Nederlandse races: Crossduathlon Posbank, Franeker, Hengstdijk T3 Series; UT Tri Enschede; Brouwersdam in beeld – WTJ 2031

DINSDAG – We waren nog niet klaar met de Nederlandse races van afgelopen weekend. Tussen de vele triathlons was ook 1 crossduathlon, de bekende race op de Posbank nabij Velp. Door het samenvallen met het EK in Dolomiti-Paganella was het startveld misschien minder sterk dan normaal. Toch moest titelverdediger Paul Embrechts dit keer toestaan dat twee mannen sneller waren. De Belgische routinier (45 inmiddels) deed wel weer lekker mee, maar twee oorspronkelijke mountainbikers waren hem te snel af. Winnaar was Geert van Kuijk uit Nieuwkuijk. Toevallig bij ondergetekende bekend omdat hij uitkwam voor het BOM Ventoux-team, van zijn Gastelse sponsor BOM Engineering (bouwer van Efteling-attracties onder andere).

Mountainbikers vooraan op Posbank

De 31-jarige Van Kuijk vocht een verbeten duel uit met de drie jaar jongere Martijn Dijkstra uit Hardenberg. Het verschil was aan de finish slechts 19 seconden. Paul Embrechts, in 2008 tweede achter Rob Barel op de Europese crosstriathlonkampioenschappen, kwam drie minuten later als derde aan. Drievoudig podiumkandidaat Hendrik Venema en Tom van de Wetering volgden als vierde en vijfde. Arie de Jong was gelukkig weer eens actief en finishte zevende.

Twee jonge triatletes uit Almere worden steeds vaker in de crosswedstrijden gesignaleerd. De ene is Romy Spoelder, twee keer vierde op het Italiaanse EK. De tweede is Maaike Telkamp, onlangs vierde op XTerra Ameland en paar jaar terug nog NK duathlon op de weg. In het veld en bos gedijt Maaike ook uitstekend. Zozeer zelfs dat ze Posbank won. Daphne Schoenmakers uit Maastricht en wielrenster Andrea van Loo hadden geen pasklaar antwoord op de klasse van de 22-jarige Maaike, die overigens voor studie eveneens in Maastricht woont tegenwoordig.  Beste duo waren Rob en Daan. De sprint afstand werd gewonnen door Rene Roelofs en Emy Theunisen en ook daar een winnend duo namelijk Eef en Erik. Bij een mooi zonnetje legden de 250 deelnemers het prachtige parcours in de Veluwezoom af.

Helmond voor Mathijs en Marleen

We komen terecht in Helmond, want behalve Triathlon Friesland (Stiens) ging ook Triathlon Brabant door. Een wedstrijd, die voor het eerst in 2019 gehouden werd en met de bekende onderbreking van een jaar nu op herhaling ging. Jeroen Leuverink kwam zijn titel verdedigen, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats. De wedstrijd werd een prooi voor de 23-jarige Mathijs Weijkamp uit Nijmegen. Hij was te sterk voor Raoni Schrijvers uit Valkenswaard en de altijd sterke Edwin Achterberg uit Nuenen.

Mathijs is in goede doen. Een week eerder werd hij met zijn TriCan-team in de Eredivisie-finale Roermond al tweede. Schrijvers kwam nog wel als eerste uit het water, maar op de fiets trok Weijkamp het meer dan recht, zodat hij met een comfortabele voorsprong aan de 10 kilometer begon. Door zelfs daar nog zes minuten uit te lopen (looptijd 37.59) was hij de meer dan terechte winnaar. Schrijvers handhaafde zich knap als tweede. Een goed looponderdeel leverde sportarts Edwin Achterberg de derde plaats op. De Nuenenaar is lang als teamarts verbonden geweest aan de Team Sunweb-professionele wielerploeg. Toen hij stopte als teamarts besloot hij triathlons te gaan doen om zijn gewicht op peil te houden. Het leverde hem al twee keer een top-tien-klassering in de Frysman op. Achter Jeroen Leuverink waren het Tom Hopman en Tim Rijnhout, die de plaatsen vijf en zes innamen.

Foto: Hans Chaufoer

Bij het wegwerken van de wachtlijst kwam er ook voor Marleen van Roesel een plekje vrij. De Bredase kwam, zag en overwon. Haar voorsprong was riant (13 minuten) op Barbara Wagenaars-Soedjak uit Vught en Anne van de Meulegraaf uit Eindhoven. Utrechtse Roos Tji greep de vierde plaats. Ze zou er snelste master mee zijn als daar aparte prijzen voor waren. Beste trio heette Kop of Munt. De sprint afstand ging naar twee sterke triatleten: Jeroen Velders en Maud Golsteyn. Maud heeft er duidelijk weer zin in. De jeugdrace kreeg jeugdige talenten als Tristan van Boven en Tess Nabuurs als laureaten. Aan de Triathlon Brabant, die weer met publiek kon worden gehouden en daardoor Brabantse gezelligheid uitstraalde, deden ruim 400 triatleten mee.

Stefan de Jong doet dubbelweekend en wint Franeker

Zaterdag nog derde in Stiens, zondag winnaar in Franeker. Een van de weinige triatleten, die de ‘Friese dubbel’ deed, scoorde ook enorm: Stefan de Jong uit Blije. De Fries heeft een topseizoen met zeges in Lauwersmeer en Wommels en nu dus ook Franeker. Een kleinere race weliswaar, maar hij telt wel. In de sprint-afstand moest ook gesprint worden om de zege, want Menno Altena drong lang aan en strandde op drie seconden. Ferdinand Oldeman, tegenwoordig woonachtig in Moordrecht, mag graag in noordelijke wedstrijden uitkomen. Even geen crosstri voor Ferdinand, dus gelegenheid om de Elfstedenstad te doen. Hij werd derde. Een minuut later volgden de twee AV Heerenveners Tsjomme Ozinga en Hans Hiemstra.

Beste vrouw was Fleur Mollema. De Groningse (geen directe familie van Bauke) staat in de winters vooral op de snelle ijsbanen als schaatster, maar pakte deze triathlon mee. Ze versloeg Friezin Liesbeth Hiddema en Corine Visser. Bij de trio’s was Team Jaap Hengeveld het sterkst. In totaal deden 76 deelnemers mee, klein maar fijn. De ambiance in Franeker was er niet minder om.

Belgische wedstrijd op Nederlands grondgebied

Van Friesland naar Zeeuws-Vlaanderen. Een stukje Nederland waar we voor triathlons maar zelden komen. Jammer, want het wijdse land en de mooie stadjes en dorpen lenen er zich prima voor. Dat heeft in elk geval Bro Go ontdekt, want na alle wedstrijden op Belgisch grondgebied was zondag de finale van de Bro Go Cup in Hengstdijk nabij Hulst. De Van Moer Logistics triathlon bevatte dus eerst de Bro Go Cup. Dat was vooral een Belgische aangelegenheid. Topatleet Simon de Cuyper won voor Brecht van Vooren en Wannes Swinnes. Ook een Vlaamse top drie bij de vrouwen: Jonie Vanghoutte, Sonja Skevin en Bo Dubin. Twee Nederlanders slechts aan het vertrek: Daniel Langerveld eindigde 23e, Simon Devos 28e. Hun naam verraadde dat ze eigenlijk al in ruste zijn, maar toch werd de estafette triathlon gewonnen door de Rusty Bones. Daarin zwom voormalig Europees topper Kris Marien, fietste Nicky Brockhoven en liep Bart van Engeland.

Menno, Mitch en Ian in top tien Hengstdijk

De echte Nederlandse successen kwamen in de Heren- en Damesdivisie 1, finales van de T3-series oftewel de Belgische equivalent van onze Eredivisie. Op de sprint afstand was het Menno Koolhaas, die negen seconden sneller het finishlint pakte dan Tuur Lemmens. Tuur was samen met Mitch Kolkman wel de snelste zwemmer in de Grote Kreek van Camping Vogel. Daar lag Menno nog vierde. Na het fietsen was Tom Suetens de nieuwe leider met negen man in zijn kielzog. Daaronder Menno en Mitch maar ook Ian Pennekamp. De krappe 5 kilometer moest de beslissing brengen. Menno raffelde ze af in 14.13 en kwam daarmee als eerste door, Lemmens en Suetens volgden kort daarna. Met de vijfde en twaalfde looptijd wisten Mitch Kolkman en Ian Pennekamp zich te handhaven in de top tien: vierde en zesde. Tussen hen in: Alex Krug. Feitelijk drie Nederlandse zeges, want Menno bij de senioren, Mitch bij de junioren en Ian bij de beloftes. Jesse Cuijpers was derde junior en 18e totaal, voor Youri Keulen was een 24e plaats weg gelegd.

Luna is subliem in Damesdivisie

Twintig seconden was de marge tussen winnen en tweede worden in de Damesdivisie. Mooi dat hier Luna de Bruin als juniore het hele startveld op indrukwekkende wijze de baas was. Derde uit het water, met vier tegenstandsters vooruit op de fiets en lopend in 17 minuten rond afmaken. Luna was al een groot talent en bevestigde dat in Zeeuws-Vlaanderen. Hannelore Willen en Hasse Fleerackers hadden geen pasklaar antwoord op haar speedy en finishten tweede en derde. De twee andere Nederlandse atletes waren Kirsten Nuyes en Marije Dankelman, die respectievelijk achtste en elfde finishten.  Ook de Tweede Divisie van de Belgen was op Zeeuws grondgebied met winst voor Viktor Benschop en Marine Panagiotidis. Voor de Zeeuwen zelf was er weinig lol aan, van hen deed immers niemand mee. Of kon niet mee doen.

UT Triathlon met finales 2e en 3e Divisie Noord

De volgende in het rijtje, is de zondag gehouden UT Triathlon Enschede, van alle wedstrijden uit het laatste septemberweekend is daar de langste traditie. Alles speelt zich af op het veilige circuit van de Campus, waar ook het ‘Olympisch’ zwembad ter beschikking staat. Als ‘founder’ van de Teamcompetities in 2012, kreeg de studentenorganisatie weer een paar Teamcompetities toebedeeld, tevens finales van 2e en 3e divisie Noord. Drie wedstrijden konden doorgaan in de Schuiteman 2e Divisie Noord (Klazienaveen, Duin en UT). De dagzege ging bij de mannen naar TTvW Hof v Twente (Andre Aanstoot/Marcel ten Hove/Ingmar Neple/Rudi Jansen). Zij lieten het viertal van Aquapoldro met o.a. Zwolle-zaterdag-winnaar Martijn Paalman en VZC 2 achter zich. In de eindstand kwam Hof van Twente 1 puntje te kort om het als vierde geëindigde Van der Voort/Team Oude Veer te passeren. Dat promoveert naar de 1e Divisie. Derde werd Hellas 3.

Bij de vrouwen 2e Divisie Noord was het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team (Femke van Brussel/Saskia van Vugt/Christina Draijer/Marthe Lindenbergh) te sterk voor opnieuw VZC (ook Karen Oud een dubbelprogramma Hoorn/Enschede) en Hellas 3 eindigde op een derde plaats. Feest toch bij de Veenendaalse vrouwen, want VZC won het eindklassement en daarmee promotie naar de 1e Divisie. Hellas 3 was tweede en de dagwinnaars UHTT derde in de eindstand. Tussen die drie teams ging het voortdurend dit seizoen.

Komen we terecht bij de badmutsen.com 3e Divisie Noord met het winnende mannenteam VZC 3 (Kees Roos/Laurens van Oudheusden/Corne Kool/Frank vd Weerd). Het Veenendaalse kwartet was net even beter dan ASU 11 uit Amsterdam en het Renkumse RZC.

Koen, Daan en Joost sterk als team

Dichtbij huis boekte Argo (Nadinja Schonewille/Melanie Prins/Nicolien Tip/Imre van der Kolk) de volle winst in de 3e divisie. Hellas 4 en Triteam Groningen 4 hadden het nakijken. Zoals gebruikelijk op de UT-triathlon is er ook een Teamtriathlon voor ‘recreanten’, maar dat zijn vaak niet de eersten de besten. Dat bleek opnieuw want achter het winnende team Op De Elf Gaat Het Vanzelf gingen Koen Wiggers, Daan Schouten en Joost Somsen schuil. Zij scoorden met 53.08 de snelste tijd van de dag. Ook het winnende team van Rina Zijgers met Ashleigh Irvine-Smith en Birgitt Ouweneel was snel en won het ‘recreatieve damesklassement’.

Royale winst Stijn Jansen; aquabike voor Guido Gosselink

Ook individueel waren er races in het lange programma op de UT Twente. De kwart bijvoorbeeld. Met afstand (8 minuten voorsprong) gewonnen door plaatselijk favoriet Stijn Jansen. Rutger op den Dries en topmaster Michel Elshof mochten dus op respectabele afstand de tweede en derde prijs in ontvangst nemen. En de nummers vier en vijf Niels Appeldoorn en Bart van Duuren keken al tegen achterstanden van 21 en 25 minuten aan. Daartussen nog wel Joyce Caro. De Almeerse/Kijani-atlete was derde overall – net binnen de twee uur. Daarmee 14 minuten na Stijn, die een paar maten te groot was voor dit gezelschap(je). Joyce ook trouwens want haar voorsprong nam reuzevormen aan: 37 minuten op de Culemborgse Elisa Josso en bijna drie kwartier op Nienke Visser uit Enschede. Dan kun je niet van wedstrijdspanning spreken.

Voor Guido Gosselink was het een uitkomst dat Enschede een aquabike aan het programma had toegevoegd. De gestopte triatleet/NOS-commentator won de zwem-fiets-race met Martijn Schutteman (daags ervoor in Zwolle ook succesvol) tweede en Bas Pellen als derde. Maaike Schakenbos uit Schalkhaar was snelste vrouw met Gwyneth Ouwehand en Quinta Clason op zilver en brons. Verder nog: de sprint voor Bart Veurink en Deborah Wissink en trioteam Daphne Blokhorst. Bart kreeg een jagende Stefan van Thiel achter zich aan, maar redde het tot aan de streep. Vier winnaars in de jeugdtriathlon: Julian Ariesen, Jochem ter Weel, Laura Theis en Malte Seltmann. De laatste twee zijn oosterburen. Malte won ook overall zoals Anne Engbersen (2e) en Linn Hagen (3e) ook nog voor Jochem ter Weel finishten. Girlpower is everywhere!

Tot slot nog enkele plaatjes van de Go Triathlon Brouwersdam, waarover we zaterdag al berichtten.

 

1

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.