NK duathlon Almere: Daan de Groot pakt verwachte titel, Diede Diederiks verrast ermee – WTJ 2044

ZATERDAG – Hij is sinds een paar jaar ’s lands beste duatleet en dat werd vanmiddag in een zonovergoten Almere nog eens bevestigd: Daan de Groot mocht zich laten huldigen als Nederlands kampioen run-bike-run. De titel bij de vrouwen daarentegen was enigszins verrassend: niet Ann Schoot Uiterkamp, maar Diede Diederiks gaf nog maar eens extra glans aan een toch al formidabel seizoen.

Veel zon, strakblauwe hemel boven de Flevopolders maar evengoed wel wind op de dijken van diezelfde polder. Niet voor niets is Flevoland de polder met de meeste windmolens. Juist op het fietsonderdeel maakten Daan en Diede de beslissende demarrage op weg naar de titels, de laatste voor dit seizoen vanuit de NTB. Start2Finish had ’s ochtends de organisatie van de tijdrit al achter de rug, ’s middags kwam het looponderdeel erbij.

Daan, Thomas en Matthijs meteen weg

In de aanvangsrun was Daan met Thomas Cremers en de steeds beter presterende Matthijs Weijkamp (winnaar Nijkerk en Helmond) vertrokken om zo snel mogelijk aan het fietsen te kunnen beginnen. Daarachter volgden tegenstanders als Luc Essink, Robert de Korte en Wouter Dijkshoorn. Titelverdediger Yennick Wolthuizen verloor 50 seconden op het lopen, normaliter zijn specialiteit. Maar Yennick was dan ook lang uit de running.

(Foto: Start2Finish/3athlon.nl)

 

Op het fietsonderdeel trok Daan stevig door. Hem volgen was geen optie voor Thomas en in mindere mate voor Matthijs. Robert de Korte kon nog enigszins dezelfde snelheid onderhouden en alleen Bram Smit won tijd op Daan, zodat in de tweede wissel de kampioen van 2018 met bijna een minuut voorsprong op Bram Smit aan de afsluitende run kon beginnen. Robert was daar nog derde kort daarna gevolgd door Matthijs en Wouter. Yennick bleef zo rond de zesde positie bungelen met Thomas in zijn nabijheid.

Daan comfortabel op de slotrun

Zo begon voormalig Europees kampioen Daan de Groot comfortabel aan de tweede run, wetende dat de grootste dreiging niet van oud-wielrenner Bram Smit zou komen (Daan was trouwens vroeger ook coureur). De verschillen liepen dus nog een beetje op tot 1,5 minuut voorsprong. Daan was een tevreden mens, had zich al snel verzoend met z’n vierde plek in Zofingen een paar weken terug maar bleef verder bescheiden over zijn titel. ,,Als Thomas er echt vandoor gegaan was en ook hard was blijven fietsen, was hij de beste geweest. Daar maak ik geen punt van”, aldus de winnaar voor de camera’s van onze collega’s van 3athlon.nl

Bram Smit greep mooi het zilver en het brons ging toch nog naar Matthijs Weijkamp. Robert de Korte viel immers nog terug in de tweede run en moest behalve Matthijs ook Wouter Dijkshoorn nog langszij laten gaan. Yennick was tevreden met zijn zesde plaats bij zijn come-back en vervolgens maakten Luc Essink, de goed gelopen Juul van de Kruijs, Izak Hanse en Thomas Cremers de top tien compleet.

Titels in masters-categorie o.m. Gerard van Lent

Andere titels gingen bij de mannen naar: Wouter Popta (M40), die Emiel Pieterse en Casper Kwakkel achter zich liet. De M45 liet ee boeiend duel zien met Bart Pinkse als winnaar, Pascal Valentijn op zilver en Roy Sparenburg brons. Het mannen 50-podium bevatte Dennis Koomen, Theo Fuhler en Eddy van Leeuwen. De M55 gingen zelfs nog sneller dan de M50, maar dat kwam omdat Hans Bader en Cyril Mica elkaar tot het uiterste dreven. Hans trok uiteindelijk aan het langste eind, niet voor het eerst overigens. Brons ging op gepaste afstand naar Henk van de Riet. Voormalig Hawaii-ganger Raymund Prins greep de titel bij de M60. Hij liet Ruud van Herp en Marc Dunnewijk achter zich. Een bekende winnaar bij de M65: Gerard van Lent, dit jaar nog op de Spelen van Tokyo als coach van marathonloopster Jill Holterman. Gerard deed in de jaren 80/90 triathlons, ging zich vervolgens weer helemaal toeleggen op zijn oude liefde hardlopen en ging coachen. Ook de successen van bijvoorbeeld Irma Heeren komen op het conto van Gerard van Lent. Hij versloeg in Almere zijn directe tegenstanders Dick Commandeur en Bart Mulders in die volgorde.

Ogen gericht op Ann Schoot Uiterkamp

De vrouwenrace dan. Met alle ogen gericht op Ann Schoot Uiterkamp had Diede Diederiks, ondanks haar sterke seizoen, toch een outsidersrol. Dat ze toch won, kwam zeker als een aangename verrassing. ,,Ik ben toch meer van het crossen, van het mountainbiken, eventueel van het wat langere werk.” Blij met een nieuwe titel was ze zeker, de vorige dateerde ook uit Almere: het NK crosstriathlon 2019.

Het was Ann, die de wedstrijd meteen openbrak en met anderhalve minuut voorsprong op Diede en Sophie van der Most de wisselzone op de kop van Almere-Haven bereikte. Het tweetal liet het er niet bij zitten en zette direct de turbomotor aan in de achtervolging. Sophie klampte niet al te lang aan, want de gemiddelde snelheid die haar Maastrichtse stadsgenote aan de dag legde was ook haar te machtig. Na 2/3e van het fietsparcours had Diede de anderhalve minuut weggepoetst. Enigszins verbouwereerd probeerde Ann aan te klampen. In de ogen van de jury iets te nadrukkelijk, want ze kreeg een tijdstraf van 2 minuten aan de broek wegens vermeend stayeren. Dat gaf wel meteen de doorslag voor het verdere wedstrijdverloop.

Diede op stoom voor nieuwe titel

Diede denderde door (een zogeheten ddd’tje) en greep de titel in net iets meer dan 2 uur wedstrijd. Twee minuten later maakte Sophie van der Most het Limburgse succes compleet met zilver. Voor Ann Schoot Uiterkamp was brons het hoogst haalbare. Andere deelnemers mengden zich overigens niet in de strijd om de medailles. Drie minuten na Ann volgde Marieke Brouwers op een vierde en Saskia van Vugt op een vijfde plaats van de in totaal 17 deelneemsters. Maaike Telkamp hield de Almeerse eer hoog met een zesde plek.

(Foto: 3athlon.nl)

Ook hier masterstitels en podia. Monique Verschuure, Krista Heije en Tonnie Haarbosch beklommen het podium bij de F40. Hun onderlinge tijdverschillen waren groot. In dat opzicht moest de F45 er harder voor werken. Sandra de Jonge, Liane van Egmond en Corina Knijnenburg pakten goud, zilver en brons. Ook redelijk dicht op elkaar zat het F50-klassemennt. Zonder wereldkampioene Yvette van Wegen dus, maar wel met Dorothe Vrieze, Audrey Breur en Ellen Zaal. Respectievelijk nationaal kampioene, tweede en derde.

De open race werd gewonnen door de Rus Andrii Kuzminskyi. Hij versloeg Maarten Borsten en Thom Egberts (niet de Studio Sport-man, er staat immers een T tussen). Hannah Meijs, Anita Verkerk en Adriana Suson vormden het podium bij de vrouwen open race.

De jeugd en junioren vormden dit keer de apotheose van de zonnige sportdag in Almere. De titel ging bij de jongens naar Niels van Lanen. Hij liet er geen twijfels over bestaan dat hij de beste duatleet van het land is. Valentijn werd op 1.40 minuut tweede en het brons ging naar noorderling Ivor Feunekes, die in zijn streek de ene na de andere overall-overwinning boekt. Bij de juniores ging de verdiende titel naar Aniek Mars, die zich ook al het hele seizoen goed van voren laat zien. De Zwolse rekende af met Merel Veltman en Femke Scheepers.

Altijd verrassende namen bij de jeugd, omdat de jongste aanwas veelal amper bekend is. De winst ging naar Jippe van Drogenbroek, hardloper uit Hilversum. Het zilver was voor Josh Garrone uit Sint Pancras en brons ging naar Maarten Beute. Het jongste meisjespodium tenslotte bestond uit Daphne Schenk – reeds tweede op het NK triathlon – , Zoey de Vries en Florence Koole.

(Featurefoto met dank aan 3athlon.nl)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.