Terug van weg geweest: triathlon Zierikzee. Mats Keulstra en Nelleke Baldé winnen ‘m – WTJ 3088

ZATERDAG – Mats Keulstra en Nelleke Baldé hebben de laatste triathlon van het seizoen gewonnen. Voor Mats was het een van de eerste zeges dit seizoen, Nelleke beleefde een topjaar met toch ook wel als uitschieter die formidabele winst in Oud Gastel, waar ze Kyra Meulenberg achter zich liet.

Terug

Triathlon in het Zeeuwse vestingstadje Zierikzee. Het was er 28 jaar niet van gekomen. Toen Erik Peeman in januari met zijn vrouw door Zierikzee liep, moest hij terugdenken aan de jaren negentig vorige eeuw. De jaren met wel een wedstrijd op de kalender, veelal laat in de middag/vroeg in de avond. Zo laat zelfs dat sommige triatleten het combineerden met een ochtendwedstrijd. Zo won Nick Marijnissen ooit ’s ochtends de – toen nog – september triathlon van Oud Gastel, reed na de prijsuitreiking snel naar Zierikzee en won ook daar.

Fun-event

De laatste race werd in 1995 gewonnen door Miquel van Tongeren. De Arnemuidenaar is feitelijk al gestopt met triathlon, maar voor de terugkeer van deze wedstrijd, pakte Miquel graag de training weer op. Hij zag het als fun-event, maar wilde toch het maximale eruit halen. ,,Dat is de aard van het beestje.”

Miquel is inmiddels 52 jaar. Na een langdurige burn-out, waar de coronatijd ook geen goed aan deed, werd sporten minimaal. ,,Het bleef bij wandelen, langzaam ben ik weer opgekrabbeld. Toen Erik me vroeg mee te doen, dacht ik: waarom ook niet?” Zwemmen had hij in geen jaren gedaan, fietsen moest wel lukken en hardlopen ging op schoenen met verfspetters erop. ,,Kennelijk heb ik ze toen voor het laatst aan gehad.” Het resulteerde in een 18e plaats. Ook Floris-Jan Koole liet deze kans niet voorbij gaan, hij werd zelfs negende.

Sportfamilie Keulstra

Zo waren de Zeeuwen toch weer lekker op dreef. De winst was weliswaar voor Mats Keulstra uit Best. Zijn geboortegrond is Twente, Mats is immers afkomstig uit de bekende sportfamilie met pa Jos, ma Birgit, zus Pien en broer Ynze.  Wouter Verstraate uit Arnemuiden was op de tweede plaats de sterkste Zeeuw van de dag, brons ging naar Rob Kwaaitaal uit het Gelderse Lent, master maar nog altijd ongekend snel op een sprintje. Winnende tijd 54.43 minuten.

Foto: Kees Bin

Nelleke Baldé uit Grijpskerke was te sterk voor Annemiek van Kooten Brons ging naar Eva van Hoek uit Middelburg. Feitelijk drie Zeeuwse vrouwen op het podium, want Annemiek woont dan weliswaar in Lunteren, ze is afkomstig uit Schuddebeurs.

De race zat goed in elkaar, iets wat we van GO Triathlon inmiddels gewend zijn. Precies 250 triatleten kwamen in actie in hartje Zierikzee, waar het publiek meteen de triathlon weer in de armen sloot. Ook Adrie Gerards, toenmalig organisator nu deelnemer was zeer in zijn nopjes met de come-back.

Een geslaagd begin van hopelijk weer een lange traditie. En zo komt ’s lands triathlonseizoen ten einde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.