Nederlandse races: Bosbaan, Zwolle, Stiens en Alphen ad Rijn met ex-profrenner Moreno Hofland als negende – WTJ 2030

MAANDAG – In grote lijnen gaven we jullie vanochtend de Nederlandse prestaties in binnen- en buitenland mee. Nu beginnen we er op het gemakkie aan. Waarschijnlijk weer tot en met donderdag, maar dan ben je ook weer helemaal bij. Wie daar niet op kan wachten Googled meteen naar uitslagensites of websites van de organisaties. Vandaag de Nederlandse races. Te beginnen met de Amsterdam Bosbaan. Het organisatieteam van Dutch Triathlon Series (Amsterdam Sports Events) trof het dit jaar niet. Voor een aantal races gaven de betrokken gemeenten geen vergunning af.

Frank en Marleen zijn de besten in drukbezette Bosbaan Amsterdam

Gelukkig in het eerste weekend van versoepelingen wel op en rond de beroemde roeibaan. En dat de triatleten reikhalzend uitkeken naar deze laagdrempelige wedstrijd, moge blijken uit de bijna 1000 deelnemers, die aan de start stonden in de verschillende series. In de hoofdstad zijn dat ook altijd veel nationaliteiten (geen 46 zoals in Hoorn, maar toch best veel). De winst op de Olympische afstand ging naar Frank de Graaf. De triatleet uit Weesp pakt niet per se veel wedstrijden, hardlopen blijft de hoofmoot. Maar als ie start, dan is hij een vaste klant voor de top tien. In Maarsen en Nederhorst was hij al eens de sterkste en nu in het Amsterdamse bos sloeg hij op het laatste onderdeel toe. De leider tot dan toe Auke Geurts de Leng (mooi gebaar aan z’n vrouw door haar achternaam op te nemen in zijn naam) werd tweede en Ramon Siljade maakte het podium compleet. Jacco Langerak was weer bij gekomen van zijn Extreme triathlon en werd vierde voor Wim Jansen.

Marleen Haakma mag Sara dan al gezien hebben, ze heeft aan snelheid niet veel ingeboet. De Amsterdamse won de OD door hard te zwemmen en te fietsen. Floortje Cieraad deed haar best bij het lopen om de achterstand te verkleinen, maar strandde toch op 1.40 minuut. De derde plaats ging naar de Spaanse Mana Fernanda Ruiz Llaneza, die te veel tijd op de fiets verloor. Trio AM won de estafette. Vervolgens waren er diverse sprint-sereis. Twan Berlijn en Judith Scharnigg wonnen de ‘normale serie’. Jeroen is Jarig! was het beste trio. Er was een rookies-serie, debutanten dus. Daan Trommel en Mimi ter Beek begonnen hun tri-loopbaan met een zege. Het landelijk KPN-personeel kreeg ook een serie gereserveerd. Joost Steltenpool en Annemarieke Huisman waren de snelste ‘postmedewerkers’. Power BiPower won de KPN-relay. Goed bezet is traditiegetrouw het Amsterdams kampioenschap. Wilbert Grooters versloeg Rens van Beek en Frans van Heteren. Veertiende was trouwens oud-veldrijder en NOS-commentator Thijs Al. Bij de vrouwen mag Marieke Groot zich een jaar de beste van onze hoofdstad noemen. Zilver voor Ilse Kolkman en brons voor Kayleigh Polman. Tenslotte de WattCyling kilometer, een fase in het fietsparcours waar extra hard getrapt wordt. Hugo Heuvel en Susan Saris vlogen daar over het asfalt.

Mooi nieuws was kort voor aanvang van DTS Bosbaan dat er een samenwerking was ontstaan met Nightwatch Extreme Energy Drink.

Zwolle gewonnen door Martijn, reuzevoorsprong Renate

Van de landelijke hoofdstad naar een provinciehoofdstad. De tiende jubileumeditie van Fysio-triathlon Zwolle. Daar 540 deelnemers en als winnaars op de kwart Martijn Paalman en Renate Post. Sander Hoogeveen uit – jawel – Hoogeveen, was de voornaamste tegenstander van Martijn. Na het zwemmen was Sander nog 14 tellen sneller op de fiets. Na de fietsrondes kwamen ze nagenoeg gelijk op het loopparcours rondom de Milligerplas uit. Lopend wist Paalman, geboren Holtenaar woonachtig in Apeldoorn, het goed af te maken. Hoogevener Sander Hoogeveen bleef tweede en Han Peter Lucas had dit keer te veel tijd verloren bij het zwemmen om na Enschede voor eigen publiek opnieuw te kunnen winnen. Maar derde en snelste master is ook mooi. Met het Team Zoef 2.0 er tussenin als winnaar van de estafette volgden even later Sven Tellegen en Zwollenaar Casper Kwakkel, tweede M40, was de top vijf gemaakt. Martijn, viervoudig winnaar van Tri Rijssen en tweevoudig van Apeldoorn, was in de laatste Ironman van Maastricht ook agegroup-winnaar. Van een slot voor Hawaii wilde hij toen niet weten: te duur…

Voor de andere vrouwen waren de kwaliteiten van Renate Post van TV De Boks iets te groot. De Emmense won met liefst 21 minuten voorsprong op master Colette Gomez uit Eibergen. Nog eens drie minuten verder was het Sanne Jorna uit Utrecht, die het langverwachte erepodium vol maakte. Na in het verleden Klazienaveen, Vroomshoop en Luttenberg op haar naam te hebben gebracht, was nu ‘Zwolle veroverd’ door Renate.

De korte afstand ging naar Martijn Schutteman en Aniek Mars, die vierde overall finishte. Aniek timmert dit jaar ook internationaal al aan de weg, dus verwonderlijk dat ze voor eigen publiek won, is het niet. Beste trio Team JRS, slechts 1 jeugdtriatleet aan de start: Daan van de Belt won door te finishen.

Stiens wederom voor Ivor; bijzondere finish Anton Theo met Hiske

De veertiende triathlon van Stiens, Friesland leek wel een kopie van Surhuisterveen een week eerder. Aanstormend talent Ivor Feunekes won opnieuw en wederom was het Sjirk Bijma, die bij het lopen voorbij gestoken werd door de junior uit Borger. De derde plaats ging dit keer naar Stefan de Jong, die daarmee fysiotherapeut Pieter Pilat – waarover we het vorige week al hadden – naar de vierde plaats verwees. Overigens hebben Sjirk en Stefan ook allebei al een zege op zak, respectievelijk Wommels en Workum. Routinier Tiedo Tinga mocht zich als vijfde aankomende snelste master noemen. En ook de zesde finishende Gerrit Pijpker heeft een abonnement op Friese top tien klasseringen. Sven Harskamp was trouwens opnieuw de snelste zwemmer en dat zal vaker voor gaan komen, denken we al lag Ivor maar 3 tellen achter.

Carla Broers komt graag vanuit Alkmaar naar Friesland. Eerder dit jaar won ze Workum en nu mocht ze ook Triathlon Friesland Stiens op haar naam schrijven. In eigen streek was weliswaar het IM 70.3-weekend, maar de master stak toch de Afsluitdijk over voor de race in Stiens. Dertien minuten later was Maria Sterk uit Hallum de nummer twee. Heerenveense Maartje Roos volgde even later op ‘brons’. Beste trio was het team BEGZ. De sprint was bijzonder. Sinds kort zijn het triathlonpaar Anton Theo Borger en Trudy Veenstra verblijd met de komst van dochtertje Hiske. Zes weken jong en nu al mocht ze ervaren hoe het is om te winnen, want Anton Theo nam haar in de laatste metertjes in de armen en won. Hij had daar de tijd voor, ruim een minuut later volgde de nummer twee Anne de Jong. Veenendaal-sprint winnaar Julian Broodman eindigde derde. Overigens doet oma Hilly Veenstra (moeder van Trudy) ook nog regelmatig mee aan Friese wedstrijdjes. Of het nog eens tot drie generaties triatleten in dezelfde race komt? De tijd zal het leren. Hiske staat niet voor niets voor het Germaanse ‘strijd’. Omroep Fryslan had er een filmpje van.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1095074-bijzondere-finish-bij-triatlon-winnaar-gaat-met-baby-over-de-streep?fbclid=IwAR099vxQfUUQewC7ujcmBNDqAA8_QeW0zo7i9lTYvOXLYz3xivvwGQcjy9U

Omdat het filmpje hier niet werkt, toch twee foto’s van ‘papa Anton Theo’ met de kleine Hiske.

Een thuiszege was er bij de vrouwen voor de Stienser Meike Regeling. In de bedrijvencompetitie won de Antonius Zorggroep. Op de mini-afstand dook plots Senna Plasschaert op. Tegen de Nederlands jeugdkampioen konden de toch sterke Friese triatleten niet op. De winst bij de meisjes ging wel naar een Friezin: Lisanne de Jong uit Drachten. In Stiens stonden 200 atleten aan de start, wat voor noordelijke wedstrijden normale aantallen zijn. Op vrijdagavond was een kleine jeugdtriathlon voor met name de kinderen uit Stiens. Winnaars waren Jari Heppener en Lana Schiphof, die trouwens sneller ging dan Jari.

Alphen aan den Rijn voor Nick en Melissa; verrassend debuut voor ex-profrenner Moreno Hofland

In dit bomvolle weekend op naar Alphen aan den Rijn, waar in en rond de Zegerplas werd gestreden om de overwinning. Ten onrechte meldden wij dat het alleen om een sprint zou gaan, want het was degelijk de kwart die gewonnen is door Nick van Ingen en Melissa de Bruin. Wie anders dan Alex Schelvis (what’s in a name) kwam als eerste op het droge. De voormalig topzwemmer kreeg Nick al snel in zijn slipstream en bij het fietsen was het al stuivertje wisselen. Overigens was de man uit Dordrecht aanvankelijk niet zo’n sterk fietser, Van Ingen deed veel liever zwemlopen. Maar dat is veranderd, de Dolfijn-man is veel completer geworden. Hij won onlang ook in Hendrik Ido Ambacht. Intussen schoof de Almeerse junior Joost Friderichs (zoon van Wanny) naar voren en bij het lopen was hij zeker van de tweede plek. Marijn Markusse kan sinds zijn tweede plaats op de Gelreman al niet meer stuk, in Alphen werd hij derde op 2 minuten van Nick van Ingen. De marge tussen Nick en Joost bedroeg 50 tellen. Remko Verboekend was op de vierde plaats beste Alphenaar, daarna volgden Koen Hijman (pech bij het fietsen) en Pascal Franken. Johan van Zanten en Leon van der Wilde scoorden een top tien klassering en waren bij resp. M40 en M50 de snelsten.

In het vrouwenklassement was Rotterdamse Melissa de Bruin wel het snelste uit het water, maar korte daarna had Marleen Meij van Trion Nijmegen de achterstand weg gewerkt en mocht zij als eerste het fraaie loopparcours betreden. Melissa herpakte zich echter en ging opnieuw voorbij Marleen. Daarmee boekte Melissa haar eerste ‘grotere’ zege na eerder al eens Baardmannetje Oostvoorne te hebben gewonnen. Marleen bleef aandringen, maar strandde op een kwart minuut, Amber van Elk uit Voorschoten was nog iets langer onderweg, maar wel goed voor plekje drie. Susan Hijman – tante van Koen en Marije – finishte als vierde en snelste master. Ilona Rullens, vorige week nog derde in de Meertriathlon, werd vijfde. De trio-zege ging naar Technische Unie 1.

De sprint triathlon was bijzonder. Dat wil zeggen: niet de winst van Simon den Braber. De kersverse nationaal kampioen uit het Rogelli/TriMates team was een klasse apart. De Woerdenaar liet ‘runner-up’Paul Langelaan liefst 6 minuten achter zich. Bijzonder was vooral dat Simon sneller fietste dan de nummer negen in de einduitslag. Want dat was Moreno Hofland. De Roosendaler kondigde juist vrijdag aan dat hij zij profloopbaan als wielrenner vaarwel zegt. Moreno is dertig jaar, koerst bij het Amerikaanse EF Education maar kwakkelt al jaren met maag- en darmklachten. Onderzoek wees uit dat hij maag-darm ischemie heeft oftewel te weinig zuurstofrijk bloed bij zijn maag tijdens hjet koersen. Buikpijn is dus aan de orde van de dag. En kort na het nieuws staat Moreno dus aan het vertrek van zijn eerste sprint-triathlon. De winnaar van een etappe in Parijs-Nice 2014 dus.

(foto: Facebook Moreno Hofland)

Met een 21e zwemtijd op een totaal van 147 atleten deed Moreno (ooit wel paar keer deelnemer aan de trio-triathlon in het bij Roosendaal gelegen Oud Gastel) het lang niet slecht. Zijn tweede fietstijd (22 tellen na Simon den Braber) bracht hem op een vijfde plaats op het loopparcours. Dat laatste onderdeel ging nog niet vanzelf. Met de 18e looptijd (20.15 op de vijf) zit daar nog het verbeterpunt. Welkom Moreno in je nieuwe sport, hopelijk beklijft het, blijft fysiek ongemak achterwege en zien we je vaker in de driekampen! Winnares was overigens Hilde Pape, voorheen verbonden aan het Nijmeegse Trion tegenwoordig woonachtig in Zoetermeer. Team Heike Egberts won de trio over de korte afstand.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.