs twee dagen. Het heeft natuurlijk alles te maken met de almaar groeiende groep triatleten, die gekwalificeerd is voor het WK. Normaliter kan de pier van Hawaii zo’n 2500 atleten bergen, maar inmiddels hebben al meer dan 3500 triatleten een slot op zak. Oneerbiedig gezegd moet ‘de bulk’ weg gewerkt worden, de achterstand ingehaald. Vandaar twee WK’s in 2022. Zoals het er nu naar uitziet strijden mannen en vrouwen op dezelfde 7e mei in St. George, krijgen de vrouwen een tweede kans in 2022 op donderdag 6 oktober en zijn de mannen aan de beurt op zaterdag 8 oktober. Een kat in het nauw maakt rare sprongen….

Het wordt dus ook volgend jaar nog een raar, maar bijzonder triathlonjaar. Zoveel is zeker.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.