Column: Was de NTB-leus ooit niet: ‘Wij zijn triathlon?’

WOENSDAG – Tussen 1989 en 2015 was ondergetekende als het ware ook in dienst van de NTB. Mijn taak was elk weekend op zaterdag en zondag de uitslagen verzamelen, bij de grotere wedstrijden een wedstrijdverslag erbij en doorsturen naar ANP, Teletekst en de grote landelijke dagbladen Telegraaf, Volkskrant, AD, Trouw, Parool en soms ook naar de regionale kranten. Vrijwel elk weekend leverde het wedstrijdberichten op, soms met foto’s erbij. Eigenlijk veel meer dan tegenwoordig. Van het WK in Almere 2021 kwam ik slechts in 1 van genoemde kranten een 3-kolommertje tegen.

Regelmatig werd ik er op uitgestuurd om de contacten met Avro en NOS te onderhouden. Vaak met succes. Op de NK’s Olympische afstand was tot begin deze eeuw jaarlijkse Studio Sport aanwezig. Is niet meer. Na het WK Rotterdam 2017 (gelukkig live) heb ik de NOS niet meer gezien. O ja, dat dienstverband moet je niet al te serieus nemen. Voor 52 weekenden klaar staan, kreeg ik aanvankelijk 1000 gulden, in de eurotijd groeide het naar de geweldige bonus van 1500 euro op jaarbasis. Niemand, die nu nog taken voor de NTB uitvoert, hetzij het bondsburo, hetzij op de trainingscentra, komt voor 1500 euro nog het bed uit.

Money (vrij naar Pink Floyd)

It’s all about the money. Ik zie op de website van de NTB onder het kopje ‘de mensen’ dat het bondsbureau een bezetting heeft van 13 mensen. Even verderop de Technische staf: 23 mensen. Moeten allemaal betaald worden. Ik kreeg een declaratie onder ogen van 9000 euro van iemand, die een paar maanden de Facebook-pagina van de NTB moest bijhouden. Er is drie jaar geleden voor drie keer zoveel geld als begroot digitale apparatuur aangelegd op Papendal. Het NTB-bestuur staat erbij en kijkt ernaar. Bestuurt feitelijk op afstand, ik geloof dat de bondsdirecteur een behoorlijk mandaat heeft gekregen om te doen wat hem goeddunkt.

In dat klimaat met een almaar groeiende bond, nog altijd goedwillende sponsors (die zich misschien ook wel eens afvragen of de sport nog ooit eens op nationale tv komt, maar dat terzijde) ontstaat een soort vrijstaatje waarin iedereen maar een dotje doet. Tot de dag des oordeels komt. Tot de emmer overloopt en het ene na het andere schandaal naar buiten komt. Voor mij is het niet zo relevant of 3athlon.nl daar na drie jaar speuren als eerste mee naar buiten komt. Of dat Triathlonraadsleden Jan Stehouwer en Walter Pennekamp daar in 2019 of 2018 het bondsbestuur al mee confronteerden. Of dat Rob Barel bij zijn vertrek als NTB-bestuurder iedereen al met de neus op de feiten drukte. Ach, het gedonder begon in feite al met de komst van NTC-atleet 1, Luc van Es. Had ‘iets’ met Maaike Caelers en dat viel meteen niet goed bij de staff. Daarna is het, zoals in de beste families, altijd wel wat geweest.

NOC*NSF-regels omzeilen met A-statussen, onverantwoorde uitgavenposten, elkaar baantjes toespelen, dubieus selectiebeleid, een komen en gaan van triatleten op het NTC waar enkele jonge triatleten zich onder druk gezet voelden, spreekverbod enzovoorts. De lijst wordt steeds langer. Intussen wordt over drie dagen gewoon weer naar iedereen salaris opgemaakt. Zal iets meer zijn dan de 125 euro maandelijks op mijn rekeningetje destijds.

Oplossingen

Zullen we, in plaats dagelijks nog meer kwalijke zaken oprakelen die nog meer problemen en onrust veroorzaken, ook eens naar oplossingen gaan kijken?

Ik weet niet of onderzoeksbureau Fijbes met aanbevelingen komt, maar ik weet er wel een paar.

Ten eerste: verplaats het NTC van Sittard naar Papendal. Daar waar atleten van allerlei sportbonden bijeen zijn. Dat zorgt voor reflectie, feedback en stimulans om het net zo goed te doen als de buren van – ik noem maar wat – de atletiekunie. Weg uit dat geïsoleerde zuiden met alle respect voor de centen van Topsport Limburg. En wie niet intern wil, maar toch presteert op de NK’s gaat gewoon mee naar de internationale kampioenschappen. Selectie op basis van presteren niet op basis van vriendjespolitiek!

Ten tweede: NTB-bestuur, schrijf snel een algemene ledenvergadering uit. Jullie stilzwijgen is eens te meer een brevet van onvermogen. Laat nu zien dat je voor je leden staat en huur de grootste ruimte op Papendal af. Ja, dat wordt een emotionele bijeenkomst met harde woorden. Maar nu komen die harde woorden alleen vanuit ‘lastige journalisten’ en social media. Off-the-record sprak ik een bestuurder, die zei ‘we moeten even door de zure appel’. Neen, zo werkt het niet. Transparantie is in een democratisch land als het onze een hoog goed. Laat zien dat je open staat voor de eerlijke verhalen, zodat we de wilde verhalen kunnen filteren. De feiten moeten boven tafel. Dat kan niet als 1 persoon slechts mondjesmaat een statement uitvaardigt. Was de leus ooit niet ‘Wij zijn triathlon’? Dat wij-gevoel is ver te zoeken nu. Het NTB-congres kunnen we volgens mij even overslaan.

Ten derde: wees een beetje lief voor elkaar! Ik heb als nieuwsdiender de voorbije twee jaar al genoeg polarisatie meegemaakt. Moet het dan ook nog eens in onze sport? Atleten hebben de voorbije jaren op allerlei vlak fantastische resultaten laten zien als triathlonland tellen we weer mee. Daar zijn we als liefhebber trots op. Wees ook trots op jezelf, ga met alle selecties en staf een dag op de hei zitten en praat dingen uit, zodat we straks in Parijs, Los Angeles, Hawaii of waar dan ook weer kunnen vlammen.

Ten vierde: mag dit a.u.b. de laatste column zijn, die ik hieraan hoef te wijden? Die cappuccino begint me ook de keel uit te hangen.

 

 

Wim van den Broek (uitslagenservice NTB tikte ik er dan altijd bij voordat het A-viertje op de fax ging….)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Column: Was de NTB-leus ooit niet: ‘Wij zijn triathlon?’

 • 21/10/2021 om 08:45
  Permalink

  Dank voor het aanleveren van de uitslagen aan teletekst. Sinds 2O15 is 658 op teletekst maar matig gevuld. Daarvoor in het seizoen meerdere subpagina,s
  Teletekst was toen geruime tijd de snelste uitslagenbron ondanks het toen meer en meer in zwang rakende internet.

  Nogmaals dank

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.