Challenge Salou: puike tweede plaatsen voor Jorik van Egdom en Els Visser; Menno Koolhaas zesde – WTJ 2037

ZONDAG -Het was de dag van de Spaanse wedstrijden. Helaas opnieuw met zwemproblemen. Zo kalm de Middellandse Zee was in de dagen voorafgaand, zo woest was het water nu. Veel wind, hoge golven. De organisaties moesten vanochtend knopen doorhakken. Ironman Barcelona ging terug van 3,8 kilometer naar 900 meter zwemmen, Challenge Salou schrapte het zwemmen helemaal en maakte er een run-bike-run van. Die wedstrijd is inmiddels achter de rug met een sterke tweede plaats voor Jorik van Egdom achter de Amerikaan Collin Chartier. Feitelijk komen beiden uit het World Triathlon-circuit al deed de Amerikaan vorig jaar al wel mee aan de open Spaanse kampioenschappen op de halve afstand, waarop hij tweede werd. Brons ging in Salou naar de Amerikaan Robbie Deckard.

Jorik en Menno eerst nog in zee gezwommen

Jorik van Egdom had natuurlijk wel oren naar een RBR, hoewel ook hij bij zijn debuut op de halve wel uitging van de drie oorspronkelijke afstanden. ,,Samen met Menno was ik ’s ochtends de zee nog in gegaan. Er lag slechts 1 boei klaar plus een bootje. We zagen ook wel dat er te veel schuimkoppen en wild water was om op een verantwoorde manier de race door te laten gaan. Jammer, want dat is toch waar je je als atleet op instelt.”

Aanvaller Funk wil derde Challenge-winst

Op de eerste vijf kilometer lopen zette de Veenendaler zich meteen op kop met Chartier en Kyle Smith in zijn kielzog. Menno Koolhaas liep ook sterk en was als vijfde bij zijn fiets. De verschillen waren op dat eerste onderdeel nog klein. Frederic Funk bijvoorbeeld lag nog maar een kwart minuut achter in de wissel als twaalfde.

De Duitser had zijn zinnen gezet op een derde Challenge-winst in dit seizoen en stampte hard naar voren. Jorik zag hem voorbij komen in zijn groep, waarin de 20 meter onderlinge afstand werd gehouden. ,,Op dat moment weet je niet wat wijsheid is, meegaan met zo’n man en jezelf opblazen bij de halve marathon of blijven chillen met de rest. Het tempo op de fiets lag toen namelijk niet echt hoog, iedereen leek in het hoofd al met lopen bezig.”

Funk bleef weg, de Amerikanen Smith en Chartier hadden een ‘bondje’ en gingen in de achtervolging. Daarachter volgde de groep met Jorik en Menno. ,,De verschillen waren op het laatst toch wel groot geworden”, constateerde Jorik, die na Funk, Chartier (op 3 minuten) en Smith (op 4 minuten) als zevende wisselde op 5,5 minuut van de Duitser. Menno was in zijn nabijheid. ,,Voor mij was het nadelig dat het zwemmen eruit lag. In het water gaat het de laatste maanden beter dan ooit. Maar het is wat het is, mijn eerste internationale halve triathlon werd mijn eerste internationale duathlon.”

Onbekende Amerikaan pakt de kop

Achteraf bleek Jorik het ‘opblazen’ goed te hebben ingeschat. Frederic Funk moest zijn strijdlust bij het fietsen snel bekopen op de halve marathon. Al na een paar kilometer had Chartier zijn achterstand teniet gedaan en nam de kop over. Jorik begon in hoog tempo aan de 21 kilometer. ,,Die eerste tien liep ik stevig door en daar had ik de mannen voor me snel te pakken. Behalve die voor mij onbekende Amerikaan. In de tweede helft van het lopen moest ik ook wel gas minderen en was het vooral zaak de tweede plaats vast te houden.”

Dat lukte. Op 2,5 minuut van Chartier finishte onze landgenoot. Een schitterend debuut op de halve. ,,Al moet ik er dus nog eentje uit te zoeken om een echte halve te doen”, lachte Jorik, die tijdens de wedstrijd uitstekend gecoacht werd door zijn vriendin en door Marco van der Stel. Het interview met de collega’s van 3athlon.nl aan de finishlijn wimpelde hij af. ,,Een principekwestie”, is alles wat hij daarover kwijt wil, ,,Al vind ik het wel zuur voor de organisatie.”

Menno lag goed op koers voor een vijfde plek, waar hij in deze format ook best voor tekende. ,,In de tweede helft van het lopen was ik leeg en was het overleven. Ik zag nog twee man voorbij komen, jammer.” In de einduitslag staat de als Spanjaard vermeldde Menno Koolhaas als zesde, vier minuutjes na Jorik. Tussen hen in zaten behalve ‘bronzen’ Robbie Deckard ook favoriet Braden Currie en de Spanjaard Roger Mana nog.

Jorik, Menno en ook Marco blijven aan de Catalaanse kust, want volgende week starten ze alle drie in de Europe Triathlon race van Barcelona. Menno: ,,Ik ga van kort naar lang en weer naar kort en dan weer naar lang. Volgende week eens kijken hoe ik er internationaal op het korte werk voor sta, want dat is weer even geleden.” Voor Jorik niet. Hij ging tot aan de Spelen het World Triathlon circuit af net als Marco. De laatste kondigde vorige week zijn afscheid als pro-triatleet aan. Jorik lachend: ,,Vandaag heeft ie alvast zijn nieuwe baan als coach prima vervult. Hij mag blijven.”

Els Visser eveneens prachtig tweede

Het bleef in Salou voor de Nederlanders niet bij de zilveren plak voor Jorik, want even later haalde ook Els Visser een prachtige tweede stek. Achter de ongenaakbare Lisa Norden was Els de betere loper op de halve marathon ten opzichte van concurrente Lucy Hall. Zo kreeg ook het vrouwenpodium een schitterende bezetting met Norden (Olympisch zilver in Londen), Visser en Hall. De race werd geopend door de Spaanse furie Sara Perez Sala. Een kwart minuut later mocht Lisa Norden haar stalen ros bestijgen en Els lag toen derde.

De Zweedse toptriatlete was op de fiets van uitzonderlijke klasse. Liefst zes minuten voorsprong nam ze op Els, Sara en Lucy. De wedstrijd was feitelijk beslist, want nu Norden weer pijnvrij kan lopen gaat ze ook op dat onderdeel hard. Harder dan de concurrentie waarvan Els toch mooi naar een tweede plek liep. Sara Perez Sala viel terug en Emma Bilham kwam juist naar voren. Aan de meet waren de verschillen aanzienlijk: Els lag 7.52 achter op Lisa, Lucy volgde op 8.33 en Emma was vierde op 9.03. De vijfde plaats ging naar Alexandra Tondeur weliswaar al op 12 minuten van Norden. Els gaf na afloop bij onze collega’s aan erg blij te zijn terug op het sterke niveau van voor haar ‘Covid-periode’, waardoor ze het WK in Almere moest missen. Na de winst in Brouwersdam in een sterk veld tweede op Challenge Salou; dat is inderdaad het bewijs dat ze er weer staat. Op naar de volgende uitdaging: Ironman Zuid-Afrika op 21 november!

(foto’s Challenge Family)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.