In memoriam Tom Dimmendaal; Eerste WT-races 2022 bekend; Parijs – WTJ 2057

DINSDAG – Ik hoop eigenlijk dat Tom Dimmendaal van al dat nare tri-nieuws de afgelopen dagen niet al te veel heeft meegekregen. Zeker weten doe ik het niet, want tot het laatst had Tom oog voor alles en iedereen. Vandaag is hij overleden, dertien dagen na zijn 58e verjaardag. Het maakt nederig en klein en meer dan ooit baal ik van de toestanden, die de Nederlandse triathlonsport nu teisteren. Je kunt niet alles relativeren, en ik weet ook wel de wereld draait altijd door, maar op dit soort momenten denk ik: mag het even een toontje lager?

Bij de dood van deze bijzondere man past vooral stilte, respect en dankbaarheid dat we Tom hebben mogen leren kennen. Tom werd geboren in Eibergen op 6 oktober 1963, hij woonde al geruime tijd in de hoofdstad, getrouwd en twee kinderen. In de jaren 80/begin 90 is hij een van ’s lands beste triatleten. Hoogtepunt was zijn derde plaats op het Europees kampioenschap halve afstand achter Rob Barel en Didier Volckaert, maar voor ruim 250 andere internationale toptriatleten. Jaarlijks pakte Tom wel een paar overwinningen mee. Zes keer nam hij deel aan de Holland Triathlon van Almere, de laatste keer was dat in 2005.

Op zijn verjaardag namen we de bio/prestatielijst van Tom op in onze Atleten Hall of Fame als een soort eerbetoon, waar hij zelf ook nog eens op kon terugblikken. Een uitermate verraste en dankbare reactie volgde, maar de eer was geheel aan onze kant. Na nog wat contact over en weer werd schrijven en praten moeilijker voor Tom. En vanochtend liet broer Hans aan ons en leden van De Dolfijn weten dat Tom was overleden. Rust zacht. Zijn vrouw, kinderen, broer Hans, verdere familie en iedereen die hem kende: ontzettend veel sterkte en kracht gewenst om dit grote verlies. Tom Dimmendaal was een hele grote triatleet. Het zou goed zijn als we de wegbereiders van onze sport iets meer koesterden (maar dat is een persoonlijke cri-de-coeur).

Internationale kalender begint zich te zetten

Wie volgend jaar veel grote internationale toppers naar zijn/haar wedstrijd wil halen, houdt rekening met de internationale kalender. World Triathlon heeft inmiddels wat eerste data van grote races vastgelegd. Het is trouwens dit jaar nog niet klaar, want op 5 november verzamelt de wereldtop zich voor de nieuwe cyclus World Triathlon Championship Series in Abu Dhabi. Abu Dhabi is trouwens aan het eind van de Series ook de Grand Final, maar daarvan staat de exacte datum in 2022 nog niet vast.

World Triathlon Championship Series:
5 nov 2021 – Abu Dhabi, UAE
14-15 mei – Yokohama, JPN
11-12 jun Leeds, GBR
25-26 jun Montreal, CAN (WK sprint)
9-10 jul Hamburg, GER
22-23 okt Chengdu, CHN
Abu Dhabi, UAE (Championship Series Final)

Mixed Relay:
11-12 jun Leeds, UK
25-26 jun Montreal, CAN – World Championships
9-10 jul Hamburg, GER

World Triathlon Cup:
12-13 mrt – Miyazaki, JPN
30 apr – 1 mei – Haeundae KOR
7-8 mei – Osaka, JPN
28-29 mei Arzachena, ITA
18-19 jun – Huatulco, MEX
27-28 aug – Bergen, NOR
3-4 sept – Valencia, ESP
10-11 sept – Karlovy Vary, CZE
24-25 sept – Weihai, CHN
1-2 okt – Tongyeong, KOR
29-30 okt – Miyazaki, JPN

Para Triathlon:
14-15 mei Yokohama, JPN – World Triathlon Para Series
11-12 hun Besancon, FRA – World Triathlon Para Cup
18-19 jun – A Coruna, ESP – World Triathlon Para Cup
6-7 aug Swansea, GBR World Triathlon Para Series
Abu Dhabi, UAE – World Championships

Winter Triathlon:
5-6 feb Andorra, AND – Winter Triathlon World Championships

Grote evenementen zijn volgend jaar ook de Commonwealth Games in Birmingham (GBR) 30-31 juli, waar ook de World Games voor duathlon (7-17 juli) zijn. Verder het EK Munich (GER) op 13-14 augustus, de Asian Games in Hangzhou in september. De wereldkampioenschappen voor studenten zijn in het Braziliaanse Maceio van 10-12 september. Opvallende nieuwkomer: het Noorse Bergen. Maar logisch met een Olympisch kampioen – Kristian Blummenfelt – in huis.

Wanneer doet Parijs mee?

Parijs staat (nog) niet op de internationale kalender. Meestal probeert World Triathlon de lokale organisatoren in de jaren vooraf alvast een internationale race te laten houden. Parijs had twee keer een World Cup[ in huis in 1991 en 1996. De Franse hoofdstad heeft nog steeds een wedstrijd, maar die heeft vooral een nationaal karakter. Legendarisch was de race in 1989 toen de beste Europese triatleten duelleerden onder de Eiffeltoren. Yves Cordier werd in de laatste honderd meter voorbij gelopen door Rob Barel, die er zijn 100e triathlon deed. In de snelheid was Rob nog zo helder van geest zijn startnummer 001 om te draaien, zodat er honderd stond. Nick Marijnissen werd na het zwemmen in de toch wel smerige Seine twaalfde. Zijn ouders vierden hun zilveren bruiloft met een bus vol Westbrabantse supporters en een weekeindje Parijs. Nick was ziek opgestaan, wilde niet starten tot hij al die bekenden zag. Waarschijnlijk krijgt Parijs in 2023 een Olympic Test Event.

Voor de Spelen in Parijs zijn al wel de Technical Delegates aangewezen: Laura Patti uit Italie, Felix Molina uit Mexico en Thanos Nikopoulos uit Griekenland. De laatste is dat ook tijdens de Paralympics in Parijs en ook dit jaar was Thanos in Tokyo op beide Spelen als TD actief. Nog geen Nederlanders dus, maar wellicht bij de officials. Ook voor de Atletencommissie voor World Triathlon hebben zich dit maal geen Nederlandse atleten gekandideerd. Eerder maakte Rachel Klamer er deel van uit. Namens Belgie hoopt Claire Michel een plekje te veroveren in die commissie.

Afrikaanse titelstrijd Windhoek

World Triathlon had trouwens 1 wedstrijdje afgelopen weekend. De Afrikaanse duathlon kampioenschappen in Windhoek, een bekend trainingsoord voor TeamNL. De titels gingen naar Jean-Paul Burger en Risa Dreyer, beiden Namibiers. In Oman beginnen volgend jaar trouwens de World Duathlon Series.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.