WK crosstriathlon El Anillo voor Serrieres en Duvoisin. Vierde plaatsen Willemijn en Maaike – WTJ 2068

ZONDAG – Zo’n 2,5 jaar mocht Willemijn Fuite zich wereldkampioene crosstriathlon bij de junioren noemen. Dat is natuurlijk langer dan normaal, we kennen allemaal de oorzaak. Op 30 april 2019 liet ze zich kronen tot wereldkampioene in Pontevedra, een daverende verrassing. In Almere 2020 had ze haar titel willen verdedigen. Ook in 2021 lukte het niet om voor eigen publiek haar cross-kunsten te laten zien. Gelukkig kreeg het Spaanse El Anillo het nog voor elkaar om dit jaar toch nog een WK uit te schrijven. Het werd trouwens wel een modderballet daar.

Gelukkig was de deelname vandaag groter dan gisteren op het WK aquathlon. De junioren beten het spits af. Willemijn verloor een minuut bij het zwemmen, waar ze als zevende van de acht deelneemsters aan de kant stond. Op de mountainbike knokte ze zich terug naar een vierde fietstijd waarmee ze terug in de top vijf kwam. Ook met lopen wist ze zich aardig te handhaven, maar een podiumplaats zat er net niet meer in voor de Brabantse. Willemijn finishte als vierde op 4,5 minuut van de Italiaanse winnares Giulia Saiu, eerder dit jaar ook al Europees kampioene.

Zilver ging naar de Spaanse Maria Martin Alsonso op toch al een dikke minuut en nog een Spaanse haalde brons. Het thuisland haalt dit weekend veruit de meeste medailles op op deze WK’s, maar ze zijn dan ook gigantisch in de meerderheid. O ja, brons dus voor Zoila Sicilia Martin, de jongste van allemaal. De Spaanse meisjes hadden nauwelijks internationale ervaring, maar ze staan er wel. Willemijn kon haar laatste wedstrijd als juniore helaas niet met een volgende plak afsluiten.

Bij de jongens een bekende winnaar, want de Portugees Francois Vie was al aan zijn derde internationale titel toe dit jaar. Na de Europese titels crossduathlon en -triathlon nu dus de wereldtitel. Daar liet hij graag zijn thuiswedstrijd in Alhandra, waar hij twee jaar terug met z’n club nog Europees clubkampioen mixed relay werd, graag voor schieten. Vie werd op het podium ook omringd door twee Spanjaarden respectievelijk Joan Reixach Abril en Fernando Carmona Palacia.

Bij de elite mannen een dubbel Frans succes, zoals ook wel een beetje verwacht. Arthur Serrieres klopte zijn naamgenoot en eeuwige rivaal Arthur Forissier. Thuisfavoriet en ouwe rot in het vak Ruben Ruzafa Cueto liet zien nog niet afgeschreven te zijn. De 37-jarige Spanjaard – tien jaar ouder dan de beide Fransmannen – werd derde. Lukas Kocar en nog een Fransman Theo Dupras maakten de top vijf vol. Richard Varga – gisteren zilver op het WK aquathlon – werd vandaag zesde. Tim van Hemel kwam tot een achtste plaats en onze landskampioen Wouter Dijkshoorn finishte niet onverdienstelijk als vijftiende. Vooral bij het fietsen en lopen kwam hij goed mee. Hugo Jan Bosscher en Lucas Goene klasseerden zich als 26e en 27e.

Bij de vrouwen zaten de drie Nederlandse triatleten allemaal in de top tien, maar een medaille rolde er dit keer niet uit. Diede Diederiks werd na een lang en zwaar seizoen zevende. Maaike Telkamp negende en Romy Spoelder tiende op een totaal van 18 deelnemers. De titel ging naar de Zwitserse Louanne Duvoisin, tevens U23-wereldkampioene (net als vorig jaar trouwens). De Italiaanse Sandra Mairhofer scoorde zilver en Tsjechische Aneta Grabmullerova brons.

Laten we de elites buiten beschouwing dan finishen Hugo Jan en Lucas op een negende en tiende plaats U23 en scoren Maaike en Romy een fraaie vierde en vijfde plaats. Toch jammer dat er net geen brons in zat dit keer. De podia bij de beloftes bestonden de Italiaan Federico Spinazze, de Brit Frederick Webb en de Fransman Jules Dumas. Beloftewereldkampioene werd dus voor het tweede jaar Loanne Duvoisin. De Italiaanse Marta Menditto behaalde zilver en brons ging naar Marina Munoz Hernando.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.