Lange rustperiode heeft Jelle Geens goed gedaan: winst in Abu Dhabi, Menno 25e en Donald 35e – WTJ 2076

VRIJDAG – Tussen de politieke beschouwingen door met een schuin oog naar de wedstrijden in Abu Dhabi kijkend. De mannen sprintrace zit er al weer op. Het is voorbij voordat je er erg in hebt. Na iets meer dan 52 minuten was het Jelle Geens, die na Montreal twee jaar terug zijn tweede WTS-overwinning boekte. Jelle maakte er in 1 klap zijn seizoen nog enigszins goed mee. Corona speelde hem parten in de week voorafgaand aan de Olympische Spelen in Tokyo. Voor de relay was hij nog wel beschikbaar en later dit jaar gooide werd hij nogmaals uitgeschakeld.

Voordeel was misschien wel dat de snelle Belg nu fris, fruitig en gretig aan de start stond voor de laatste grote confrontatie van het jaar. Jelle liep weer als vanouds en dan kan hij zich meten met de absolute wereldtop. Voor hem komen over minder dan drie jaar al nieuwe kansen op Olympische roem. In het haast kokend hete (31,4 graden) zwemwater naast het Formule 1-circuit waren Vincent Luis en Mark Devay het snelst. De Japanners Takumi Hojo en Kenji Nener voerden het grote pak van in totaal 55 atleten aan. Daarbij dus niet Jorik van Egdom. Oud-wereldkampioen Vincent Luis en de Hongaar Devay bleven op de fiets ook nog vooruit.

Niet voor lang want op het snelle asfalt waar ook Max Verstappen zich thuisvoelt, kwam de achtervolgende groep snel dichterbij. Het verschil werd kleiner en kleiner en zo kwam er een kopgroep van 17 man. De Nederlandse atleten ontbraken. Menno Koolhaas was als 24e op – toevallig ook – 24 seconden uit het warme bad gekropen, Donald deed er vier tellen langer over en was daar de nummer 29. Menno deed er alles aan het contact met de 15 achtervolgers op Luis/Devay te bewerkstelligen, maar moest uiteindelijk zijn krachten toch doseren oftewel: beter even terugzakken naar het tweede peloton. Daarin ook Donald.

Geens op stoom

Vooraan werd net even iets harder doorgetrapt dan in groep twee. Het verschil bij aanvang van de 5 kilometer lopen bedroeg 40 seconden. Niet heel gunstig om dat nog goed te maken op 5000 meter. De bekende afvalrace kon beginnen. Vincent Luis dacht als eerste weg te komen, maar hij kreeg Hayden Wilde mee, Bence Bicsak en Antonio Serrat Seoane. Het duurde even vooraleer ook Jelle Geens op stoom (on fire zeggen ze tegenwoordig) kwam, maar toen de Belg in zijn ritme kwam moest de ene na de andere atleet de rol lossen. Voor het Nederlandse duo was het een gelopen koers. Menno kwam als 25e over de finish op een krappe twee minuten van Geens, Donald volgde een minuut later als 35e. Geen race om consequenties aan te verbinden, het is een toetje aan het eind van een seizoen. De eerste basis leggen voor de Ranking, maar ook niet meer dan dat.

Vijf Europeanen aan de top

De laatste en beslissende tik, die Jelle Geens uitdeelde was op minder dan twee kilometer van de streep. Het kleine gaatje op Vincent Luis werd nauwelijks groter, maar ook niet kleiner. Aan de finish hield de Belg vijf tellen over op Vincent Luis en acht op de Hongaar Bence Bicsak. Ook de nummers vier en vijf waren Europeanen: de Fransman Pierre le Corre en de Spanjaard Antonio Serrat Seoane. Een andere favoriet – de Canadees Tyler Mislawchuk – had de eer als zesde de beste niet-Europeaan te zijn. Sneslte fietser Hayden Wilde zakte terug naar een achtste plaats en de strijdlustige Mark Devay vond zichzelf terug op een elfde plaats. Nog net voor Tim Hellwig vanwege zijn startnummer 1 door sommigen als topfavoriet aangemerkt. Maar dat is met een laag startnummer niet altijd het geval.

De Nederlandse mannen bleven dus buiten de top twintig (waar de meeste punten te behalen zijn). Menno kwam als 24e uit het water, zette de 31e fietstijd neer en herstelde zich aardig met een 22e looptijd. Donald zwom minder snel dan verwacht: 30e aan de kant, zijn fietstijd was de 28e van de dag en lopend scoorde hij de 37e tijd van de 55 deelnemers.

Straks de vrouwen met voor ons: Rachel Klamer en Quinty Scvhoens.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.