Preview op Ironman 70.3 West-Friesland; EK Cross RBR/Tri in Dolomoti Paganella; EK Valencia en Brouwersdam met Els en nog 10 races – WTJ 2024

VRIJDAG – Net op tijd klaar met de wedstrijdverslagen van vorige week, want er breekt al weer een bomvol wedstrijdweekend aan. Hoofdmoot in Nederland vormt de allereerste Ironman 70.3 West-Friesland met als epicentrum Hoorn. Het Zuiderzeestadje kennen we van de Scheepsjongens van Bontekoe, het Begoniaveld aan de Roode Steen en de Hoornse kermis die al sinds 1446 wordt gehouden. Zo lang is de triathlontraditie dus nog niet. ExtraLeisure mocht voor het eerst een evenement uitrollen in 2019, toen was het nog 4:18:4 en de 5150-combinatie. Inmiddels is het Ironman Nederland geworden.

Het waren bij die primeur Tristan Olij en Tessa Kortekaas, die de overwinning pakten. Beiden zijn echter pro en mogen derhalve niet mee doen in de agegroup-only race. Zeker voor Tristan, man uit de streek, is dat jammer. Eigenlijk was natuurlijk Geert Schipper winnaar, maar ik kon me voorstellen dat de paratriatleet na Almere en het NK Roermond een weekje rust neemt. Niets is echter minder waar: Geert heeft het vliegtuig gepakt naar Valencia voor het EK komend weekend. Daarover straks meer.

Drie dagen, 46 nationaliteiten

Het mega-evenement strekt zich uit over drie dagen. Vrijdagavond de Ironkids en Nightrun, zaterdag de 4:18:4 en 5150 en zondag de enige echte Ironman 70.3. Triathlon Nederland schrijft opnieuw geschiedenis want er was weliswaar al drie jaar op rij een Ironman (in Maastricht, die volgend jaar gelukkig terugkeert) maar nog nooit een Ironman 70.3 op Nederlandse bodem. En dat zal Noord-Holland weten ook. De organisatie, de hele crew eromheen, sponsoren, atleten en aanhang worden zo’n 14.000 mensen extra verwacht in de omgeving van Hoorn waar geen hotelbed meer te krijgen valt. Het aandeel buitenlandse atleten (46 nationaliteiten!) is maar liefst 44 procent. Dart zijn dus mensen, die vanaf woensdag zijn gearriveerd en maandag pas weer vertrekken. Zoiets heet economische spin-off.

Dat het ook Superkoopzondag is in Noord-Holland en op een aantal plaatsen kermissen betekent dat het hier en daar in de provincie zal vastlopen. Maar hey, dat is waar we met zijn allen weer naar uitkeken. Een land waar weer meer mogelijk is dan we de afgelopen anderhalf jaar ondervonden. Het zwemmen is dus in de Hoornsche Hop (Markermeer). Het fietsen loop door zeven Westfriese gemeenten en voor het lopen keren de triathlon weer terug naar de Hoorn. Ten opzichte van 2019 zijn er hier en daar aanpassingen om het evenement voldoende coronaproof te maken. Met name de buitenlandse deelnemers zullen zich vergapen aan het typische Nederlandse polderlandschap met molens, pittoreske dorpen, water en prachtige natuur.

Programma Ironman-weekend West-Friesland

Vrijdagmiddag begint het sportieve gedeelte met de Ironkids op et Julianapark vanaf 15.30 uur. Om 20 uur in de schemering begint de Nightrun in Baatland, het centrale middelpunt van deze editie. Zaterdagmorgen gaat het om 9 uur los met de 5150-triathlon, drie kwartier later gevolgd door 4:18:4-race. Vroeg in de middag zijn de wedstrijden en huldigingen, waarna op het sportpark van VV Hollandia de bike check in voor de deelnemers van zondag begint. Tot 21 uur ’s avonds kunnen de bijna 2000 (!) triatleten hun fiets installeren.

Op zondag 26 september is dan de grote dag en mag West-Friesland de impact van een Ironman 70.3 aanschouwen. Vanaf 9 uur tot 10.10 uur is de rolling start (elke paar seconden een volgende deelnemer te water). De finish van de winnaar wordt rond 12.50 uur verwacht. Daarna gaat het de hele middag door tot 18.15 uur de laatste binnen moet zijn. Huldigingen staan om 19 uur ’s avonds geprogrammeerd. Tja, en wie staan er straks op die podia. Met zoveel buitenlandse agegroupers is een voorspelling haast ondoenlijk. Van het vaak selecte groepje pro’s valt op voorhand altijd wel een rijtje kanshebbers te maken. Dat ligt nu met die lange, lange startlijsten een stuk lastiger.

Veel favorieten in open race

We noemen er zo maar een aantal: Ilona Eversdijk, Marlene de Boer, Anne Zijderveld, Dieske Kruisselbrink. Claudia Striekwold, Bonnie van Wilgenburg, Cindy Brusse en Saskia Veerman. Bij de mannen onder meer Erik Doornbos, Ricardo Scholten. Henk Galenkamp. Jeroen Gijzen, Willem Gooskens, Benny Mulder, Stefan Timmermans, Jacques Tuijp, Koen Beijens, Oscar Sondermeijer, Joep Verhoeven, Martin Wieland, Youri Zoon, Thomas Hounjet, Eduardo Centeno Nieves, Mark Jongejan, Barry Dooper en Marcel Gierman. En dan hebben we alle buitenlandse kanshebbers niet eens genoemd. Nietr van de partij helaas is Maarten van de Weijden. De Olympisch zwemmer kampt met een knieblessure.

Trijnie’s laatste halve?

Meest bijzondere deelneemster wat ons betreft op de startlijs: Trijnie Roozendaal-Rep. Zeer gerespecteerd nestore van het deelnemersveld, Nederlands recordhouder voor wat betreft aantal Ironman-finishes (plus 50), Olympisch schaatsenrijdster in Sapporo 1972 en bovendien een vrouw uit de streek. Ongetwijfeld heeft Trijnie gedacht: als die race nog eens doorgaat, moet ik erbij zijn. Alleen haar fysieke gezondheid laat het helaas niet toe. De sportlegende legt het ons zelf uit. ,,Ik had me inderdaad nog een laatste maal ingeschreven maar in de tussentijd kreeg ik steeds meer last van mijn rug en krachtverlies benen. Het ging de laatste vier jaar al achteruit, maar nu is het echt op. Kan nog wandelen en fietsen, alles laag tempo maar ik ben een tevreden mens. Graag anders gewild, maar dit is wat het is.” Trijnie is wel in Hoorn want ze heeft haar fiets van de hand gedaan aan Robin Schwalbach, dochter van goede vriend Joop. ,,Zo doet er toch nog een stukje van me mee”, lacht de immer vrolijke Trijnie. De apotheose van een laatste finish van Trijnie zal er dus niet zijn, maar we gaan haar zeker zien daar. Het wordt een fantastisch weekend. Het weer zit mee, organisatoren, deelnemers en speakers Rene, Ralf, Ruud en Wim hebben er zin in. Iedereen veel plezier in het land van de Scheepsjongens van Bontekoe!

EK crossduathlon en -triathlon in de Dolomieten

Daar blijft het dus niet bij. We hebben nog twee Europese kampioenschappen te gaan bijvoorbeeld. Vrijdag begint het al in het Italiaanse Dolomiti Paganella voor crossduathlon. Vanaf half negen vanochtend de junioren, vanaf elf uur de elite races. Exact twee dagen later wordt het zwemmen aan het parcours toegevoegd en staat dus het EK crosstriathlon op het menu. De Italiaanse organisatie is aangesloten bij XTerra en dan zou je misschien denken: twee EK’s XTerra in 1 seizoen, is dat niet een beetje veel van het goede? Klopt, maar aan de Ostsee Zittau was het echt alleen EK Xterra en nu gaat het om de EK onder auspiciën van Europe Triathlon. Veel deelnemers hebben beide EK’s op hun programma staan.

Goed vandaag dus de crossduathlon. Nederland stuurt Wouter Dijkshoorn, Joep Staps en Diede Diederiks. Het Franse duo Arthur Serrieres en Morgane Riou verdedigt hun titels uit 2019, Targu Mures. Bij de beloftes mag Romy Spoelder haar cross-kwaliteiten laten zien. Als junioren zijn Olaf Jan Bosscher en Willemijn Fuite mee.

Na CrossRBR wacht nog EK Crosstri: 6 Nederlanders doen twee EK’s

De crosstriatleten moeten tot zondag wachten voor hun EK. Ook dan verdedigt Morgane Riou uit Frankrijk haar titel, de Spanjaard Ruben Ruzafa doet dat bij de mannen. De Nederlandse equipe onder leiding van bondscoach Armand van der Smissen bestaat zondag uit Bart Cooymans, Wouter Dijkshoorn, Joep Staps en Koen de Leeuw bij de mannen en Diede Diederiks krijgt gezelschap van Linda van Vliet. De belofte/U23-groep is ook stukken groter. Het kwartet zondag: Hugo Jan Bosscher, Lucas Goene, Colin Fleming en Quirijn Waaijenberg. Romy Spoelder gaat voor de dubbel. Junior Olaf Jan Bosscher is niet langer alleen, hij weet zich omringd door Noel Sterk en Kai van den Brink. Wereldkampioene (want dat is ze nog steeds na Pontevedra 2019) Willemijn Fuite gaat op jacht naar Europees goud in Dolomiti Paganella. Vijf agegroupers zijn meegereisd te weten Ingrid Bakker, Charles Helsper, Ralph van Dijk, Casper van de Kamp en Mark Waaijenberg.

Valencia met Quinty, Rani en Barbara

Van het ene EK naar het andere want komend weekend worden ook de opvolgers van het EK Weert 2019 bekend. Gek idee natuurlijk, lijkt al weer zo lang geleden dat Alistair Brownlee en Beth Potter in de Limburgse stad Europees goud grepen. Ze zijn er overigens geen van beiden bij, sterker nog: van de podiumplaatsen toen is alleen de winnaar van brons, de Belg Jelle Geens, van de partij. En je mag hem best topfavoriet rekenen. Van Nederlandse zijde krijgt Jelle geen tegenstand overigens. We hebben wel drie vrouwen op het EK te weten Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Barbara de Koning, hetzelfde trio wat in Hamburg mee deed. Bij de agegroupers is de inbreng klein: Guy Florack (M40), Yvanne Val (F65) en Gerard van de Bovenkamp (M65), maar je weet het nooit.

Grote groep paratriatleten

Meer zekerheden over eremetaal ligt toch weer bij onze paratriatleten. Een enorme ploeg heeft Bas de Bruin meegenomen naar de Spaanse stad. Jetze Plat, Geert Schipper, Brendan Bischoff, Margret Ijdema, Nico van der Burg en Sander Koomen/Davy Heijsteeg zijn er. Begeleiders zijn onder meer Neiske Becks en Jelmer van Waveren.

Brouwersdam heeft mooi veld inclusief Els Visser

We kijken ook al even naar Brouwersdam zaterdag. Zelfs met verschoven datum en de concurrentie van IM 70.3 West-Friesland trekt de GO-triathlon nog altijd 600 atleten en niet de eerste de besten. Els Visser doet bijvoorbeeld mee, maar ook Janien Lubben, Nelleke Balde (3e in 2019) en Brigit Massage. Bij de mannen mag het veld er ook wezen met eerste winnaar en thuisfavoriet Marco Akershoek en zijn achtervolgers uit 2019: Steff Overmars en Erik-Simon Strijk. Robdert de Korte (niet mee met Diede naar Italië), Frysman-winnaar Ruben Geys doet mee, evenals Herkingen-winnaar Jacob Wijnstra en wellicht ook Youri Zoon. Zou de voormalig wereldkampioen kitesurfen een dubbelprogramma doen? We gaan het zien. Er zijn nog veel meer races, maar daarover wellicht in een volgend WTJ.

Daarmee is de wedstrijdkoek nog niet op, want er zijn dit weekend alleen al in Nederland elf (!) wedstrijden. Zaterdag bijvoorbeeld de Dutch Triathlon Series in en rond de Bosbaan Amsterdam. DTS moest veel schakelen dit seizoen, maar gelukkig rolt er nog een wedstrijd uit. Zes waves, te beginnen om 9.30 uur met 1 serie Olympische afstand. De andere series zijn sprints, rookie-races, KPN-kampioenschap en Amsterdamse titelstrijd. Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks wonnen twee jaar terug, maar zij zullen er niet bij zijn. Of Diede moet snel even op en neer uit Italië komen…..

Zaterdag is de tiende triathlon van Zwolle. Om 10 uur start de eerste van drie series achtste triathlon, ’s middags staan twee series kwart op het programma. Grand Cafe Milligers aan de Milligerplas is the place to be voor de triatleten. Fietsen is richting Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht langs Hasselt en zo weer terug naar de Milligerplas, waar de atleten voor het lopen omheen rennen. De negende editei van Fysio Triathlon Zwolle werd in 2019 nog gewonnen door Han Peter Lucas (ook nu in vorm) en Sarah-Lynn Reuver.

De Bronsnijder Triathlon van Stiens is van eind juni ook verplaatst naar dit weekend. Vanavond, vrijdag, begint het al voor de jeugd bij het zwembad. Op zaterdag om 11 uur de sprintafstand, daarna bedrijventriathlon en de Olympische afstand. Ook trio’s doen mee. Het zwemparcours heet de Kletsefaert. Dat lijkt ons een vrolijke boel te worden. De finish ligt aan de Greane Leane. Sportcentrum It Gryn is het epicentrum van deze Triathlon Friesland met inmiddels een 14-jarige traditie. De laatste winnaars in 2019 waren David van Oosten en Trudy Veenstra.

Een van de weinige triathlons, die niet is gaan schuiven is Alphen aan den Rijn. Het is ook de oudste van allemaal, want reeds in 1985 was er een eerste aflevering. Alphen heeft de oorspronkelijke datum – 25 september kunnen behouden, maar hebben er dus onverwachts veel concurrentie bij gekregen. De vermaarde Zegerplas is wederom het strijdtoneel van het zwemonderdeel. Fietsend trekken de atleten oostwaarts de polder in en lopen is terug rondom de Zegerplas, zoals dat bij veel wedstrijd gebeurt. Om 9.15 uru begint het met Dutch Adaptives en daarna de sprint en Olympische afstand in vier series. Even na 14 uur is alles weer klaar en volgt de prijsuitreiking. Twee jaar terug stonden daar Erik-Simon Strijk en Marleen Meij op het hoogste ereschavotje.

De enige duathlon of beter gezegd crossduathlon op de kalender is zaterdag die van de Posbank bij Velp. Op een spectaculair parcours kunnen de crossduatleten zich uitleven. Grappig is dat op hun site staat dat in 2019 in totaal 848 deelnemers 13517 crosskilometers hebben afgelegd en daarbij zijn 134 bananen op gegeten door de hongerige atleten, die het evenement waarderen met een vette 8.6. Park Rosendael is vertrekpunt voor de atleten. De korte afstand start om 10 uur, de lange gaat om 12 uur het bos in, de heuvels op. De organisatie is in handen van de Stichting 024 Sport. Het is de zesde editie, de vorige werd gewonnen door de Belg Paul Embrechts en Debbie Ammerlaan.

Nog niet alle Teamcompetities waren afgelopen. Op de UT-triathlon van Enschede komen de Derde en Tweede Divisie Noord nog in actie. Het programma op de Campus van UT Twente begint om 10 uur met een achtste triathlon. Om 11.20 uur start zowel de kwart als een aquabike-race. Dat is na Almere pas de tweede aquabike in ons land. Vanaf 12.30 uur zijn de Divisies aan de beurt. UT Triathlon is normaliter in mei te doen, maar vond een nieuwe datum op 26 september. De roots van de Teamcompetitie lagen in 2012 op dit parcours met de allereerste wedstrijd. Winnaars van 2019 waren Stijn Jansen en Geke Kloosterziel.

Zondag is de tweede editie van Triathlon Brabant in Helmond. Vanaf 10.15 uur de jeugd en om 11.15 uur twee series kwart triathlon. Zwemmen in de Berkendonk ten oosten van de stad. Fietsen op een parcours van 10 kilometer waarin opgenomen het vermaarde hippisch centrum Deurne. Het lopen geschiedt dan weer rondom de recreatieplas. Zo’n 300 deelnemers doen mee. Of daar ook de winnaars van de eerste editie Jeroen Leuverink en Andrea Jochems bij zijn, is niet bekend.

De 1/8e triathlon Franeker is de zoveelste Friese triathlon op rij, die door gaat. Er zullen atleten bij zijn die zowel Stiens als Franeker doen. Om 13.00 uur zondag begint het met zwemmen in het open water van de Elfstedenwijk ten zuiden van Franeker. Voorgaande keer was dat nog de Doanjumer Feart met aansluitende een mooie fietsroute langs de karakteristieke Franeker watertoren, het dorp Zweins en de landelijke en bochtrijke Salverderweg. Onderweg komen de deelnemers voorbij het wereldberoemde Elfstedentochtbruggetje. Dat kon nu nog niet. De renners pakken na het zwemmen de Welsrijperweg naar het dorpje Wjelsryp en weer terug. Lopen gaat onder meer over het Hitzummer Binnenpad. Winnaars twee jaar terug: Menno Altena en Corinne Visser.

Een nieuwe wedstrijd is die van het Zeeuws-Vlaamse Hengstdijk/Hulst. Op en rond camping De Vogel en fietsen op lange rechte stukken langs de Schelde en Hulst. De hoofdzakelijk Vlaamse Bro.Go organisatie durft nu al te beweren met een van de mooiste fietsparcoursen in ons land van doen te hebben. Het is de slotmanche van de T3-series, dus de Belgische toppers staat op Nederlands grondgebied aan de start. In de ochtenduren vanaf 10 uur drie waves kwart triathlon, in de middaguren de T3-series.

Mooi is natuurlijk dat zaterdag de versoepelingen ingaan en er dus al meer mogelijkheden zijn om publiek toe te laten. Iedereen ontzettend veel plezier, op welke wedstrijd dan ook. Wie weet spreken we elkaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.