Interview met nieuwe NTB-directeur Thorwald Veneberg: ‘Nuances anders leggen en duidelijk met elkaar afspreken wat we wel en niet accepteren’ – WTJ 2654

DONDERDAG – De nieuwe algemeen directeur van de NTB Thorwald Veneberg is deze week aan zijn nieuwe job begonnen. Het pleit voor hem dat hij meteen voor de camera zichzelf introduceert en al enigszins uitlegt wat zijn aanpak wordt. Zelf profwielrenner in het begin van deze eeuw, ‘wat ook niet bepaald de meest fijne tijd was in de wielersport’ weet hij hoe het dus niet moet. Toch waakt ook Thorwald voor te snelle veranderingen in het interview dat de NTB via haar kanalen heeft verspreid.

Volharding, resultaatgericht en doorzettingsvermogen. Zijn eigenschappen van een triatleet, waar ook Veneberg over zegt te beschikken.

De worsteling in topsport gaat hem na aan het hart. ,,Veel sporten worstelen hier mee. Het welzijn van atleten is superbelangrijk. Aan het eind van een dag vol opoffering moet je je er prettig bij voelen. Niet het resultaat, niet de medailles tellen, maar het proces er naar toe. We zien dat dat proces de afgelopen jaren niet goed is geweest.”

Hij heeft het over een grote cultuuromslag maken in kleine stapjes. ,,Daar zijn veel mensen bij betrokken, hele kleine stapjes maken uiteindelijk het verschil. We kunnen wel voortvarend aan de slag gaan, maar dat betekent niet direct dat alles anders is. Dat hoeft ook niet, want er gaan ook heel veel dingen goed. We moeten de nuances anders leggen en duidelijk met elkaar afspreken wat we wel en niet accepteren.” Hij gaat de komende tijd vooral zijn oor te luisteren leggen bij alle experts in de triathlonsport. Veel overleg met triathlonbestuur en -raad. ,,Ik geloof echt in nieuwe kansen voor de sport. Laat me graag informeren en inspireren.”

Thorwald vertelt over zijn betrokkenheid bij de sport, waarin hij soms aan kleine wedstrijdjes wel eens heeft meegedaan. ,,Ik ben het liefste buiten, maar ben geen zwembaddier. Maar ik zie me volgend jaar nog wel een korte triathlon doen.” Hij wil er ook duidelijk zijn voor de nationale wedstrijdorganisaties, die met vele vrijwilligers de evenementen tot stand brengen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.