NTB 2.0 moest er wel komen; als het dan maar geen oude wijn in nieuwe zakken wordt – WTJ 2087

DINSDAG – Vandaag waren we met een deel van de Brabantse krantenredacties op ‘hei-sessie’ om de invulling van de kerst- en oud- en nieuwbijlages door te spreken. Het zijn altijd bijzondere producties, waar wij als journalisten onze ziel en zaligheid in kunnen leggen. We hebben veel inspiratie opgedaan, het gaat er mooi uitzien. Terug op de redactie, zegt een collega: ‘heb je het nieuws al gehoord?’ Nee dus, want in die brainstormsessies schakelen we alle mobieltjes uit om ons geheel te focussen op datgene waarvoor we op dat fraaie landgoed gekomen zijn: ideeën spuien over eindejaarproducties.

Radio aan en jawel op het ANP nieuws de berichtgeving over het onmiddellijk opstappen van het NTB-bestuur. Tja, we schreven het al eens: ‘het bestuur wankelt’, maar toch komt hun terugtreden nog onverwacht. Aanleiding zijn de conclusies in een rapport over de sociale veiligheid binnen het nationale trainingscentrum in Sittard.

Plaats maken

Het bestuur zegt ‘plaats te willen maken voor een nieuw bestuur dat in vertrouwen en zonder last van het verleden een nieuwe fase in kan gaan’. Scheidend NTB-voorzitter Wim van Oijen: ,,In het belang van de topsport maakt het bestuur nu ruimte voor een nieuw bestuur, dat niet gehinderd wordt door het verleden en met nieuw vertrouwen en een frisse blik de toekomst in kan gaan.”

En ook: ,,De afgelopen tijd is werk gemaakt van een plan van aanpak dat directeur Rembert Groenman samen met een nieuw bestuur verder zal oppakken en uitvoeren.”

Onderzoeksbureau Fijbes nam de afgelopen maanden de gang van zaken in het trainingscentrum onder de loep. Daaruit bleek dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Directeur Rembert Groenman gaat diep door het stof: ,,Onveilig is voor ons onacceptabel. Er komen ruimhartige excuses aan de betrokken atleten. Vanaf vandaag gaan we aan het werk om dit in de toekomst te voorkomen. We gaan ook onderzoek doen naar hetgeen is voorgevallen in een verder verleden en waarover onlangs verhalen in de media (bedoeld wordt Trouw) zijn verschenen. Ook daarvoor zullen we onze excuses aanbieden en er zorg voor dragen dat het niet meer zal gebeuren.”

Negatieve sfeer
Uit het atletenonderzoek door Fijbes & Consultancy wordt duidelijk dat groepsvorming, uitsluiting, roddelen en pestgedrag de sfeer in negatieve zin bepaalden. ,,Een sociale dynamiek waardoor belangrijke signalen niet worden opgemerkt en/of opgepakt”, zo luidde de conclusie in het rapport. Ook was ‘de begeleiding op pedagogisch, didactisch en groepsdynamisch vlak beperkt’.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.