Wie is Rita van Driel, de vrouw die de cultuurverandering op gang moet brengen? – WTJ 2088

DINSDAG -Het is dus aan Rita van Driel om de aan de slag te gaan met de aanbevelingen uit het rapport (die te vinden zijn onderaan het persbericht op de site van de NTB). Zij moet de cultuurverandering op het gebied van sociale veiligheden en waarschijnlijk ook sturing te geven aan het vervolgonderzoek, waarin misstanden uit een verder verleden tegen het licht worden gehouden.

Rita van Driel, sportbestuurder bij uitstek. Maar wie is deze Rotterdamse, die bij haar aanstelling voor een derde termijn bij het Internationaal Paralympisch Comité verkondigde ,,Ik kan in 2021 alleen met een goed gevoel aftreden als bij alles wat we die vier jaar hebben gedaan, het belang van de sporter centraal heeft gestaan.”

Van Driel is een van de hoogste sportbestuurders in ons land. Geboren in 1961 werkte ze aanvankelijk op een basisschool in een achterstandswijk in Rotterdam. Later ging ze aan de Universiteit Groningen Sportmanagement studeren. Qua sport was Rita van Driel langlaufster. In die hoedanigheid heb ik haar meegemaakt tijdens de wintertriathlons in Inzell, die Jan Heida daar organiseerde. Omdat 95 procent van het deelnemersveld Nederlands was, ging er altijd een Nederlandse speaker mee naar deze wedstrijd. Rita verloor tijd bij het lopen en mountainbiken, maar maakte bij het langlaufen veel goed. Klein vrouwtje, maar dat was winnares Katinka Wiltenburg ook… Eenmalig speakerde ik de rolskitriathlon van Vriezenveen en ook daar was Rita deelneemster, ja zelfs winnares.

Later zag ik ze op het EK triathlon in Holten, waar de grote sportbestuurders van NOC*NSF altijd bijeen kwamen, omdat Holtens burgemeester Dick Verhoeven ook deel uit maakte van NOC*NSF. Rita van Driel was toen al een zeer gewaardeerd internationaal sportbestuurder. En uiteraard was ze op het WK paratriathlon in haar eigen Rotterdam, waar ze samen met prinses Margriet getuige van was. Voor Bas de Bruin, Joleen, Jetze, Geert, Margret en al die andere paratriatleten is Rita van Driel al lang geen onbekende meer.

Van Driel is een sportbestuurder pur sang

In 1989 sloot ze zich aan bij de Nederlandse skibond, waar ze mensen met een beperking leerde skiën. Ze werd skilerares en haar carrière in sportbesturen nam een vlucht toen ze in 2003 bij het IOC betrokken raakte en in het evaluatie comité van de Winterspelen 2010 zitting nam. Vanaf 2008 was ze verbonden aan NOC*NSF als programmamanager Gehandicaptensport en weer een jaar later was Van Driel hoofdbestuurder van het Internationaal Paralympics Comité. Hoewel haar twaalf jaren bestuur erop zitten, is ze wel coordinator van de Winter Paralympics in Beijing 2022.

Daarnaast is ze sinds twee jaar zelfstandig adviseur bij ‘meedoen door sport en bewegen’ en voorzitter van de alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ binnen het Nationaal Sportakkoord. Ze zit nog in drie commissies van het IOC.

(Op het WK Rotterdam met v.l.n.r. Martin Breedijk, prinses Margriet, Rita van Driel en Erben Wennemars. Op de voorgrond Esther Vergeer)

In 2010 was haar stem van grote waarde voor onze paratriatleten. Bij haar vergadering in Guangzhou stond uitbreiding van het programma op de agenda. Er kwamen aanvragen van zeven takken van sport, waarvan er twee gekozen konden worden. Mede door toedoen van Rita van Driel werden kanovaren en triatlon toegelaten tot het programma van de Paralympics in Rio.

Integriteit

Trots was ze op het feit dat na het dopingschandaal van Sotsji, de Russen voor de Paralympics van deelname werden uitgesloten. ,,Als IPC bewaakten we onze democratische organisatie. En onze integriteit. Je moet het lef hebben om die beslissing te nemen. We hebben er veel erkenning voor gekregen.”

In het artikel van Trouw morgen – van de hand van Thomas Sijtsma – is Rita van Driel al aan het woord. Ze heeft het o.m. over het vaak bezig zijn met inclusie en diversiteit. Dat speelt ook binnen de NTB nu.” Ze is vooral van plan de komende tijd goed te luisteren naar alle betrokkenen. Meteen al conclusies trekken en drastisch reorganiseren, past niet bij haar. Ze wil niet vooruit lopen of bepaalde mensen of functies moeten verdwijnen.

Barel

Ik kan me voorstellen dat Van Driel behalve binnen atleten, staf en bondsbureau ook met oud-triatleten gaat praten, die zich het lot van triathlon Nederland enorm aantrekken. In haar schoenen zou ik althans wel contact zoeken met bijvoorbeeld een Rob Barel, die in de media (NOS, Langs de Lijn en anderen) al aangaf klaar te staan om het bed mee op te schudden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.