Challenge Family prijst zichzelf; Preview op zes IM/70.3 met 208 NLers; Bond en NOC*NSF sluiten de rijen – WTJ 2058

WOENSDAG – Elkaar een beetje kietelen mag van tijd tot tijd best. Challenge Family doet het bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen op de jaarlijkse race-directors bijeenkomst, dit maal op Mallorca na afloop van de Challenge Peguera-Mallorca. De Awards werden in 2019 in het leven geroepen als blijk van waardering voor de hardwerkende organisaties binnen Challenge Family. Alles volgens het parool ‘alles voor de atleet’. De winnaars worden dan ook bepaald door de stemmen van duizenden atleten over de hele wereld.

Volgesn CEO Jort Vlam waren de Awards dit jaar extra speciaal omdat organisaties wedstrijden neerzetten vaak onder COVID-maatregelene. ,,Ondanks de extra gezondheids- en veiligheidsprotocols slaagden jullie erin de atleten te bieden waar ze van houden namelijk racen. We hadde liefst 18 pro-races dit jaar met de extra bonus. We zijn trots op onze teams en ook voor hen die geen Awards gewonnen hebben, is er de erkenning dat ze vol toewijding een Challenge hebben opgezet.”

 

De winnaars van de Challenge Family Race Awards 2021 zijn:

Race of the Year – Challenge Gdańsk, POL
Best Race Venue – Mogán-Gran Canaria, SPA
Best Swim – Challenge Almere-Amsterdam, NED
Best Bike – Challenge Kaiserwinkl-Walchsee, OOS
Best Run – Challenge Roth, DUI
Best Finish Line Party – Challenge TAI
Best Fans – Challenge Salou, SPA
Best New Race – Challenge St Pölten, OOS
Best After Race Food – Challenge Almere-Amsterdam, NED
Most Eco-Friendly – Challenge Roth, DUI
Most Family-Friendly – Challenge Riccione, ITA
Best Hospitality – Challenge Peguera-Mallorca, SPA

Vier Europese Ironman-races komend weekend

In het weekend gaan Ironmans vrolijk verder, ook in Europa. Twee dagen is het Ironman/IM 70.3 Cascais in Portugel. Zondag nog de IM 70.3 Costa Navarino in Griekenland en IM 70.3 op het Italiaanse eiland Sardinie. De meeste Nederlanders starten aan de Portugese kust.

Op de Ironman Cascais maar liefst 84 Nederlanders op de hele. Namen? David van Oosten, Tijn Huberts, Ramon Siljade, Niels Ros, Conrad Buurman, Maartje van Gestel en Lotte van Trigt. En terug van weggeweest Ron van der Pol. Inmiddels bij de M50. Meer routinier in het vak, zoals Alphons Stevens, Jim Hagesteinen Ijbele van Olst.

Geniale trio Menno-Jorik-Tristan

Hoewel de Ironman Sacramento California met het Supertrio Jan Frodeno, Gustav Iden en Lionel Sanders natuurlijk sportief gezien alle aandacht trekt zondag, is voor ons lande de Ironman 70.3 Cascais interessanter. Op zondag is dat namelijk wel een pro-race. En wie kunnen we daar verwachten. Het volgens Menno Koolhaas ‘geniale trio’ Jorik van Egdom, Tristan Olij en hijzelf. Met coach Marco van der Stel nog altijd in de buurt gaat het drietal het opnemen tegen een machtig veld. Ga maar na: Bart Aernouts, Jonathan Brownlee, Magnus Ditlev, Casper Stornes, Sam Laidlow, Nils Frommhold, Aaron Royle, Thomas Davis, Reinaldo Colucci, Adam Hansen and many, many more. Zestig pro’s maar liefst, hetgeen wel aangeeft hoe zeer en nog naar wedstrijden verlangd wordt.

Hoewel de drie Nederlanders trouw hun trainingen afwerken en taperen, gaat de berichtgeving in Nederland hen ook niet in de kouwe kleren zitten. Menno: ,,Ik probeer me te focussen op de wedstrijd, dus lees bewust niet alles wat er over ons gezegd en geschreven wordt. Ik heb acht jaar in het NTC gezeten, maar ik lees nooit eens wat er allemaal wel goed gaat. Wat Adrie Berk daar voor ons allemaal gedaan heeft, is onvervangbaar. Ik weet precies welke twee triatleten met de A-status verhaal naar buiten zijn gekomen, maar vervolgens wordt alles voorgelegd aan het NOC*NSF met als gevolg dat de funding wellicht stopt. Straks heb je helemaal geen Olympisch niveau meer in Nederland, is dat wat we willen?”

 

In de twee Portugese races 131 Nederlanders

Bij de vrouwen Nikki Bartlett, India Lee, Manon Genet, Lucy Hall. Julie Derron, Anna Watkinson, Kimberley Morrison en – deels namens Nederland, maar vooral UAE – Leanne Fanoy. Ook op de halve afstand komen nog een 63 Nederlanders uit, zodat totaal in Portugal 131 vaderlandse triatleten verblijven voor de halve of hele in de hoop zich te kwalificeren voor hetzij het WK St. George, hetzij het WK Hawaii.

Dan is er Griekse IM 70.3 in Costa Navarino. Vorige week al twee wedstrijden in Griekenland, nu dus weer een grote. Van Nederlandse zijde doen o.a. Manon Peters en Jim Doornbosch mee. In totaal 17 Nederlanders aan de start. De IM 70.3 Sardegna doet ook een stevige duit in het zakje met liefst 59 Nederlandse triatleten op het eiland. Niet per se hele snelle atleten of het moet Gijs van Vuuren zijn.

Op de Ironman Waco stond aanvankelijk als enige Nederlander Kyra Meulenberg te boek. Maar de twee weken in quarantaine, de vliegreis enzovoorts werden de Utrechtse net even te veel, zodat ze voor Ironman Alcudia Mallorca koost, waar ze dede agegrouper werd. En de Ironman Sacramento California bevat wel een wereldveld, maar zonder ‘dutchies’.

NOC*NSF: Geen redenen beleid voor status te bekritiseren

Eindigen we toch maar weer met het volgende NTB-statement, geplaatst door algemeen directeur Rembert Groenman. Wiuj hebben ons niet zozeer met de A-statussen discussie bezig gehouden. omdat atleten er niet bij ons over begonnen. Het wordt ook een welles-nietes verhaal, want nu sluit het NOC*NSF zich aan bij het standpunt van de NTB. Kunt u het nog volgen of bent u inmiddels ook enigszins murw geslagen over al dit nieuws, waar de sport zelf niet veel beter van wordt? Met alle respect overigens.

Na eerdere communicatie over de verlening van A-statussen, is er nog steeds onrust over dit onderwerp. De Nederlandse Triathlon Bond wil graag nogmaals bevestigen dat een A-status niet te koop is, in tegenstelling tot berichten in de media. De bewering dat de verlening van A-statussen aan sporters van de NTB niet rechtmatig verlopen zou zijn, berust niet op waarheid. De toegepaste procedure is transparant, volgens de NTB-reglementen toegepast, afgestemd met NOC*NSF en op vergelijkbare wijze gehanteerd bij meerdere sportbonden. De afgelopen dagen is hierover nauw contact met NOC*NSF geweest, waarbij NOC*NSF nogmaals bevestigd heeft dat zij in het geheel geen reden zien om onze verklaring te ontkrachten. Woordvoerder Geert Slot van NOC*NSF: “Wij hebben geen redenen om het beleid over en de uitvoering van het voordragen van sporters voor een status te bekritiseren.”

Als onderdeel van onze inspanning om alle processen die nu onder een vergrootglas liggen waar mogelijk te verbeteren, wordt op korte termijn met NOC*NSF gekeken naar de interne en externe communicatie over de wijze waarop bepaald wordt welke sporter voor een ‘aanwijs status’ bij NOC*NSF wordt voorgedragen.

Arnhem, 21 oktober 2021

Rembert Groenman, algemeen directeur

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.