Ironman 70.3 Oceanside met sterke winnaars Kanute en Findlay; NTB vs Triathlonraad, week later – WTJ 2067

ZATERDAG – Twee jaar geleden won hij de 20e editie van Ironman 70.3 Oceanside. Twee jaar en een groot gedeelte pandemie later wint hij ook de 21e aflevering. De Amerikaan Ben Kanute ligt deze race dus wel. En halve afstanden sowieso wel, want al in 2017 was hij achter Javier Gomez de nummer twee van de wereld op de Ironman 70.3. Het meest bekend is Ben echter van zijn vier zeges op de Escape From Alcatraz, daarmee recordhouder. En ook wel van de keren dat hij in het gouden, zilveren of bronzen estafetteteam van USA zat op het WK Mixed Relay.

 

Weer een Deen op het podium

Verder kennen we hem nog uit Holten, waar hij ’s avonds laat nog een feestje bouwde op de Kalfstermansweide na zijn derde plaats in de editie 2013. We hebben hem alvast gevraagd volgend jaar terug te keren naar Holten. Maar goed, vandaag dus de volle winst in Oceanside, California waar 1500 triatleten aan mee deden. Het was toch weer een Deen, die Ben het langst wist te volgen. Geen Ditlev of Hogenhaug dit keer, maar Miki Morck Taagholt. Na het zwemmen en fietsen waarbij Kanute steeds de aanval koos waren ere nog twee die volgden: Taagholt en de Australische topzwemmer Sam Appleton.

De halve marathon bracht de beslissing. Taagholt verloor daarop dik twee minuten, Appleton iets meer dan drie. Maar ze bleven wel in die volgorde en dus podiumzeker. Ook de triatleten buiten de top drie genieten een behoorlijke reputatie: Chris Lieferman vierde, Jason West vijfde, Brent McMahon zesde en Ben Hoffman zevende bijvoorbeeld. De Brazilianen Igor Amorelli en Andre Lopes maakten de top tien compleet met daartussen op een negende plaats nog de dappere Amerikaan Dylan Gillespie als negende. Maar hij gaf wel kleur aan de race, door brutaal mee te gaan met de kopgroep van drie. Alleen bij het lopen moest hij dat bekopen.

Findlay kan vertrouwen op haar fietssnelheid

Ook een bekende winnares bij de vrouwen. De Canadese Paula Findlay. winnares van liefst vijf World Triathlon Series-races en inmiddels ook van een paar vermaarde halves (IM 70.3 Indian Wells, St. George en twee jaar terug nog Challenge Daytona), was ruim twee minuten eerder klaar in Oceanside dan de Britse Emma Pallant. Het brons ging naar de Zuidafrikaanse Jeanni Metzler met ruim zes minuten achterstrand. Mooie internationale podia dus met zes verschillende nationaliteiten.

Sterk zwemster uit Guam

Over nationaliteiten gesproken. De snelste zwemster kwam uit Guam, een eiland in de Filipijnenzee. Haar naam: Manani Iljima. Heel lang lag ze bij het fietsen niet meer op kop, maar uiteindelijk zou de Guamse toch nog achtste worden op zo’n 27 minuten van Findlay. De Canadese besprong haar tweewieler een halve minuut na Iljima als derde. De rossige Canadese mag er met name bij het fietsen graag op uit trekken. Na een langdurige blessuretijd in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen vertrouwt ze niet altijd meer op haar loopvermogen. Op de langere afstanden is de belasting echter minder groot.

Hoe dan ook, Paula keerde met zes minuten voorsprong terug in de wisselzone. Een vrij zekere marge voor de overwinning. Emma Pallant stroopte als tweede de mouwen op, haalde ook vier minuten terug van haar achterstand, maar strandde toch op 2.10 minuut van de 32-jarige Canadese. Daarna viel er al een groot gat (6.47) naar het brons van Jeanni Metzler-Seymour uit Zuid-Afrika (al stond er wel een USA-vlaggetje bij). De Amerikaanse vrouwen bleven dus buiten bereik van het podium met Danielle Lewis op vier en Grace Thek op vijf. De Australische Carrie Lester, bekend van haar Embrunman-zeges, finishte als zesde.

Ook twee Nederlanders aan de start. Globetrotter Jarno Lekkerkerker was de beste even boven de vijf uur. Hij werd er twaalfde M45 mee.

30 OKTOBER: IRONMAN 70.3 OCEANSIDE
M:
152.Jarno Lekkerkerker 5.05.13 (12e M45)
268.Erik Timpers 5.22.59 (29e M50)

World Cup paratriathlon met Brendan en Sander

In het Portugese Alhandra vinden zondag de Europese kampioenschap Relay voor clubs plaats. Twee prima Nederlandse formaties staan er aan de start. Vandaag was het al de beurt aan de paratriatleten om over hetzelfde parcours hun wedstrijd te doen. Twee Nederlandse deelnemers deden mee. Twee weken eerder waren ze ook in Alanya actief, maar nu was het startveld net even sterker. Brendan Bisschoff eindigde bij de wheelchair-triatleten op een zesde plaats. Hij finishte negen minuten na de winnaar, de Amerikaan Zachary Stinson. Brendan had de derde zwemtijd, vijfde tijd in de handbike en de zevende als wheeler. Bij de PTVI kwam het duo Sander Koomen en Daaf Plomp tot een zevende plaats. De winst ging naar de Fransman Thibaut Rigaudeau, negen minuten eerder. Als B2 waren Sander/Daaf derde geworden. Met 19 graden watertemperatuur en 23 graden buitentemperatuur is het goed toeven voor de triatleten in Portugal, waar volgende week ook nog het WK junioren op het programma staat.

Verwikkelingen NTB

Intussen hebben bestuurders en triathlonraad nog amper oog voor alle prestaties, die nog geleverd worden. Bij hen hangt het onderzoeksrapport van Fijbes & Consultancy als een zwaard van Damocles boven het hoofd. De laatste stand van zaken is een ‘update’ door algemeen directeur Rembert Groenman, te lezen op de site van de Nederlandse Triathlon Bond.

Het is inmiddels duidelijk dat er een vervolgonderzoek naar de sociale veiligheid op het NTC Sittard in het verleden gaat komen. Het rapport zou slechts de voorbije twee jaar bevatten. Of het in de recente periode rustiger was, valt moeilijk te zeggen. Niemand buiten de directie en het bestuur van de NTB kent de inhoud van het rapport en hen is geheimhoudingsplicht opgelegd. De verklaring van de NTB brengen we hierbij:

Update 

De directie en het bestuur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) hebben kennis kunnen nemen van het definitieve onderzoeksrapport over de huidige sociale veiligheid binnen het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC). Naar aanleiding hiervan zullen wij de komende dagen onze vervolgstappen en de wijze van communicatie bepalen.

Het is van belang dat we dit proces met de grootste zorgvuldigheid doorlopen. Ten eerste gaan we de direct betrokkenen van het onderzoek informeren. We doen dit bewust nadat alle atleten en coaches terug zijn uit Portugal en Abu Dhabi. Direct daarna informeren we ook de Triathlonraad. Aansluitend brengen we onze vervolgstappen breder naar buiten. Het laten uitvoeren van een vervolgonderzoek naar de sociale veiligheid op het NTC in het verleden maakt in ieder geval onderdeel uit van de te nemen vervolgstappen. Wim van Oijen, voorzitter bestuur, en ik zullen in de hiervoor genoemde bijeenkomsten het woord doen. In het belang van de zorgvuldigheid van het proces en een maximaal sociaal veilige omgeving voor de huidige atleten, geven wij -voorafgaand aan deze bijeenkomsten- geen verdere inhoudelijke informatie.

Arnhem, 30 oktober 2021
Rembert Groenman, algemeen directeur

Zorgvuldigheid is dus het sleutelwoord. Begrijpelijk, niemand kan zich nog een misstap veroorloven. Het informeren van de direct betrokkenen zullen de mensen van de staf van het NTC Sittard zijn en mogelijk ook de atleten. Dat doet de bond overigens pas nadat iedereen terug is van Portugal (WK junioren Quarteira op 6 november) en Abu Dhabi (WTCS volgende week 5 november). De selecties voor het WK duathlon of crosstriathlon hebben er kennelijk niks mee van doen.

Triathlonraad pas op 10 november bijeen

Het betekent ook dat de Triathlonraad nog niet op 3 november samen komt met de NTB, maar pas op 10 november, een week later. Overigens is van ontkenning over de ernst van de situatie bij de bond geen sprake. Het enige wat is tegengesproken is het reilen en zeilen met A-statussen waarin de bond gesteund wordt door het NOC*NSF. Alle bondsleden hebben zaterdagmiddag nog een mail ontvangen van de triathlonraad, die momenteel  bestaat uit Mi-Sook van den Bosch, Hans Geerts, Pim Kwaaitaal, Dirk-Jan Moes, Peter-Jan Mol, Carla van Rooijen, Karla Schipper, Jan Stehouwer, Carolien de Vries, Thomas van der Wal en Rien Wittenberg.

Aan de leden van de triathlonbond,

Wij vinden het van belang jullie te informeren over het volgende:
Sinds enkele weken is onze sport en de NTB in de schijnwerpers komen te staan over de situatie binnen het topsportprogramma van de NTB. De algemeen directeur heeft hier namens het bestuur vanmorgen een persbericht over laten uitgaan.

De Triathlonraad (TR) heeft een controlerende taak t.a.v. het bestuur. Hiervoor zijn uit 5 regio’s 3 leden per regio gekozen. Zoals op enkele media te lezen is geweest stond een vergadering van de raad gepland met het bestuur op 3 november aanstaande. Consequentie van het bericht van de directeur is dat wij als raad op 3 november nog geen inzage in het rapport zullen krijgen. Slechts een kleine vertrouwenscommissie uit de raad heeft inzage in het concept rapport gehad omwille van controle op het proces om tot een definitieve versie te komen. Om die reden wordt deze raadsvergadering verschoven naar 10 november. In die vergadering zullen wij het bestuur vragen verantwoording af te leggen over het gevolgde beleid.

Met vriendelijke groeten,
Triathlonraad

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.