IM Hamburg: door lekke band loopt Els Visser Europese titel mis; Berber Kramer EK; Dillo en Iedema winnen

ZONDAG – Topdrukte in de triathlonsport op deze zondag. Te beginnen met het Europees kampioenschap Ironman in Hamburg. Later dit jaar nog zo’n EK lange afstand, maar dan in Almere. In de Duitse stad was Els Visser uiteraard kansrijk, maar het pakte door een ‘flat tire’ anders uit. Op het moment dat dat gebeurde stoomde ze op naar de koppositie, die toen ingenomen werd door de Britse Fenella Langridge.

Met minder dan 20 kilometer te fietsen kreeg Els een lekke band. Eerder in de race kon ze nog net een valpartij vermijden met Sara Svensk. Er gebeurde dus van alles op dit open EK, want Katrina Matthews kreeg een DSQ achter haar naam vanwege een verkeerde inhaalmanoeuvre. Daar waar inhalen niet mocht dus, want Hamburg heeft geleerd van de fouten vorig jaar. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaanse Jackie Hering, de Europese titel ging naar de nummer twee Maja Stage Nielsen.

Op het zwemonderdeel was Langridge er al vandoor met Julie Iemmolo uit Frankrijk. Daar kwam Hering na 3 minuten uit het water, Els had 5.51 minuten achterstand. Gaandeweg het fietsen haalde Els de ene na de andere atleet bij. Ze lag al tweede na 80 kilometer en verkleinde haar achterstand op Langridge stelselmatig tot een crash met Svensk en de lekke band haar ritme verstoorde.

Als zesde op 11 minuten begon ze aan de marathon. Voor haar: Langridge, op 33 seconden Daniela Bleymehl, vervolgens op 1.35 Iemmolo en kort daarachter Stage Nielsen. Op 2.29 Jackie Hering en dan het grote gat naar Els Visser. Langridge hield de koppositie twaalf kilometer vast, daarna kwam Jackie Hering haar voorbij en een paar kilometer later ook Maja Stage Nielsen en Daniela Bleymehl.

De Deense wilde niets liever dan ook overall de winst pakken en daarmee de Europese titel meer glans geven. Maar ze rekende buiten de kracht van Jackie Hering, die in de slotfase nog een versnelling in petto had en uiteindelijk na 8.19.14 uur als winnares uit de bus rolde. Op 2.40 was het Maja Stage Nielsen, die Deens goud in de wacht sleepte op het EK en zilver ging in 8.28.09 naar Daniela Bleymehl. Langridge verloor tien minuten bij het lopen, pakte nog wel Europees brons. Els wist de schade te beperken, had ze de tien minuten bij de lekke band niet verloren was Europees goud denkbaar geweest. Nu werd ze vijfde overall, vierde op het EK. Haar 2.57.08 marathontijd was de vijfde van de dag. De als achtste finishende Deens Katrine Graesboll Christensen liep de snelste 42 kilometer: 2.5037 uur. Tussen Els en haar kwamen nog Julie Iemmolo en Laura Jansen over de finish. De Italiaanse Elisabetta Curridori finishte als negende. Erin Schenkels was nummer tien.

In de agegroupers werd bij de vrouwen ook gestreden om de Europese titels. Berber Kramer was van alle agegroupers in 9.23.22 uur de snelste en liefst zeven minuten sneller dan de Duitse Jessica Ittner en twaalf minuten beter dan Kristina Koepke. Een supertijd ook voor een master 40, waarschijnlijk is alleen het Spaanse fenomeen Gurutze Frades ooit sneller geweest. Prachtig zilver was er voor Katja Duurland en zo waren er nog drie top tien klasseringen. Cornelia Roth kwam vroeger nog voor Nederland uit, nu weer als Duitse. Ze won de F60.

De mannenwedstrijd ging nog harder, want hoewel het een agegroup-only race betrof was de Duitser Lars Wichert al na 7.50.42 uur klaar. Tweede werd de Australier Chris Beckmans in 7.55.55 uur, derde de Chinees Miao Hao in 7.58.04 en een topprestatie wederom van ’s lands beste agegrouper bij de mannen: Olaf van den Bergh: vierde in 8.05.32 uur. Hij werd er tweede M30 mee. Voor de mannen was het geen EK, dat komt later pas in Frankfurt. Zilver was er ook voor Stefan de Jong. Qua klassering deden Peter-Johan Dillo en Pieter Iedema het nog beter. Beiden wonnen hun master-categorie, resp. M50 en M60. Voor Peter-Johan zijn zoveelste internationale masterzege.

ZONDAG 2 JUNI: IRONMAN HAMBURG (DUI) EK VROUWEN
M:
4.Olaf van den Bergh 8.05.32 (2e M30)
Henk-Jan Verkaik 8.19.16 (6e M30)
Stefan de Jong 8.33.05 (2e M25)
Peter-Johan Dillo 9.37.06 (1e M50)
Sjirk Bijma 8.40.11 (10e M30)
Lars van der Meulen 8.43.20 (2e M18)
Jan Ettema 8.40.20 (10e M25)
Ardjan Swerink 9.09.14 (7e M45)
Guido Kwakkel 9.14.16 (10e M45)
Pieter Iedema 10.18.00 (1e M60)
V:
5.Els Visser
Berber Kramer 9.23.22 (1e F40)
Sophie Wooldrik 10.30.12 (6e F30)
Katja Duurland 10.32.27 (2e F45)
Cunera Koeleman 10.40.24 (6e F40)
Lisa Marlene Kuhlmann 11.12.34 (9e M25)
Cornelia Roth 12.19.19 (1e F60)

Hieronder de lekke band van Els:

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.