Resterende wedstrijden uit weekend; ongelukkige DSQ David in Cascais; Topmarathon voor tri/duatleten; NTB-bestuur wankelt – WTJ 2064

DINSDAG – De laatste tri-kruimels uit het weekend. Waco, Texas had net als Cascais, Portugal een dubbelprogramma oftewel Ironman 70.3 en Ironman. De halve afstand hadden we nog niet meegenomen. De winnaar was de Argentijn Martin Gallardo in 4.13 uur. Hij was zes minuten sneller dan de Amerikanen Brad Miles en Michael Cronert. Geen buitenlandse inmenging bij het vrouwenpodium: Beni Gras-Thompson won in 4.50 uur. Zes minuten daarna Irena Ossolo en kort achter haar Karen Monuszko. Totaal 1547 deelnemers. Exact 1 Nederlandse deelnemer en die staat hieronder.

24 OKTOBER: IRONMAN 70.3 WACO
M:
439.Marcel Schneider 6.22.51 (43e M50)

De Word Triathlon Americas Cup in de Mexicaanse stad La Paz. Een ongelofelijk warm bad daar, watertemperatuur 29 graden, buitentemperatuur 30 graden. Hittebestendigheid was dus voorwaarde. Maar er waren dan ook vooral triatleten die rondom de Evenaar wonen. De winst ging naar de Mexicanen met Irving Perez voorop, de nummer 45 op de laatste Spelen in Tokyo. Een volledig Mexicaans mannenpodium. Bij de vrouwen werd het nog doorbroken door een Japanse, maar ook daar ging de winst naar Mexico met Lizeth Rueda Santos.

Hele triathlon met 7 deelnemers

Het is altijd wonderlijk hoe de Amerikaanse HITS Series zich staande weten te houden, waarschijnlijk met middelen uit de paardensport want daar komt HITS oorspronkelijk vandaag. Toch bestaat het circuit al tien jaar. Afgelopen weekend was Palm Springs weer aan de beurt, meestal de finale van de series al gingen er dit jaar nog niet veel door. Het wonderlijke zit hem in het kleine deelnemersaantal: 7 atleten op de hele, 18 op de halve en dan is er nog een OD en sprint met ook niet meer dan honderd atleten. Het lijkt me zo veel moeite voor zo weinig deelnemers, maar goed het wedstrijdaanbod blijft. Wetende dat er nauwelijks prijzengeld is, zal het wel niet snel drukker worden. De hele werd gewonnen door Alan Goecke in 10.25.25 uur. De Amerikaan versloeg de Canadees Pierre Letourneau (10.37) en zijn landgenoot Chris Lloyd (10.48). Een vrouw aan de start: Abigail Whitaker, ze finishte in 11.40.43 uur.  De halve was voor Elias Salazar en Katie Greer.

Nog even terug naar Ironman Cascais, want Rob Janssen kwam als 65e en laatste Nederlander binnen na 15.51.21, daarmee 1282e in de eindrangschikking. Er stonden maar liefst 75 Nederlanders aan de start, waardoor dus ook tien uitvallers. Onder hen Alphons Stevens, Ron van der Pol en de nestor van het veld Ijbele van Olst.  In de reeds door ons gepubliceerde lijst met Nederlandse winnaars blijkt dat een aantal atleten nog wat korter zijn gefinisht dan we aangaven. Zo is Lotte van Trigt 30e gefinisht in plaats van 34e en Geertje Zeegers 60e, Annemieke van der Wilt 79e en Maartje van Gestel 90e. Lotte gaat ons trouwens van een fraai blog voorzien na haar geweldig seizoen in eerst Kopenhagen en nu Portugal. Niet slechts voor een vrouw, die aanvankelijk door reuma amper uit de voeten kon…..

David kon penalty tent niet vinden

O ja, en inmiddels is niet David van Oosten, maar Niels Ros beste Nederlander gebleken op de Ironman Portugal. David is uit de uitslag genomen. We vroegen de Fries wat er gebeurde. ,,Ik ben helaas uit de uitslag gehaald, vlak voor het einde van het fietsen dubbelden we de mensen die hun tweede ronde in gingen. Ik was dus bijna klaar, nog een paar kilometer te gaan. Alles zat ineens op elkaar, enorm druk op het parcours en ik kreeg een draft penalty. Ik wist helaas niet waar de penalty tent was (dom van mij, had ik moeten weten) dus ik fietste er zo voorbij. Toen in transitie vroeg ik of ik de penalty tent gemist had, maar de vrijwilligers wisten het ook niet. Dus bij de run stond ik in de penalty tent maar dit was dus te laat, dit had op het einde van het fietsen gemoeten. Op dat moment vermoedde ik al dat het te laat was. Ik deed verder toch niet mee om de podiumplaatsen hier, dus ik heb de race voor mezelf gewoon uitgelopen. Jammer maar het is niet anders.”

Drie Friezen naar Hawaii

Gelukkig kon het seizoen voor oud-motorcrosser David al niet meer stuk na zijn vierde plaats M30 op IM Kopenhagen en bij behorende Slot voor Hawaii 2022. ,,Cascais was voor mij vooral ook bonus, ik was na Kopenhagen geblesseerd geraakt maar wou deze race toch erg graag doen omdat ik wat meer Ironman ervaring op wou doen richting Kona volgend jaar. Dus dat is wel gelukt gelukkig.” David wijst ons op het Friese feestje wat volgend jaar op Hawaii kan losbarsten, want inderdaad hebben ook Jort van Zutphen en Menno Iedema zich gekwalificeerd voor het WK in oktober. Met een verwijzing naar de Frysman verheugt David zich alvast op een Zwaard gevecht op Hawaii.

Zoals bekend ook steeds meer bike-runs (180/42) naast de Ironmans. In die van Cascais deed Martijn de Jager mee. De Nederlander finishte als negende in 5.15.24 uur. Winnaar was de Belg Emmanuel Bruyneel in 3.58.20 uur. Snelste vrouw: de Duitse Claudia Lengfelder in 5.00.28 uur.

Tim wint crossduathlon Geel

Bij onze zuiderburen zijn de crossduathlon al begonnen. In Geel waren Tim van Hemel en Ellen Swaenen de besten, in de Reuzen van Wetteren steeg Simon Stevens met stip van een derde (2019) naar een eerste plaats. Hier was Sandy Janssen de Reuzin van Wetteren. Twee leuke races, die nog niet ontdekt waren door de Nederlanders.

Supermarathons voor Niels, Jardy, Marlene, Yvonne enz.

Als dan alle multisport-evenementen gecoverd zijn pellen we de driekamp vanzelf af en komen bij de Marathon Rotterdam terecht. Morgen nog een prachtig verhaal met Marlene de Boer en Yvonne van Vlerken, die samen naar supertijden liepen in de Maasstad. Marlene werd nota bene derde Nederlandse. En er waren nog meer tri- en duatleten, die schitterden nadat Lee Towers ze al zingend op pad stuurde. Verrassend waren zeker ook de sub 2,5 uur van Niels Esmeijer en wat dacht je van Jardy van den Heuvel? Eerste marathon in 2.31. Ijzersterk.

24 OKTOBER: NN MARATHON ROTTERDAM
M:
34.Niels Baljet 2.25.49
45.Niels Esmeijer 2.28.09 (met direct achter Niels mijn snelle collega Pim Bijl, 2.28.11)
55.Jardy van den Heuvel 2.31.35
98.Kevin Sleegers 2.38.37
164.Dennis van der Spoel 2.44.39
200.Tijmen van der Burgt 2.46.47
204.Erben Wennemars 2.47.43
Richard Bartels 2.47.54
217.Remko Vleerlaag 2.48.18
228.Youri Zoon 2.48.02
252.Crum van der Linden 2.50.13
265.Maurits Heikoop 2.50.34
Jelmer Keur 2.51.45
280.Joris de Boer 2.51.50
295.Kelvin van der Doe 2.52.39
324.Ruben van Zeijll 2.53.57
408.Ruben Crusio 2.56.01
436.Sjoerd Hermsen 2.57.14
508.Jaco van Buren 2.58.32
V:
10.Marlene de Boer 2.50.11 (3e NL)
13.Yvonne van Vlerken 2.53.59
15.Sanne Broeksma 2.55.15
47.Anne Zijderveld 3.13.41
79.Debbie Ammerlaan 3.21.40
123.Beatriz van Dijk 3.27.55

(Fotocredits: @erki67; Erik van Leeuwen)

 

Zeeland en Eindhoven

Gaan we dan nog even terug in de tijd dan waren er op de Kustmarathon Zeeland ook een paar scherpe tijden. Zoals Huub van Noorden 2.48.35 uur en Tim Kleinloog 3.18.37, Gert van der Vinden 3.21.05. Vervolgens was er de marathon van Eindhoven met ook daar een aantal tri/duatleten aan de start.

10 OKTOBER: MARATHON EINDHOVEN
M:
33.Michel Besseling 2.45.47
39.Finn Timmermans 2.48.00
76.Rudi van Houts 2.55.13
117.Ton Elie 2.58.34
V:
3.Marieke van der Vegt 3.02.44
5.Eefje Ottevanger 3.11.11

NTB-bestuur beraadt zich over haar positie

Tot slot: insiders beweren dat het rapport van Fijbes Consultancy & Training waarin het reilen en zeilen van de NTB en de praktische gang van zaken op het NTC Sittard wordt doorgelicht beslist impact zal hebben op de toekomst. Het bestuur heeft de rapportage onder ogen gekregen. Het geeft een beeld van hoe het er de laatste twee jaar aan toe ging op zowel het bondsbureau als de Trainingscentra. Het NTB-bestuur zal naar alle waarschijnlijkheid op 3 november ten aanzien van de Triathlonraad verantwoording afleggen. Nu al wordt gefluisterd dat het hele bestuur die avond haar conclusies trekt en zal opstappen. Het worden nog een paar spannende weken. De rapportage is tot op heden niet openbaar en ook niet beschikbaar voor de pers.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.