Gun de atleten voor de WK’s een rustige aanloop; Preview Ibiza Half; World Cup Korea; Blessures Marten, Els, Podcast Tom & Joe – WTJ 2059

VRIJDAG – Het lijkt hier en daar een prestigestrijd geworden. We rusten niet vooraleer de oorlog is gewonnen en de vijand zich overgeeft. Dat de wereld zakelijker, harder en grimmiger is geworden weet ik ook wel. Maar is er nog een mogelijkheid dat we even de wapens neerleggen en langs meer diplomatieke weg naar een oplossing gaan zoeken? Elk statement, elke tweet, elke nieuwe anonieme bron, elk uur melden dat het onderzoeksrapport nog niet is uitgelekt. Het mag hoor, we leven in een vrij land. Ik waarschuw alleen maar voor overkill. Ik ken triatleten, die inmiddels murw geworden zijn van het hele welles-nietes-verhaal. En dan schieten de talloze berichten waarin NTB en NTC aan de kaak gesteld worden misschien wel hun doel voorbij.

Het zal wel tegen dovenmansoren gericht zijn, want wie op ramkoers ligt is moeilijk te stoppen. Wat ik me wel afvraag is of anonimiteit nog zinvol en houdbaar is. Aan het begin van deze hele affaire misschien wel, maar toen Charissa Zijlstra, Renate Timmerman en Maikel Zuijderhoudt met hun verhalen naar buiten kwamen, was het hek toch wel enigszins van de dam. Uit angst voor represailles niet meer geselecteerd te worden, zouden de huidige NTC slechts anoniem hun verhaal durven doen. Ik mag toch aannemen dat we niet meer in de Middeleeuwen leven. Wie nu zijn mond open doet en vervolgens uit de selectie wordt geknikkerd, wordt meteen opgemerkt door de media. Daartoe ligt de hele kwestie al genoeg onder een vergrootglas en terecht. Staf en bond kunnen zich geen misstap meer permitteren. En doe je je verhaal liever niet bij de media, dan gaat het langs het Veiligheidscentrum of een vertrouwenspersonen.

WK Junioren tri- en duathlon komen er nog aan

We kunnen ook met z’n allen afspreken dat het diepste dal is bereikt en dat we proberen daar nu zo goed mogelijk uit te komen. Er staat een aantal topatleten nog een paar zeer belangrijke wedstrijden (WK tri en RBR junioren bijvoorbeeld). Ik snap dat bepaalde zaken opgehelderd moeten worden, maar zullen we de sporter zijn/haar ding laten doen zodat ze zich enigszins rustig kunnen voorbereiden op de nog komende internationale confrontaties. Dank alvast, namens Mitch, Gjalt, Jesse, Niels, Valentin, Mischa, Timo, Tymon, Sonja, Barbara, Robin, Luna en Willemijn. Onder anderen. Geef ze het plezier wat ze al die jaren hadden/hebben in de sport (zie foto) weer snel terug.

Ironman California met Matthew de Vroet (?)

We noemden gisteren vooral de Ironmans en Ironmans 70.3 van het weekend. Bij Ironman California ligt de nadruk op de grote drie Jan Frodeno, Gustav Iden en Lionel Sanders. Maar evengoed kunnen Rasmus Svenningsson, Boris Stein, Cameron Wurf en Tim Reed doordringen tot het podium. Uit de pro-list halen we nog wel Nederlander Matthew de Vroet, dit seizoen al in diverse wedstrijden ingeschreven maar lang niet altijd werkelijk aan de start. We wachten af. Prijzenpot: 50.000 dollar en twee slots voor de pro’s voor het WK.

Ibiza Half

En nog een halve want op Ibiza is de Ibiza Half. Aan de wedstrijd doen sowieso de twee Weespse triatletes Julia de Leeuw en Paula van der Pouw-Kuiper, die er eerder al eens vijfde was. Maar toen was het mooi weer en de hele week schijnt het al te regenen. Hopelijk is het zondag droog en lekker Mediterraans weer. Mooi weer mag het zondag ook in Nederland zijn als die duizenden lopers (waaronder veel triatleten) weer van start gaan voor de NN Marathon Rotterdam. Voor het eerst in de 40-jarige geschiedenis van het evenement in oktober, terwijl dus over een half jaar al weer de volgende editie door de stad trekt. We gaan maar eens een kijkje nemen naar dit toekomstig parcours….

World Cup Korea

World Triathlon heeft de World Cup in Haeundae Korea, het land van die sinistere Netflix-serie Squid Game. Geen Nederlandse deelname. Als we de startnummers mogen volgen zijn de laagste nummers de favorieten. Dan hebben we het bij de mannen over Takumi Hoyo, Felix Duchampt en Jumpei Furuya. En bij de vrouwen over Nina Kishimoto, Zsanett Bragmayer en oud-Europees kampioene Beth Potter. Zij zijn de hoogst geklasseerden op de World Ranking, maar je ziet het vaak in de eerste maanden na de Spelen: de grote toppers ontbreken.

Blessures of hard werken in offseason

Weekend voldoende voorbeschouwd. Voor sommige triatleten zit het seizoen er vroegtijdig op. Een wat knullige val met de fiets voor Marten van Riel en daarmee zijn elleboog gebroken. Dus op de bank thuis, Welcome in the Riel World!

En Els Visser bijvoorbeeld werd vorige week geraakt door een auto tijdens een fietstraining. Ze brak haar enkel, maar haar humeur lijdt er niet onder als je de foto’s van Els in het gips mag geloven. ,,It is what it is, it can always be worse, and we keep smiling.” zo postte Els. Eigenlijk heeft ze gelijk: kniezen helpt niet, je kunt er toch niets aan veranderen. Zelden iemand gezien die zo vrolijk kijkt bij het in het gips zetten trouwens!

Geen Ironman Zuid-Afrika, ook niet voor Tom Oosterdijk trouwens. We spraken Tom ondanks toen ie met zijn twee broers hard aan het werk was in de Twentse Sapmobiel oftewel groencentrum Buuse ’t Niej’nhoes. ,,Nadat Hawaii definitief was gecanceld heb ik even een reset ingesteld en Ironman Zuid-Afrika met potlood ingevuld. Kort daarna was ik even een tijdje ziek, kwamen de trainingen in gedrang en besloot ik het een off-season te verklaren. Meteen aangesloten bij mijn twee Twentse Sapbroeders op het seizoensbedrijf en dat is drie dagen in de week 40 uur werken. Dan kan ik dus echt niet trainen. Half zes ’s ochtends beginnen en uurtje of negen ’s avonds klaar. Dus da’s geen perfecte voorbereiding voor Zuid-Afrika. Dan begin ik november weer volle bak training voor een eerste wedstrijd ergens in februari.” Lachend: nu hard werken, maar ja er moeten ook centen in de la komen.”

Nu Tom wat meer tijd heeft, kan ie ook met zijn beste vriend Jos Skipper een Podcast maken. Het voorfilmpje Triathlon Mockery Podcast belooft alvast veel. Ik ben geen echte Podcast-fan, maar voor dit enthousiaste tweetal ga ik beslist een uitzondering maken.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.