Jawad schrijft geschiedenis voor Marroko: eerste WC-zege Tongyeong. Potter wint ook; bescheiden rol NLers op WK Aquathlon – WTJ 2066

ZATERDAG – Nooit eerder stond een Marrokaanse triatleet (m/v) op het podium van de World Triathlon Series of een World Cup. Slechts drie keer haalden Marrokanen een podiumplaats op een African Cup (continentale cup-race). Twee keer Mehdi Essadiq en een keer Jawad Abdelmoula. Essadiq mocht dit jaar naar de Olympische Spelen van Tokyo. Hij finishte als 45e. Maar de primeur van eerste World Cup-zege voor Marroko gaat naar Jawad Abdelmoula, 27 jarige voormalig middenafstandsatleet. Geboren in Rabat, maar woonachtig in de Franse Vendee. Daar is hij via de atletiek eerst aan duathlons begonnen en vervolgens pas dit seizoen triathlons. Vandaag was hij de sterkste in de World Cup van Tongyeong, toch een klassieker van formaat.

Snelle leerling Jawad, straks al op Olympisch podium Parijs?

Jawad leert snel. Vorige week in Haeundae miste hij de slag nog bij het zwemmen en finishte als 24e. Vandaag verloor hij weer een halve minuut in het water, maar door slim met de groep mee te fietsen en een vlijmscherpe 14.58 op de 5 kilometer neer te zetten, kwam de overwinning bij Abdelmoula. Voor het eerst klonk de Hymne Cherifien, het Marrokaanse volkslied op een World Cup-race. Ik denk dat het niet de laatste keer zal zijn. Opvallend was nog het gat van negen seconden wat hij wist te slaan op deze sprint triathlon. De Italiaan Alessio Crociani – snelste zwemmer en ooit brons op de Youth Olympic Games – behaalde de tweede plaats, ook hij keek even op toen Jawad langszij kwam. Brons was er direct na Alssio voor de Spanjaard Sergio Baxter Cabrera. Vierde werd de nestor van het veld, de Italiaan Michele Sarzilla, waarna de Australische favoriet Luke Bate de vijfde plaats innam. Ook de Hongaar Gabor Faldum werd korter verwacht, hij klasseerde zich als zesde.

Het startnummer van Jawad (30) zegt genoeg over de geweldige coup, die hij pleegde. De Marrokaan stond voorafgaand aan Tongyeong op een 230e plaats in de World Ranking, maar komt ongetwijfeld met stip de top 150 binnen. Zijn grote doel? Een podiumplaats op de Spelen van Parijs, zijn tweede vaderland! Met z’n 20en kwamen ze van de fiets, daar was de Noord-Afrikaan net op tijd bij aangesloten. Daarna was het ‘run power’. Met een pittige klim in zowel fiets- en als loopparcours moesten er sterke benen aan te pas komen. Die had de eerstejaars triatleet, die wel veertig keer over z’n schouder keek waar de rest bleef.

De temperatuur was niet in het voordeel van atleten uit warmere landen overigens. De watertemperatuur van 19.4 graden was nog wel te doen, maar de buitentemperatuur bleef op 16 graden steken. In de ochtenduren met de vrouwen was het overigens nog kouder: iets meer dan 13 graden.

Korea is voor Beth-Kate

Minder verrassend was de zege van Beth Potter, daarmee de Koreaanse Dubbel scorend: winst in Haeundae en Tongyeong. Net als vorige week was landgenote/trainingsmaatje Kate Waugh haar voornaamste concurrente. Was het verschil toen overduidelijk – bijna 25 seconden – nu zat er maar weinig ruimte tussen de Britse triatletes. Waugh capituleerde pas op het laatst en kwam 3 seconden te kort. Brons was wel van een andere atlete ten opzichte van Haeundae. De Hongaarse Bragmayer was er niet. De derde plaats ging op driekwart minuut van Potter naar Sandra Dodet uit Frankrijk. Ze liep wel harder dan de Engelse meisjes, want Dodet keek na het fietsen nog tegen een minuut achterstand aan.

Net als de meeste andere triatletes trouwens, want Potter en Waugh waren er samen tussen uitgeknepen. Kate Waugh wist dat, wilde ze kans maken op goud, ze op de fiets moest aanvallen. Dat lukt enigszins. Ze begon met 10 seconden voorsprong aan het lopen. Het was niet genoeg al kreeg Potter het ook niet cadeau. Beide triatletes waren trots op de behaalde resultaten in twee weken Korea, logisch natuurlijk. ,,Het voelde als twee trainingssessies met Beth.” aldus Waugh. Geen Nederlandse atleten in Tongyeong dit jaar.

Abu Dhabi volgende week

Volgende week wel vijf in Abu Dhabi voor de World Triathlon Championships Series te weten Jorik van Egdom, Menno Koolhaas en Donald Hillebregt en bij de vrouwen Rachel Klamer en Quinty Schoens. Opvallende afwezige: Maya Kingma.

Spaans en Frans succes op WK Aquathlon

Het WK aquathlon in En Anillo Extramadura Spanje dan. Met 28 deelnemers (elite/U23/junioren) waaronder twaalf Spanjaarden niet bepaald een afspiegeling van ’s werelds beste zwemlopers. Niet verwonderlijk dat de Spanjaarden goed scoorden. Goud was er voor David Castro Fajardo. Terechte winnaar overigens, een paar weken terug ook al de beste in de Europe Cup-race in Barcelona. Zilver ging naar Richard Varga, de wereldkampioen van Chicago 2015. Brons opnieuw voor een Spanjaard, de weinig bekende Ander Noain Lacamara, die overigens wel wereldkampioen der beloftes werd. Het was voor de tweede Nederlanders nog geen eenvoudige race. Roel Kwaaitaal kwam als 18e binnen op bijna drie minuten van de winnaar. Sam Kraaijeveld finishte op 3,5 minuut als 21e.

 

Beide Nederlanders moesten het vooral van de 5 kilometer lopen hebben. Na de kilometer zwemmen lagen ze nog op de voorlaatste positie. De 13e en 14e looptijd bracht de Nederlanders enigszins terug in de race. Varga was wel de snelste zwemmer, maar Castro hoefde slechts vijf seconden goed te maken. Dat lukte al bleek de veerkracht van routinier Varga groter dan verwacht. Met Castro en Varga stond sowieso de meeste ervaring op het podium.

Er stonden acht beloftes aan de start. Achter Noain Lacamara was Jimmy Lund uit het Engelse Keighley zilver. Brons ging naar de Fransman Hugo Winock. De elites weg gerekend stond Kijnani-atleet Sam Kraaijeveld op een zesde plaats in de beloftes eindstand. Op drie minuten van goud.

Het podium bij de junioren bestond uit de Zwitser Martin Sauser, de Hongaarse zoon van Peter, Marton Kropko en de Witrus Antoli Bukavets. De Zwitser stapt volgend jaar over naar de beloftes, Marton en Antoli blijven nog drie jaar junior.

Nederlands debutantenduo heeft het zwaar

De wereldtitel bij de vrouwen ging naar Francaise Margot Garabedian. Favoriete Sara Perez Sala scoorde zilver en brons was er voor Margareta Vrablova, juniore nog. Het podium bij de U23 bestond uit Laura Duron Morote uit Spanje, Sofiya Pryyma uit Oekraine en Esther Gomez Gonzalez uit Spanje.  Bij de juniores dubbel Slovaaks succes met Margareta Vrablova en Zuzana Michalickova. Brons dan weer voor Marta Kropko uit Hongarije. Inderdaad: zusje van en dochter van…

Twee Nederlandse vrouwen allebei debuterend op een WK. Het was nog geen eenvoudige opgave voor Maaike Vooren en Suzanne Brummel. Zat Maaike er bij het zwemmen nog goed bij in de middenmoot, op het looponderdeel moest ze nog een aantal atleten voor laten gaan. Voor Suzanne verliep de aquathlon precies andersom. Als laatste uit het water en nog wel een paar aardig loopnummer. Het kon niet verhinderen dat Maaike als zestiende en Suzanne als achttiende en laatste over de streep kwamen. Tough day at the office, zeggen we dan.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.